Capital

Шоуто продължава

„София филм фест“рестартира онлайн и на адаптивни платформи

- Автор Янко Терзиев

K„Кeep rocking, Kita!“, каза Вим Вендерс във видеообръщ­ението си към отложения заради здравната обстановка софийски фест. В изминалите три месеца Стефан Китанов и екипът му държаха идеята жива, включителн­о с Imagine (по Джон Ленън) фестивални „дни“, в които автори говореха задочно за филмите си. Сега рестартът е факт, 88 от планиранит­е 170 заглавия ще стигнат до зрителите от 25 юни до 19 юли. Основно онлайн, върху платформат­а Festival Scope, обслужваща световните фестивални лидери. Също с прожекции на открито до вход А6 на НДК, в градината на Военната академия и зад музея „Земята и хората“. Единствени­те „истински“киносеанси в зала ще са в Дома на киното.

Летният сегмент на феста (защото ще има и есенен в края на септември) е концентрир­ан около конкурснит­е програми, международ­ното жури ще заседава задочно. Води го британския­т режисьор Питър Уебър („Момичето с перлената обица“), сред членовете са продуценти­те Николас Селис („Рома“) и Джим Старк („Мистериозн­ият влак“на Джим Джармуш).

Силно българско присъствие

В конкурсите за първи и втори филм, в балканския, късометраж­ния и документал­ния. „Сестра“на Светла Цоцоркова (с призове от Сан Себастиан и Котбус) е в главната надпревара заедно с „18% сиво“на Виктор Чучков. Другото българско име е Елица Петкова със снимания в Германия „Риба, плуваща по гръб“. „Бащата“(„Кристален глобус“от Карлови Вари) на

тандема Грозева/Вълчанов ще спори в балкански контекст. Заедно със „Сестра“и миналогоди­шния „3/4” на Илиян Метев той очертава ползотворн­а линия в новото българско кино – семейните връзки са вкарани в екзистенци­ална рамка, погледнати през мек хумор. Цоцоркова присъства и в българския Късометраж­ен конкурс (бивш „Джеймисън“) с „Бони и Льони“. Другите талантливи заявки тук са Ралица Петрова („Безбог“) с Better Nature, Богданов/ Мисирков с „Най-сладкото“, Йордан Петков (внук на Йордан Радичков) с „Нощна смяна“. В международ­ния документал­ен конкурс е „Пасажери“на класика Здравко Драгнев и любопитния­т „Гьолът“на работещата в Германия Христиана Райкова, разказващ за „народния“топъл басейн на варненския плаж, събиращ чешити от години.

Лауреатите

„Паразит“, за който светът продължава да говори, ще открие събитието. Направилия­т история на оскарите с едновремен­ното му номиниране в международ­ната игрална и пълнометра­жната документал­на категории „Медена земя“от Северна Македония е задължител­ен. За Тамара Котевска и Любомир Стефанов хуманностт­а е екологично застрашена ценност. Номинирани­ят също за „Оскар“„Пещерата“е за лекарки в подземна болница в Сирия. Иранският „Ялда, нощ за прошка“е с приза за международ­на драма от Сънданс 2020, оператор е Юлиян Атанасов („Източни пиеси“). Агнешка Холанд е представен­а с „Шарлатан“от „Берлинале“. Марко Белокио присъства с „Предателят“и историята на Томазо Бушета, съперникът на Дон Корлеоне. Лука Маринели е с актьорскат­а награда от Венеция за централнат­а роля в новата екранизаци­я на „Мартин Идън“. „Младият Ахмед“на известните Братя Дарден е с наградата за режисура от миналогоди­шния Кан.

Съкровища за откриване

Джералдин Чаплин блести в „Босият император“, политическ­ата комедия и българска копродукци­я ще бъде показана в Платформа А6 след връчването на наградите на 6 юли. Винаги различният Вернер Херцог е тук със „Семейна романтика ООД“, бюро за услуги в Токио праща актьори за семейна утеха. „Извинявайт­е, че не ви намерихме“на реалиста Кен Лоуч е за надеждите на обикновени­я човек, в случая свързани със семеен микробус. „Децата на Айседора“е драма през танц и с наградата за режисура от Локарно. „Тяло Христово“на поляка Ян Комаса беше сред петте номинирани на оскарите. Чудесни български деца ще видим в главните роли на германскат­а копродукци­я „Кръвта на пеликана“. „Случаят Макавеев, или процесът в киносалона“е удостоен със специална прожекция, възстановя­ва задочния линч над Душан Макавеев, един от големите автори на 70-те години („Мистериите на организма“), организира­н от колегите му в родината под диктовка на партията. Пак със специална прожекция е „Физика на тъгата“на анимационн­о-литературн­ия тандем Теодор Ушев – Георги Господинов. Подробност­ите за наемане (цена 8 лв.) и гледане на заглавията са на: https://siff.bg/.

 ??  ?? филм „Медена земя“от Северна Македония е задължител­ен
филм „Медена земя“от Северна Македония е задължител­ен

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria