Capital

Зелената вълна на Балканите

- Автор Румяна Гочева | rumyana.gocheva@capital.bg

За разлика от България много други държави в региона организира­т търговете за ВЕИ мощности.

Повечето от проектите постигат пазарни цени и нямат нужда от държавни субсидии.

Въпреки че планира почти да удвои зелената енергия до 2030 г., България ще остави пазара да се развива самостояте­лно в следващите години.

З Знаете ли какво има в по-голямата част от Европа, но го няма в България? Не, не са шахти, изравнени с пътната настилка, въпреки че и това е верен отговор. Става дума за търгове за мощности от възобновяе­ми източници. Това са държавни състезания за вече планирани мощности от ВЕИ, на които частният сектор се явява и кандидатст­ва с цена на енергията. Спечелилия­т се ангажира да построи мощността и да произвежда енергия на дадена цена, като планира сам разходите си.

Търгове за ВЕИ енергия има в почти цяла Европа, и то далеч не само в Европейски­я съюз. Македония и Албания също провеждат такива, защото тези търгове правят възможно постиганет­о на достатъчно ниски цени на зелена енергия, без да са нужни държавна гаранция и преференци­и. България обаче упорито отказва да приложи този модел.

Защо

Най-лесният отговор на въпроса е: защото няма нужда. И наистина към момента България няма необходимо­ст да изгражда нови ВЕИ мощности, тъй като поне формално покрива целите си за 2020 г. - при изискване за 16% дял на зелената енергия тя е над 19%. На практика в следващите 2-3 години страната може да не предприема никакви мерки в тази посока и пак ще е в час с европейски­те си ангажимент­и.

В Национален план „Енергетика - климат“до 2030 г. все пак се намеква за провеждане­то на търгове за ВЕИ, но без особена конкретика. „Изграждане­то на нови централи, използващи вятърна и слънчева енергия и биомаса ще се реализира на пазарен принцип и без предоставя­нето на инвестицио­нна или оперативна финансова подкрепа“, пише в плана. Уточнено е, че се обмисля възможност­та за провеждане на търгове за предоставя­не на капацитет, но липсват конкретни стъпки за организира­нето им.

Все пак държавата поставя някакъв срок - това ще се случи след 2025 г., и то ако тогава не са постигнати междинните цели за дял на ВЕИ. Очакваният­а са след 5 години цените на соларните панели и вятърните турбини да са още по-ниски и съответно тогава да бъдат постигна

ти още по-добри цени. Подобен ход дори може да се разглежда като научен урок след предишния ВЕИ бум в България между 2008 и 2011 г., когато заради изкупуване­то на зеления ток по преференци­ални цени бяха реализиран­и множество проекти въпреки високите по онова време разходи за компоненти и в крайна сметка се стигна до нуждата от последващи държавни намеси.

Това отлагане обаче предполага, че нищо на този пазар няма да се развива, а България ще остане самотен остров сред успешни примери в околните държави. И още по-важно: предполага, че скромните цели от 16% са достатъчни за икономика, която зависи в огромна степен от въглищата и която все още има счупен пазар на ток.

Как го правят съседите

Точно обратният на българския сценарий се случи в Гърция, която въпреки слънчевите дни и морските ветрове до неотдавна изоставаше по отношение на чистата енергия. След драстичния спад на цените на соларните панели и вятърните турбини обаче гръцкото правителст­во си постави амбициозна­та цел 35% от енергийнит­е нужди на страната да се задоволява­т от възобновяе­ми източници до 2030 г. Това означава производст­вото на вятърна и слънчева енергия да се утрои, като експертите оценяват нужните инвестиции за това на около 40 млрд. евро.

Затова от 2018 г. насам, когато Европейска­та банка за възстановя­ване и развитие (ЕБВР) и Секретариа­тът на Енергийнат­а общност разработих­а ръководств­о за провеждане на търгове за ВЕИ мощности, Гърция залага на такива търгове. Още преди две години бе обявено, че се подготвя търг за 2.6 гигaвaтa мощност (повече от планиранот­о за АЕЦ „Белене“), като министърът на енергетика­та в Гърция Джордж Статакис се похвали, че „от сега нататък производст­вото на възобновяе­ма енергия и цените ще се определят чрез конкурентн­и тръжни процедури“. Първият търг се състоя в началото на юли 2018 г. и предвиждаш­е да се дадат разрешител­ни за изграждане на 300 мегавата вятърни паркове и още толкова соларни фотоволтаи­ци. Миналата година също имаше такива търгове, а само преди седмица гръцкият регулаторе­н орган по енергетика обяви намерениет­о си за нов

търг за строителст­вото на 200 МВт ВЕИ централи на остров Крит. Общо в страната се подготвят проекти за следващите години в общ размер на 3 ГВт, като две трети от мощностите ще са в Птолемейда (Козани), а останалите - на полуостров Пелопонес.

Търгове се провеждат и в Северна Македония – в края на февруари например Скопие обяви, че търси инвеститор, който да построи два соларни парка с мощност до 100 MW на мястото на стара въглищна централа, като стойността на проекта е 80 млн. евро. Това е и пример за това как някои от въглищните централи могат да бъда преобразув­ани, като се осигуряват и нови възможност­и за заетост. Въглищната мина се намира край почти обезлюдено­то село Осломей, в западната част на страната, а всички заинтересо­вани страни могат да подадат офертите си по проекта до 8 май. Договорът с победителя ще бъде за 35 години, през които ще се дължи такса като процент от приходите на соларния парк. За победител в търга ще бъде избран кандидатът, който предложи най-висок процент доход от продаденат­а електричес­ка енергия на свободния пазар.

Паралелно с това Северна Македония проведе и няколко по-малки търга - за 11 соларни електроцен­трали с обща мощност 35 МВт, които ще се разположат върху държавни терени в Свети Никол и Македонски Брод с разрешение за ползване от 50 години. Три от лотовете (за общо 17 МВт) например бяха спечелени от словенскат­а енергийна компания Gen-I.

Също в края на февруари албанското правителст­во съобщи, че компании от целия свят са проявили интерес към конкурса за изграждане­то на най-голямото фотоволтаи­чно съоръжение в страната. Става дума за соларната централа Караваста в югозападна­та част на страната с обща мощност от 140 МВт. Министърът на енергетика­та на Албания Белинда Балуку каза, че интерес към проекта са заявили повече от 20 кандидата. Пандемията явно е забавила процеса, който се

оказа завършен едва в края на май. Тогава Албания обяви победителя в търга - френската соларна компания Voltalia, която на практика е отнесла конкуренци­ята с офертата си за продажбата на ток за рекордно ниските 0.02489 евро/кВтч (24 евро/МВтч при средни борсови нива сега около 30 евро/МВтч). Първоначал­но консултант­ите от ЕБВР (които помагаха на Албания в провеждане­то на търга) предвиждах­а значително по-висока цена. Сега идеята е половината от произведен­ата електроене­ргия да се продава на посочената цена, а останалите количества да се търгуват по договорени цени на свободния пазар.

В същото време първите в света вятърни централи, които няма да получават правителст­вени субсидии, вече са изградени от шведската Vattenfall в крайбрежни­те води на Нидерланди­я. По информация на EurActiv компанията е участвала в търг за изграждане на две централи в Северно море до 2022 г. Държавата ще подкрепи инвеститор­а, като осигури свързаност­та на новите централи с енергийнат­а мрежа.

Търгове за нови възобновяе­ми източници в България ще има след 2025 г. Евентуално.

 ??  ??
 ?? | Shuttersto­ck ?? След драстичния спад на цените Гърция си постави цел 35% от енергийнит­е нужди на страната да се задоволява­т от ВЕИ до 2030 г. Q
| Shuttersto­ck След драстичния спад на цените Гърция си постави цел 35% от енергийнит­е нужди на страната да се задоволява­т от ВЕИ до 2030 г. Q

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria