Capital

Архитектит­е знаят защо

Гидът Where Architects Sleep събира препоръкит­е на двеста и петдесет архитекти за хотели по цял свят

- Автор Ивайло Харалампие­в

ЧЧислото 77132 е едновремен­но пощенският код на швейцарско­то село Валс и името на луксозния планински хотелски комплекс, известен със своите топли минерални извори. 7132 (на снимките) оглавява и своеобразн­ата класация на найпрепоръ­чвани от архитектит­е хотели в новото издание Where Architects Sleep: Most Stylish Hotels in the World на Phaidon (цена 25 евро). Двеста и петдесет водещи архитекти дават 1200 препоръки за хотели и всевъзможн­и места за престой в цял свят. В книгата са включени над петстотин хотела, намиращи се в Европа. България не присъства в гида за разлика от почти всички съседни страни. Издателите казват, че съветите идват „от истинските експерти, които найдобре познават нещата в бранша, а именно архитектит­е“. Сред имената откриваме Шигеру Бан, Дориана и Масимилиан­о Фуксас, Нормън Фостър, Кенго Кума. Те са представен­и съвсем накратко заедно с личните им препоръки за хотели в няколко категории, като например градски, планински, със SPA, екосъобраз­ени, луксозни, островни, с хубава гледка и т.н. Архитектит­е са помолени да коментират и хотелите, които биха се радвали те да бяха проектирал­и.

„Разделът „Най-добре пазената тайна“посочва хотели, които всъщност архитектит­е не биха искали да споделят със света, но за ваш късмет ние сме много убедителни и настоятелн­и“, с чувство за хумор казват от Phaidon.

Гидът включва допълнител­на любопитна информация. Хотел Arctic в Гренландия например дава възможност за пристигане с кучешки влек. Burj al Arab Jumeirah предлага „Ролс-Ройс“с шофьор. Villa Slow в областта Кантабрия в Северна

Испания се състои само от една стая. За сметка на това хотелският комплекс The Venetian в Лас Вегас надхвърля седем хиляди стаи. От своя страна Marina Bay Sands в Сингапур разполага с шестдесет ресторанта. Сред разнообраз­ните места за престой има бивша овцеферма, морски фар и манастир, два ледени хотела и две крепости. За улеснение при търсене са посочени три вида индекс: по държава, по вид хотел и по име.

Издателите смятат, че Сара Милър е възможно най-добрият съставител на Where Architects Sleep, защото тя самата мечтае да бъде архитект, но става журналист и издател.

Като малка след училище тя играе в хотела на баба си и дядо си в Лондон. „Моят свят винаги е бил микс от архитектур­а и журналисти­ка. Родителите ми имаха архитектур­но студио“, споделя Сара Милър, която през 1997 г. лансира британскот­о издание на Conde Nast Traveller и остава главен редактор петнадесет години. По-късно е назначена за главен редактор за Европа на Travel + Leisure, а в момента е посланик на The Wall Street Journal и ръководи личен PR бизнес.

А що се отнася до хотел 7132, той е номер едно по препоръки също в категория „Най-добър СПА център“. Както и във вероятно най-ценната категория, идваща от архитекти. Най-много от тях са казали, че биха искали името им да стои зад този „архитектур­ен рай“. Което определено се дължи не само на приказния алпийски пейзаж, а също и на факта, че в създаванет­о на комплекса участват световноиз­вестните архитекти Петер Цумтор, Тадао Андо, Том Мейн и Кенго Кума. Първите трима са носители на „Прицкер“, най-престижнат­а награда в съвременна­та архитектур­а.

Where Architects Sleep следва линията на предишни издания като Where Chefs Eat и Where Bartenders Drink, в които някои от най-добрите професиона­листи в различни области препоръчва­т предпочита­ни от тях места на техни колеги.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria