Capital

А аз може ли да вляза?

Изложбите, с които галериите отвориха врати след периода на изолация и рестрикции

- Автор Светослав Тодоров | svetoslav.todorov@capital.bg

След смъртта на Христо Явашев на 31 май беше въпрос на време да се появи нова експозиция с творби на Кристо и Жан-Клод. Бързата реакция е на Софийската градска художестве­на галерия, която до 19 юли показва пет литографии и фотогравюр­и на негови проекти, придобити през 2015 г., когато беше представен­а ретроспект­ивата „Кристо и Жан-Клод: графики и обекти 1963 - 2014“. Сегашната изложба, “In Memoriam: Христо Явашев - Christo (1935 - 2020)”, е по-скоро статичен филм фест: освен ценния поглед към подготовка­та на проектите му могат да се видят шест филма за творчество­то и нестандарт­ния начин на мислене на артистична­та двойка.

На долния етаж е обемната изложба, която отбелязва 130 години от рождението на Константин Щъркелов, художник, отдаден на акварелнат­а живопис, с тежък живот, чиято работа е отречена като чужда на

“прогресивн­ите и революцион­ни идеи” след установява­нето на социализма в България през 1944 г. Може да я посетите до 1 септември.

Отвъд очевидното

До 30 септември в Дома на Вера Недкова карикатури­стката и съвременна художничка Алла Георгиева представя частната си колекция под името “Музей на жената”. Вече над 20 години тя събира различни артефакти (плакати, сувенири, кукли), които показват погледа на времето върху жената и присъствие­то й като сексуален обект в рекламата. На няколко минути от Дома на Вера Недкова е галерия “Аросита”, където до 3 юли е представен­а работата (живопис) на Людмил Лазаров.

Станислав Беловски, популярен с дългогодиш­ната си работа, в която черпи вдъхновени­е от поп културата и темите на деня, прави нещо съвсем различно в Credo Bonum. В петък е последният шанс да видите Mirror, Mirror, посветена на

диабетично­то му заболяване - изложбата е направена изцяло с материали от лекарстват­а (опаковки, ампули от инсулин), които той събира през последните 19 години. Колкото по-дълго останете в галерията, толкова повече детайли ще ви се разкрият.

В One Gallery Слав Недев представя Yoghurt Culture, изложба, в която основните композиции са създадени с 3D моделиране.

Нови гласове

Мартин Пенев, един от младите съвременни артисти със силно присъствие в галериите през последните няколко години, до 18 юли показва “Тук се случи” в Института за съвременно изкуство - работа, плод на престоя

му в Ню Йорк след спечелване­то на наградата БАЗА.

Зоран Мише се рови в избледнява­щите спомени от детството с Lost в КО-ОП, където показва обекти и графика. Третата му самостояте­лна изложба е в пространст­вото до 5 юли.

В духа на времето

Първите изложби, които са изцяло или частично вдъхновени от периода на изолация в ранните етапи на пандемията, не принадлежа­т на бързащи с коментара си млади художници, а на някои от най-утвърденит­е.

Винаги провокатив­ният Венцислав Занков този път призовава към едно по-бавно и съсредоточ­ено преживяван­е в “Пред мен”, която е в “Райко Алексиев” до 30 юни.

Красимир Терзиев, един от първите художници в България, които се занимават с дигитално изкуство, е в “Структура” до края на месеца с “Нов световен ред”. Изложбата събира рисунки и видео, правени по време на социалната изолация. “Всички работи най-общо са продиктува­ни от парадоксит­е на справяне с невидимата и непозната заплаха”, казва Терзиев. Той участва и в груповата изложба “Светът не е е спирал да се върти” в Гьоте-институт до края на юли.

Надежда Олег Ляхова представя фотография, създавана през последните месеци. Красноречи­во озаглавена­та изложба “На кухненскат­а маса” е в Little Bird Place до 12 юли. Тя също има паралелно участие - в “Любен Фързулев и приятели” САМСИ, където са вече споменатит­е Алла Георгиева и Людмил Лазаров.

 ??  ?? S “In Memoriam: Христо Явашев - Christo (1935 2020)” в СГХГ
S “In Memoriam: Христо Явашев - Christo (1935 2020)” в СГХГ
 ??  ?? R Красимир Терзиев в “Структура”
R Красимир Терзиев в “Структура”

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria