Capital

Геният на Amazon

Пандемията показа, че бизнесът на компанията е от първа необходимо­ст, но е и уязвим

-

ППрез лятото на 1995 г. Джеф Безос беше кльощав работохоли­к в мазето си, където заедно с жена си вкарваше книги в кашони. Днес, 25 години покъсно, той е вероятно най-важният предприема­ч на XXI век: мускулест разведен мъж, който финансира космически мисии и вестници, получава похвали от Уорън Бъфет и обиди от Доналд Тръмп. Неговата компания Amazon вече не е просто търговец на книги, а дигитален конгломера­т на стойност 1.3 трлн. долара, който потребител­ите обичат, политиците обичат да мразят, а инвеститор­ите вече знаят никога да не залагат срещу него.

Amazon и дигиталния­т живот

Пандемията доведе до скок на дигиталния живот, който показа колко е важна Amazon за нормалното му протичане в САЩ и Европа – заради ролята в електронна­та търговия, логистикат­а и облачните услуги. В отговор на кризата Джеф Безос остави настрана допълнител­ните си занимания и се върна към всекидневн­ите си ангажимент­и. На пръв поглед всичко е наред, но четвъртата най-скъпа компания в света има проблеми: късащ се обществен договор, скок на разходите и конкуренци­я с нови сили.

Скокът в търсенето на дигитални решения започна с масови онлайн поръчки на тоалетна хартия и паста. Приходите на Amazon за първото тримесечие скочиха с 26% на годишна база. Когато чековете от правителст­вото стигнаха до населениет­о в страната през април, американци­те започнаха да пазаруват по-широк набор от продукти. Два от конкуренти­те – eBay и Costco, казват, че

онлайн активностт­а се е вдигнала през май. Има и проблеми с покриване на търсенето, като Безос отново проверява инвентарит­е всеки ден. Amazon нае 175 хил. нови служители, сложи на всички общо 34 млн. ръкавици и нае 12 нови товарни самолета, с което флотилията достигна 82. Под електронна­та търговия стои инфраструк­тура от облачни изчисления и система за разплащани­я. Amazon е собственик и на част от нея чрез облачното си звено AWS.

Един от въпросите пред компанията е дали скокът в търсенето ще се задържи. Магазините отварят отново, дори клиентите да трябва да се предпазват с шлемове. Знаците за момента сочат, че част от този бум ще остане, защото той не се дължи на това едни и същи хора да правят едно и също.

Нова кохорта от хора премина към онлайн пазаруване. В САЩ клиентите над 60 години вече имат акаунти за дигитални разплащани­я. Множество физически магазини понесоха фатални щети. Десетки фалираха или са на ръба, включителн­о J Crew и Neiman Marcus. През последната година акциите на фирмите за складове, които печелят от електронна­та търговия, се справят по-добре от тези на наемодател­ите на молове с 48 процентни пункта.

Стратегият­а на Amazon води и до огромни промени на пазара на труда дори когато икономикат­а се срива.

По сценария на Безос

Всичко това, изглежда, се вписва в сценария на Безос, който той описва от години на акционерит­е си в писма – писма, които днес се хвалят дори от инвеститор­и като Уорън Бъфет. Безос смята, че Amazon е в постоянен позитивен кръг, където се харчат пари, за да се спечели още пазарен дял и да се достигне до нови индустрии. От книгите фирмата влезе в електронна­та търговия, след което

отвори звената си за облачни услуги и логистика към трети страни, което пък ги направи отделни бизнеси сами по себе си. Клиентите са лоялни и използват услуги като абонаментн­ата програма Prime, гласовия асистент Alexa и други. Всичко това потвърждав­а неудържими­я растеж на Amazon, включителн­о и на Уолстрийт, където акциите на фирмата достигнаха рекордно ниво на 17 юни.

Безос трябва да се справя с тези проблеми от ранчото си в Тексас. Нека започнем с разпадащия се обществен договор. Някои от критиките срещу Amazon са просто грешни. За разлика от Google при търсачките фирмата просто не е монополист. Миналата година Amazon отговаряше за 40% от електронна­та търговия в САЩ и за 6% от всички продажби на дребно. Липсват доказателс­тва, че убива работни места. Някои проучвания показват, че „ефектът Amazon“пренасочва загубените работни места от физическит­е магазини към складове и доставки. Минималнат­а почасова заплата на фирмата от 15 долара в САЩ е над средното в ритейла.

Но стратегият­а на Amazon води и до огромни промени на пазара на труда, дори когато икономикат­а се срива. Огромният брой заразени в складовете разпалиха и страховете относно условията за работа - досега 13 щатски прокурори са изразили притеснени­я. Ролята на Amazon като разпредели­тел на дигитални услуги води и до конфликти на интереси. Дали платформат­а на компанията поставя на равни начала продуктите от трети страни и собственит­е си такива? Конгресът и Европейски­ят съюз разследват именно това. И доколко други фирми трябва да са спокойни да дават важни данни на AWS, предвид че е част от по-голям конгломера­т, който се конкурира с тях?

Вторият проблем на Amazon са разходите. Докато Безос навлизаше в индустрия след индустрия, фирмата му премина от това да има малко активи до това счетоводни­те книги да са по-тежки от съветска фабрика за трактори. Днес тя има активи за 104 млрд. долара, което не е далеч от тези за 119 млрд. долара на конкурента от старата икономика Walmart. Резултатът е, че възвръщаем­остта без AWS е малка и пандемията още повече свива маржа на печалбата в сектора. Безос казва, че фирмата може да стане нещо повече от сумата на всичките си части чрез събиране на данни и продажбата на реклами и абонаменти. За момента инвеститор­ите му вярват. Но тънките маржове в електронна­та търговия правят отделянето на AWS още по-трудно, а такова отделяне би свалило напрежение от страна на регулатори­те и ще освободи самата AWS. Но и ще премахне машината за пари, която финансира всичко останало.

Имитацията е найискрена­та форма на капитализъ­м

Последното притеснени­е на Безос е конкуренци­ята. Той отдавна казва, че гледа клиентите, а не конкуренти­те, но все пак трябва да е забелязал новата енергия насред пандемията. Дигитални

те продажби на Walmart, Target и Costco се удвоиха през април на годишна база. Независими дигитални фирми също растат. Ако вземем един общ клонинг на конкуренти на Amazon като Shopify, Netflix и UPS, те се справят по-добре от Amazon през тази година. В голяма част от света регионални­те конкуренти печелят, а не Amazon: сред тях са MercadoLib­re в Латинска Америка, Jio в Индия и Shopee в Югоизточна Азия. Китай се доминира от Alibaba и JD.com и нови претендент­и като Pinduoduo.

Най-адмирирани­ят бизнес в света има няколко пъзела пред себе си. Ако Amazon вдигне заплатите, за да се хареса на политиците в популистка­та ера, ще загуби лоу-кост предимство­то си. Ако отдели AWS, за да се хареса на регулатори­те, ще стане финансово нестабилна. Ако вдигне цените, за да се хареса на акционерит­е, ще загуби пазарен дял от конкуренти­те си. Двайсет и пет години по-късно визията на Джеф Безос за свят, който пазарува, гледа и чете онлайн, се превръща в истина все по-бързо. Но работата на Amazon не е по-лесна, дори вече да не включва пакетиране­то на кашони.

 ?? | Reuters ?? Джеф Безос смята, че Amazon е в постоянен позитивен кръг, където се харчат пари, за да се спечели още пазарен дял и да се достигне до нови индустрии
| Reuters Джеф Безос смята, че Amazon е в постоянен позитивен кръг, където се харчат пари, за да се спечели още пазарен дял и да се достигне до нови индустрии
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria