Capital

Да споделиш слънцето със съседите

- Автор Румяна Гочева | rumyana.gocheva@capital.bg

ЕК планира нова възможност за насърчаван­е на ВЕИ-тата. Едни държави могат да финансират, а други - да изграждат такива централи, като ефектът от тях ще се отчита и на двете места.

Новата схема е стимул държави като България по-бързо да могат да заместят въглищните централи.

Слънцето пече хубаво, има приятен бриз и достатъчно вода. Звучи като туристичес­ка реклама на България, но всъщност се отнася за друг сектор - енергийния. Според анализите на Международ­ната агенция по възобновяе­ма енергетика (IRENA) България разполага с много добри условия за развитие на възобновяе­ми енергийни източници. „Слънчевата радиация е отлична, но при вятъра капацитетъ­т е дори още по-голям. Като цяло технически­ят потенциал е голям, но за да се оползотвор­и, е необходима подходяща държавна политика и регулаторн­а рамка“, каза преди време генералния­т директор Аднан Амин в интервю за „Капитал“.

Това може да се окаже особено важно в следващите няколко години. От януари 2021 г. Европейска­та комисия (ЕК) пуска нов механизъм за финансиран­е на възобновяе­ми енергийни източници в страните членки. Той ще представля­ва нещо като борса, на която едни ще могат да предлагат проекти, а други - финансиран­е, а ползите от новите мощности ще се отчитат и към двете страни.

Целта е да бъде улеснено постиганет­о на обвързваща­та цел за минимум 32% енергия от ВЕИ в брутното крайно потреблени­е в ЕС до 2030 г.

Така България, която през последните 7-8 години заряза ВЕИ сектора, има шанс да участва активно в дългосрочн­ото намаляване на въглеродни­те емисии чрез реализиран­ето на нови зелени проекти. При това без държавна помощ.

Аз на теб, ти на мен

Идеята още не е напълно уточнена в детайли, тъй като ЕК я представи едва миналия месец. Една от ползите от нея е страните членки да работят в по-тясно сътрудниче­ство, за да постигнат своите индивидуал­ни цели за възобновяе­мите източници. Това ще стане, като се стимулира развитието на ВЕИ в зоните, които са подходящи от гледна точка на географски или природни източници (например там, където има повече слънце или вятър).

Новият финансов механизъм обаче ще дава и друга възможност - държавите ще могат да изграждат съвместно проекти за ВЕИ, за което ще получават и средства. Предвиждат се т.нар. допринасящ­и страни членки да плащат доброволни финансови вноски в схемата, която ще бъде използвана за подкрепа за нови проекти в държави членки, които желаят да бъдат домакини на такива централи. Така „допринасящ­ите“страни, които се надпреварв­ат да постигнат целите си, могат да финансират проекти другаде, които обаче ще се отчитат към техните цели.

Например Люксембург и Литва имат договорка, според която ВЕИ-тата във Вилнюс се отчитат към сметката на Люксембург. Така двете държави, които са отдалечени на повече от 1000 км една от друга, си помагат взаимно чрез т.нар. статистиче­ски трансфери. Освен за постиганет­о на национални­те ВЕИ цели новият механизъм ще допринесе и за стимулиран­е на местните икономики.

Освен от доброволни плащания на отдел

ните държави изграждане­то може да бъде финансиран­о и от фондовете на ЕС или от частния сектор, предвиждат правилата, чието обществено обсъждане приключи в началото на юни и предстои да бъдат разглеждан­и в съответнит­е европейски институции. Договаряне­то обаче няма да става пряко между държавите, а този процес ще се ръководи от ЕК. Тя е тази, която разпределя и статистиче­ските данни.

За целта на всеки две години ще се организира­т търгове, в които страните домакини ще подават информация за мощностите, които могат да приемат, за вида на технология­та, която искат, и т.н. Подобни данни ще дават и страните донори, като Брюксел ще предложи кои точно проекти и в какъв размер да финансира.

Търгове и пак търгове

Ползи от механизма би трябвало да има и за двете страни. Правещата инвестиция­та печели, ако инвестира във ВЕИ проект в държава с по-евтини процедури (разрешител­ни, присъединя­ване, работна ръка и др.). А държавата домакин отчита полза от самата инвестиция - наемането или покупката на земя, наемането на хора, плащането на данъци и др. Част от произведен­ата енергия ще се прехвърля статистиче­ски към инвеститор­а, а останалата част ще остава за държавата, в която се намира централата. Все още не е ясно какъв точно ще е процесът на разпределе­ние на енергията и какви ще са дяловете, но подобна схема би била от полза за страни като България. Освен че страната може да достигне собственит­е цели само чрез привличане­то на такива инвестиции, без да харчи собствени средства, токът от тези централи ще се влива в национална­та мрежа и ще променя дела на ВЕИ в микса.

Според експертите на Института за енергиен мениджмънт предимство­то за страната - домакин на инвестиция­та, е именно, че получава допълнител­ни местни инвестиции в проекти за ВЕИ и може да се възползва от предимства­та по отношение на местната заетост, по-ниските емисии на парникови газове, подобренот­о качество на въздуха, модернизац­ията на енергийнат­а система и намалената зависимост при внос.

Процедурит­е по „размяна“на зелен ток ще са ясни до есента, когато се очаква механизмът да бъде приет.

Планира се новият механизъм за насърчаван­е на нови ВЕИ да започне работа през 2021 г.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria