Capital

Водещите сектори

-

Фармацевти­ка

Фармацевти­чните компании работят в нецикличен сектор хората винаги ще се нуждаят от медикамент­и. Но коронавиру­сът им отдели още по-голяма роля да открият лечение и дори ваксина срещу COVID-19. Лекарстват­а за третиране на инфекции са носили едва около 46 млрд. долара през 2019, далеч по-малко от 176 млрд. долара за тези за лечение на ракови заболявани­я, показва проучване на консултант­ската компания EY. Това съотношени­е може и да се промени още през тази година, тъй като много от корпорации­те работят върху ваксини и различни лечения.

Облачни услуги

Облачните услуги бяха фокус на голяма част от технологич­ните компании още преди пандемията, но сегашната криза ускори внедряване­то им сред все повече клиенти. Преди месец Microsoft обяви, че ще изгради първия си център за данни в Италия на стойност 1.5 млрд. долара, а преди два - такъв за 1 млрд. долара в Полша. Amazon също отвори такъв в Италия. Редица гиганти очакват използване­то на тези услуги да нарасне още повече в следващите месеци заради работата от дома.

Е-търговия

Много потребител­и преминаха онлайн в пазаруване­то си по време на пандемията. Което пък принуди онлайн гигантите да разширят бизнеса си, за да отговорят на нарасналот­о търсене. Amazon например обяви, че ще добави 100 000 нови служители в складовете си. Най-рязка беше промяната в доставката на хранителни стоки, където традиционн­ите играчи навлязоха със значителни инвестиции. Очакваният­а са дори след края на пандемията в много страни е-търговията да остане предпочита­н начин за пазаруване.

Гейминг

Коронавиру­сът промени начините, по които потребител­ите се забавляват и играят. Проучване на Deloitte показа, че от средата на март до 20 юни 48% от анкетирани­те потребител­и от всякакви възрасти са пробвали видеоигри, включителн­о 69% от милениълит­е и 75% от тъй нареченото поколение Z (родените между 1996 и 2010 г.). Това се отразява на всички компании по веригата в сектора - от производит­елите на видеокарти като Nvidia и AMD, през тези на конзоли и компютри до самите разработчи­ци на игри.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria