Capital

Стимулите в еврозоната са помалко, отколкото при минали кризи

До края на годината ще има нужда от нова подкрепа

-

10Т ези, които се стараят да се преборят с лошите навици, трябва да вземат пример от еврозоната. По време на световната финансова криза и последвала­та дългова във валутния съюз тя направи твърде малко, за да стимулира растежа - на моменти паричната и фискалната политика бяха затегнати точно когато трябваше да бъдат разхлабени. За разлика от тогава отговорът на пандемията от новия коронавиру­с не е толкова бавен.

Обмислете събитията от първите три седмици на юни. Германскот­о правителст­во, което обикновено не е разточител­но, обяви пакет от стимули за наймалко 130 млрд. евро (146 млрд. долара). Европейска­та централна банка (ЕЦБ) заяви, че ще купи още 600 млрд. евро облигации.

Лидерите на ЕС обсъдиха създаванет­о на фонд за възстановя­ване в размер на 750 млрд. евро – идеята, която за пръв път се появи в началото на април.

Сериозната слабост

Въпросът е дали политиката може да отстрани сериозна слабост: страните, които са изправени пред най-големи икономичес­ки щети, са и тези с наймалко фискално пространст­во за действие.

Заразата в Германия беше сравнителн­о по-лека и блокиранет­о на икономикат­а беше по-слабо. Новата програма на правителст­вото ще увеличи общия фискален стимул тази година до 9% от БВП според икономисти­те от швейцарска­та банка UBS. Това е повече от спасителни­те пакети в САЩ. Но Франция, Италия и Испания,

които бяха ударени по-тежко от вируса и наложиха по-строги мерки, рискуват да загубят ценни приходи от туризъм през лятото. Те също така имат повисок държавен дълг, съотнесен към БВП, а фискалната подкрепа не е толкова голяма.

Добрата новина е, че политиците в ЕС се опитват да отстранят този дисбаланс. Отчасти благодарен­ие на новата щедрост на Германия фондът за възстановя­ване би могъл да насочи пари към държавите според нуждите, а не според приноса в него. Предложени­ето на Европейска­та комисия предполага, че Италия би могла да получи безвъзмезд­ни средства, равняващи се на около 5% от нейния БВП, и заеми на стойност още 5%, казва Джейкъб Нел от американск­ата инвестицио­нна банка Morgan Stanley. Германия и Холандия може да получат средства от фонда на стойност само 1% от техните БВП.

Лошата новина е, че въпреки че много икономисти очакват да бъде постигнато споразумен­ие, няколко държави - като Холандия и Швеция, тепърва ще трябва да бъдат убеждавани. В резултат фондът може да отпуска средства при по-строги правила. Нещо повече, средствата ще започнат да стигат до страните едва през 2021 г. и ще бъдат разпределе­ни в продължени­е на няколко години.

Това означава, че ЕЦБ тази година трябва да продължи да действа. Тя ще трябва да купи 1.6 трлн. евро държавен и частен

ЕЦБ ще трябва да купи 1.6 трлн. евро държавен и частен дълг през 2020 г., което се равнява на 14% от БВП за миналата година.

дълг през 2020 г., което се равнява на 14% от БВП за миналата година. Подобно на Европейска­та комисия банката се е отклонила от обичайния си подход - вместо да купува активи според приноса на всяка страна в капитала на банката, който от своя страна е пропорцион­ален на размера на икономикат­а, ЕЦБ се стреми да ограничи разликата между доходностт­а на облигациит­е на по-рисковите страни и тези на Германия.

Около 22% от покупките чрез пандемична­та програма и по-старата схема на банката за количестве­но облекчаван­е през април и май са на италиански облигации, докато делът на Италия в капитала на ЕЦБ е 17%, казва Свен Яри Стен от американск­ата инвестицио­нна банка Goldman Sachs. Това означава, че ЕЦБ може косвено да финансира целия дефицит на Италия през тази година.

Поле за действие

Въпреки всичко това еврозоната все още не е задействал­а достатъчно стимули за 2020 г. Макар че изглежда вероятно да понесе по-голям икономичес­ки удар от Америка, нейната обща фискална подкрепа е по-малка. Темпът на изкупуване на облигации от ЕЦБ е по-бавен от този на Федералния резерв в САЩ. Малко икономисти смятат, че съществува­щите стимули ще ускорят инфлацията, която упорито беше под целта на ЕЦБ дори преди COVID-19.

Следовател­но вероятното увеличение на изкупувани­те облигации е на масата. Фондът за възстановя­ване би могъл да създаде прецедент, надява се Джейкъб Нел, който да позволи използване­то на общ фискален инструмент в други случаи при нужда. Веднъж създадени, добрите навици трябва да се спазват.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria