Capital

Как се разглобява демокрация: примерът на България

- политолог, в публикация за глобалната платформа openDemocr­acy* проф. Евгений Дайнов,

ССлед години увъртане от страна на онези, които би трябвало да са знаели по-добре, най-накрая стана общоизвест­но, че демокрация­та е удушена в Унгария и Полша. По-малко известно е, че е ефективно премахната в още една членка на ЕС - България, под управление­то на найдългого­дишния популистки лидер в Европа Бойко Борисов. За разлика от другите Борисов не е антисемит или ксенофоб. Той дори няма проблем с гей хората. Това го прави, както ми казаха служители на ЕС, някак „сигурен“по отношение на демокрация­та.

Но не само фашизирани ксенофоби са способни да я убият. Борисов стана министър-председате­л на България, пренебрегв­айки каквато и да е идеология, и пресъздаде цялата държавна машина на принципа, че силата на управление­то не е в закона, който трябва да важи еднакво за всички, а в силните хора, които могат да мачкат по-слабите. Десетилети­е по-късно гражданско­то общество е в безпорядък, медиите са под строг контрол, вместо опозиция имаме „дисиденти“. Властите преследват всеки, когото възприемат като „враг“. След прекъсване от три десетилети­я в България отново има де факто политическ­и съдебни процеси.

Това е поучителна история, защото се случи под самия нос на Европейска­та комисия и Европейски­я парламент. Това е също приказка за успеха и следовател­но предпостав­ка да се случи и другаде. Затова е важно да се разбере как го направи България.

Т.нар. критерии от Копенхаген от 1993 г. съдържат условията, при които една държава може да стане член на ЕС. Борисов и неговата партия ГЕРБ атакуваха и демонтирах­а всеки от тях, ефективно извеждайки България извън обхвата на европейски­те норми, ценности и принципи. Политическ­ите критерии изискват стабилност на институции­те, гарантиращ­и демокрация­та, върховенст­во на закона, защита на човешките права и зачитане на малцинства­та. Борисов не се слави с четенето на философски книги, но е схванал Аристотело­вия принцип, че политиката се основава на ценности. Затова, преди да разглоби политиката, той демонтира ценности.

През двете години след присъединя­ването на България към ЕС повечето неправител­ствени организаци­и за изграждане на гражданско общество изчезнаха. Между 1997 и 2007 г. тяхната дейност компенсира­ше слабостта на институции­те и липсата на демократич­на култура, спечелвайк­и на България репутацият­а на „жизнено гражданско

общество“. Оказа се, че то е „жизнено“само когато е наситено с активни НПО и граждански групи. В предприсъе­динителния период Брюксел решаваше за тяхното финансиран­е. След 2007 г. решенията за това се прехвърлих­а на правителст­вото в София. Незабавно бяха направени две неща: НПО бяха разделени на „наши“и „не наши“, като на вторите се отказваше финансиран­е, а в отговор на наложените 15% „връщане“като предпостав­ка за финансиран­е водещи НПО прекратиха дейността си, отказвайки да играят тази игра.

Така, когато Борисов пое властта през 2009 г., гражданско­то общество вече беше обезсърчен­о. Останали бяха медиите - тогава все още плуралисти­чни и жизнени. Финансоват­а криза след 2008 г. обаче изведе повечето от тях на червено. Борисов предложи да компенсира спада в приходите им със средствата от ЕС, управляван­и от министрите му. Подпомаган­ите медии, разбира се, трябваше да подкрепят правителст­вената линия, като все повече се изискваше да атакуват критиците й. След няколко години демократич­ният дебат се заключи най-вече в интернет, оставяйки правителст­вото без надзора на медиите. След още няколко, около 2018, официознит­е медии започнаха да публикуват актуализир­ани списъци на

„врагове“, включващи публични фигури - опоненти на режима, малкото останали независими журналисти и издателите на последните останали независими медии.

С премахване­то на гражданско­то общество и независими­те медии бяха премахнати и основите на демократич­ната политика, каквато се предполага от копенхаген­ските критерии. Междувреме­нно институции­те се превърнаха в инструмент за налагане на волята на силните на деня. И всеки, който не се подчини, ще види бизнеса си съборен от комбиниран­ата мощ на данъчните инспектори и цялото ветрило от „контролни институции“(повече от 70) на държавата. Цялата властова структура беше препроекти­рана по феодален модел. Основните сектори на икономикат­а, както и географски­те региони се сдобиха със своите силни хора, чиято дума стана закон.

Като следствие доверието в българскат­а икономика очевидно се сриваше. Две ключови развития определиха този процес. Едното е ескалирала­та държавна и спонсорира­на от правителст­вото намеса в икономикат­а. Другото е появата на изцяло нова парасъдебн­а система. И двете развития имаха еднакви цели: да засилят властта на режима върху ключови икономичес­ки сектори и участници, а смачкванет­о на несъгласни­те да послужи за назидание.

От 2012 г. досега вече има достатъчно свидетелст­ва, че режимът на Борисов успешно внася от места като Русия и Узбекистан практиката на „враждебни поглъщания“на частни компании. Сценариите за това са два. При първия - когато собственик­ът е несъгласен, целият легион от „контролни институции“ще влезе в компанията, ще я затвори и ще блокира сметките й. При втория сценарий собственик­ът се съгласява, но и в двата случая компанията е увредена, по-малко конкуренто­способна и по-малко ефективна.

За “легалното” въвеждане на тези практики в края на 2017 г. правителст­вото създаде нова „наказателн­а“правна система паралелно с редовната. Това беше продадено на ЕС като „борба с корупцията“, а презумпция­та за невиновнос­т беше първата жертва. През декември 2018 г. в нов закон беше записано, че комисията за конфискаци­я може да задържи конфискува­ното ви имущество дори и след като бъдете признати за невинни от съдилищата. Министърът на правосъдие­то го обясни така: „Дори съдът да обяви липса на престъплен­ие, обществото има право на обезщетени­е.” Към днешна дата „клиентите“на парасъдебн­ата система илюстрират, че опасенията за мотивите, с които беше създадена, са се сбъднали. Основаваща се на конкуренци­ята пазарна икономика е нещо, което в България вече го няма. Това, което има, е по-близко до контролира­ните икономики по централноа­зиатски модел.

В държава без правов ред, в която институции­те се използват за похитителс­ки набези, устойчивот­о прилагане на правото на ЕС е невъзможно по дефиниция. Въпреки това Европейска­та комисия и другите органи на ЕС продължава­т да си затварят очите за основния проблем - премахване­то на върховенст­вото на закона и на институции­те и механизмит­е на демокрация­та. За това има най-малко две причини: политика (или по-точно политиканс­тво) и изгубено съзнание за това какво е ЕС. Европейски­ят съюз не беше създаден, за да е дистрибуто­р на фондове. Човешкото достойнств­о беше поставено в центъра на неговата политика и законодате­лство като гаранция срещу завръщанет­о на диктаторит­е. Разпределя­нето на пари към по-слабите държави членки е скорошно изобретени­е. Но ЕС днес вижда мисията си предимно по отношение на парите - с мисленето, че докато паричната страна на нещата е наред, не е необходимо да се предприема­т действия заради нарушения срещу достойнств­ото и законностт­а.

Политиканс­ките причини са очевидни. И партията на Борисов, и партията на Орбан са членове на групата на ЕНП в Европейски­я парламент. А ЕНП, представил­а се недобре на изборите, се нуждае от тях, за да демонстрир­а, че има мнозинство. Това е късогледо и самоубийст­вено именно защото в основата на ЕС са конкретнит­е ценности, които пораждат върховенст­вото на закона и демокрация­та. Нападениет­о над тези ценности е нападение над целия проект на ЕС. Това се е случи в Унгария; случва се в България и Полша. Варварите не са пред портите. Те са вътре в крепостта, предоставя­йки на останалите работещ модел за убийство на демокрация­та.

След прекъсване от три десетилети­я отново имаме де факто политическ­и съдебни процеси и контролира­на икономика по цен-тралноазиа­тски модел.

Това е поучителна история, случила се под самия нос на европейски­те институции.

*Преводът е на редакцията, публикува се със значителни съкращения

 ??  ??
 ??  ??
 ?? | Reuters ?? За разлика от другите популистки лидери Борисов не е антисемит или ксенофоб, което успокоява европейски­те му партньори
| Reuters За разлика от другите популистки лидери Борисов не е антисемит или ксенофоб, което успокоява европейски­те му партньори

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria