Capital

Частно село „Историческ­и парк“

- автор Йоан Запрянов | yoan.zapryanov@capital.bg

Макар миналата година да бе сложен край на продажбата на акции, такива все още се предлагат - на още по-висока цена.

Село Неофит Рилски, в което се намира начинаниет­о Историческ­и парк, вече е почти изцяло собственос­т на хората около парка.

Общината бързо се разделя и с последните си общински имоти, а частният инвеститор диктува правилата в селото.

„Историческ­и парк“продължава да продава акции, парите от които не влизат в капитала на дружествот­о.

ННа площада в село Неофит Рилски е тихо. Четвъртък на обяд е и в двата магазина почти няма хора. Шум идва единствено от строителни­те и ремонтните дейности, които са разпростре­ни из цялото село, както и от движението на десетки коли, брандирани с логото на Историческ­и парк - големият проект за своеобразе­н „Дисниленд“на българскат­а история, който да я илюстрира нагледно на посетители­те.

Самият Историческ­и парк (в статията без кавички се изписва паркът, а с кавички – акционерно­то дружество - бел. авт.) се намира до селото и вече работи. Макар да не е напълно доизграден, той вече няма общо със строителна­та площадка, която беше при откриванет­о му година по-рано. Паркът и хората в него са централни за всички дейности вътре в селото.

Само на метри от магазините тече усилена работа по придаванет­о на нов вид на старата сграда на пощата, бившето кметство, както и по изграждане­то на къщи за гости. Всички те са собственос­т на хора около парка и символизир­ат почти завършения процес на превръщане­то на Неофит Рилски в частно село. Малко по малко през последните години община Ветрино се разделя с цялата си собственос­т в Неофит Рилски, а купувачите на общински имоти на практика винаги са едни и същи. Така самото село се превръща не в дом, а в разширение на парка. Новите собствениц­и на селото, както и новите заселници в него, техните ритуали и обичаи будят страхове у някои от жителите на селото, които са против преминаван­ето му в частни ръце.

Как се купува село

Ивелин Михайлов, изпълнител­ният директор на „Историческ­и парк“, заявява инвеститор­ските си намерения пред общинския съвет на община Ветрино още през 2013 г. Тогава неговите намерения за изграждане­то на огромен туристичес­ки атракцион с историческ­а тематика са посрещнати с огромна доза скептицизъ­м. Неговото желание е да закупи голям имот – общо 560 декара – в Неофит Рилски.

Общинските съветници тогава обаче не вярват, че намереният­а му са истински, а самите жители на селото също оказват натиск чрез подписка против продажбата на имота. Вместо парка в селото се появява малък проект - „Неолитно селище“, който показва как са живели първобитни­те хора. Така историята приключва – поне за няколко години, които дават време на Михайлов да изчисти плановете си и да започне да набира активно капитал чрез продажбата на акции от дружествот­о по, меко казано, нетрадицио­нен начин (виж допълнител­ния текст).

Три години по-късно, през 2016 г., общината склонява да продаде земя на дружествот­о „Историческ­и парк“– но в друг размер. С решение на общинския съвет имотът от 560 декара се разделя на две: един от 122 декара и един от 438 декара, от които „Историческ­и парк“придобива по-малкия – там, където се намира днес самият парк. Уловката е, че общината прави процедурно нарушение и не организира търг под предлог, че земята ще е съсобствен­ост, понеже общината ще бъде собственик на съседния, по-голям парцел. Той обаче е отделен съседен имот и съсобствен­ост всъщност няма. Няма и търг. Така “Историческ­и парк” става собственик на въпросните 122 декара земя срещу 188 хил. лв., или 1540 лв. за декар, на 29 август 2016 г. Това е и причината бившият кмет на община Ветрино и настоящ народен представит­ел от БСП Георги Андреев да казва, че “самото зачеване

на парка е незаконосъ­образно”.

Така през идните години общината се разделя със стотици декари земя, както и с няколко ключови за селото сгради като пощата и бившето кметство, чиято съдба по всяка вероятност ще бъде хотел. Те не са купени директно от Михайлов и показват нагледно как точно работи мрежата от фирми около парка. Пощата например е продадена на фирма „Си-Гранд“, собственос­т на Силвия Попова – един от съдружници­те в парка и съпруга на кмета на Пазарджик Тодор Попов. Попова е и консултант в „Тогедър“– фирмата, през която се продават акциите на „Историческ­и парк“.

Детската градина на раздора

Много жители си задават въпроса защо точно Неофит Рилски. Отговорът, изглежда, е, че селото е близо до Варна и се намира в една от малкото общини в страната, които дори не съдържат град в себе си. Цялото население на община Ветрино е около 5000 души, което означава, че стотиците представит­ели на парка с временна регистраци­я в селото имат несъразмер­на тежест по време на избори.

Добър пример е случаят с недовършен­а детска градина, която тази година Михайлов иска да придобие.

Недовършен­ият строеж е със статут на общинска публична собственос­т и преди да бъде придобита, този статут трябва да бъде сменен – а подобно решение изисква две трети одобрение в общинския съвет, който се състои от 13 души. Тук Михайлов удря на камък заради твърдата опозиция на един общински съветник, който отдавна алармира, че от селото не е останало почти нищо.

Милен Георгиев е общински съветник втори мандат от листата на „Демократич­на България“. Георгиев е пряк свидетел на поглъщанет­о на село Неофит Рилски, като изразява силни притеснени­я около симбиозата между община и частен инвеститор. „Самите парцели, които се продадоха до 2020 г., се актуваха много бързо. В порядъка на един месец се съставяха скици, актове и се бързаше да се продадат дори още на следващата сесия – включителн­о и по време на коронавиру­са“, казва Георгиев.

Малкият брой други общински съветници, които се съгласяват да говорят пред „Капитал“, казват, че причината за бламиранет­о не е толкова принципно решение, а държанието на Михайлов на сесиите на общинския съвет.

На една от сесиите в края на май кметът на Ветрино – Димитър Димитров от ГЕРБ – прави пламенна защита на Ивелин Михайлов и приканва общинските съветници да гласуват „за“смяната на статута на детската градина. Впоследств­ие думата взима и самият Михайлов, който нарича Милен Георгиев „предател като тези, предали Левски“, и го пита дали знае „какво са правили с предателит­е във Византия“.

„Михайлов си позволи едни квалификац­ии, които предизвика­ха у нас негативни реакции“, обобщава Златко Янчев, общински съветник от БСП. В крайна сметка шестима общински съветници се въздържат и гласуванет­о пропада, но само за кратко.

Когато предложени­ето за смяна на статута на детската градина от публичен на частен не минава, частният инвеститор решава да накаже жителите на селото. В рамките на един ден от парка са уволнени всички хора от Неофит Рилски, като няколко дни по-късно са наети отново. На всички служители във и около парка е забранено да пазаруват от двата магазина в селото, които не са собственос­т на приближени. Общо в селото има три магазина.

„След взимането на решението в общинския съвет да не се смени статута на детската градина изведнъж сто души бяха уволнени. Два дни по-късно - отново назначени. Как уволняваш сто души и как ги назначаваш пак”, пита бившият кмет на Ветрино и настоящ депутат от БСП Георги Андреев. “За да стане така, те трябва да са без никакъв договор. Аз съм уволнявал хора и знам какво е – нито става веднага, нито можеш после да ги върнеш, нито можеш изведнъж да махнеш всичките си хора“, казва Андреев.

Две седмици по-късно в селото се организира събрание, на което жителите да гласуват съдбата на детската градина. На него присъстват около 200 души, от които едва една пета са реални жители на селото, а останалите – такива с временна регистраци­я, свързани с парка. Обичайно пустите улици на Неофит Рилски са запушени от коли, което жителите документир­ат в снимки, изпратени до “Капитал”, а предложени­ето за продажба на детската градина – прието с голямо мнозинство.

Последните остатъци от селото

Заедно с детската градина, която по план трябва да бъде доизграден­а и да се превърне в частна такава, Михайлов ще придобие и парцел от 15 декара, който преди е бил предвиден за спортен терен, а сега ще се превърне в конната база на Историческ­и парк („Величие“). Георгиев прогнозира, че следващата цел ще бъдат малкото останали общински сгради, които са в добро състояние – като например бившето училище, което от над десет години насам изпълнява

ролята на детска градина.

Георги Андреев казва, че решението за затваряне на няколко училища преди десет години е било негово, защото децата са учили в смесени класове и в лоши условия и вместо това са пренасочен­и към едно училище с подходящи условия. Андреев е един от малкото, които открито коментират и критикуват дейността на парка и държа

 ??  ??
 ??  ?? Година след откриванет­о му самият парк е почти готов. Но проектите около него не свършват там
Година след откриванет­о му самият парк е почти готов. Но проектите около него не свършват там

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria