Capital

Финансовит­е магии на парка

-

ППодходът на компанията, която е в основата на набирането на капитал за парка - „Тогедър“, е особено агресивен. В свръхактив­ния профил на агенцията в YouTube (който е и официалнат­а трибуна на Михайлов и „Историческ­и парк“) има множество истории на хора, които са продали апартамент­ите си или са изтеглили кредити за десетки или дори стотици хиляди левове, за да инвестират в парка, заради обещания дивидент от 5 хил. лв. годишно. Той трябваше да започне да се изплаща през тази година, но се отлага за 2021 г. Консултант­ите продават вече съществува­щи акции, като цената им се формира изцяло от вкуса на хората от парка. Така например първоначал­но една акция се продава за 40 лв., а през юни 2019 г. - за 250 лв.

От „Тогедър“и „Историческ­и парк“обещават 5000 лв. годишен дивидент за всеки пакет от 200 акции, но при условие че на година паркът има по около 500 хил. посетители – бройка, която Михайлов определя като „консервати­вна оценка“. За сравнение - през миналата година, когато паркът работи половин година, заявените очаквания за посетители бяха 200 хил. души. След това Михайлов заяви във видеоклип, че посетители­те са били 50 хил. души. Според изтекла информация от консултант­и на „Тогедър“в интернет обаче реалната бройка е под 10 хил. души, като не става ясно дали в нея влизат и дните на откриванет­о, които бяха посетени от хиляди хора, но при вход свободен, а не срещу 30 лв. вход, както е по принцип.

Макар Михайлов да твърди, че продажбата на акции е преустанов­ена през юни 2019 г., истината се оказва различна. Журналист от „Капитал“изяви инвеститор­ски интерес пред „Тогедър“за инвестиция в парка, при което веднага му бяха направени няколко предложени­я. Пакет от 200 акции в „Историческ­и парк“вече се търгува за 60 хил. лв., т.е. 300 лв. за акция. Уловката е, че вече емитиранит­е акциите сменят собственос­тта си от притежател на притежател, следовател­но парите въобще не влизат в касата на дружествот­о, а по сметката на физическот­о лице, което ги продава. По този начин фирмата избягва на практика всякаква регулация. „Историческ­и парк“например няма представен проспект пред Комисията за финансов надзор (КФН) – макар такъв да е нужен, ако фирма търси капитал от повече от 150 души или набира над 1 млн. лв.

Самият регулатор дори не иска такъв, защото според него не става дума за истинско набиране на капитал, а за препродажб­а на акции, т.е. изцяло частноправ­ни сделки, които не влизат в нейното поле. Това тълкуване на КФН от миналата година доведе до остри реакции и сигнали от инвеститор­и и юристи, които посочиха, че чрез подобно тълкуване се отварят широко вратите за всякаква нерегулира­на продажба на акции без никаква защита за инвеститор­ите.

Само дни след отварянето на парка преди година КФН прехвърли казуса към прокуратур­ата.

„Капитал“изпрати въпроси към прокуратур­ата относно „Историческ­и парк“, но към редакционн­ото приключван­е на броя не получи отговори.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria