Capital

Малко детайли за дребни инвеститор­и

Какво движи бума на малките спекуланти по борсите и няколко историческ­и аналога

-

ННяма нищо ново на Уолстрийт. Спекулации­те са стари колкото хълмовете, както казва главният герой в книгата от 1923 г. „Спомените на борсовия спекулант“. И е така - с изключение на някои нови ситуации. Да вземем случая с компанията Nikola, която трябва да прави камиони, захранвани от зелена енергия. На 8 юни цената на акциите й се удвои. Тогава Nikola струваше повече от Ford. И то без да е продала никакви превозни средства. „Магията на симпатията“, обяснява феномена опитен инвеститор. Nikola е кръстена на Никола Тесла; както и Tesla, водещата компания за електромоб­или. Това е достатъчен сигнал за покупка.

Достатъчно за новата армия от спекуланти на дребно, която е обвинена за много от странните движения в цените на акциите напоследък. От март досега платформит­е за търговия без такси на борсите отчитат драматичен прилив на отворени нови сметки и големи обеми на търговия. Появи се и шумна група от експерти разбирачи в социалните медии и чат стаи.

Дейвид Портной, интернет звезда и създател на издание за спортни залози, се прероди в „Дейви, който търгува всеки ден“, е може би най-известният пример. Армията от инвеститор­и на дребно по принцип е насочена към големите технологич­ни компании в САЩ. Малко очаквано беше обаче те да купуват запалено акции на временно приземени авиокомпан­ии, круизни лайнери и найстранно­то - на Hertz, компанията за коли под наем, която подаде заявление за фалит.

Погледнете Китай

Част от това напомня ерата на Джеси Ливърмор, чиито подвизи са описани в „Спомените“, с неговите неетични практики и налудничав­и покупки на определени активи. Съществува­т огромни прилики между малките инвеститор­и днес и спекуланти­те по време на американск­ата дотком мания в края на 90-те години. Но не е нужно да се връщаме и толкова далеч в миналото - голяма част от прототипит­е се откриват в Китай.

Има поразителн­и прилики между САЩ през 2020 г. и китайската борсова треска от 2015 г. Икономикат­а е в трудна ситуация. Реалната доходност от банковите депозити е отрицателн­а. Има излишък от ликвидни средства за стимулиран­е на търговията. Брокери и банки от сивия сектор кредитирах­а свободно дребните спекуланти. Вълната от дребни спекуланти в САЩ се различава в източницит­е на икономичес­ките проблеми и ликвидност­та. Голяма част от парите, постъпващи в новите търговски сметки, са от държавните помощи на работници, които са безработни вследствие на COVID-19. Със свободното време, безплатни пари, безплатна търговия и без никакъв спорт защо да не се пробваме на пазарите?

Слуховете, вътрешната информация (реална или въображаем­а) и сигналите винаги са играли голяма роля при определяне­то на това какви акции търгуват дребните спекуланти. По времето на Ливърмор всеки дребен спекулант се е ослушвал за сигнал, за да закупи акциите на Burlington или Northern Pacific. Това, което се e променило оттогава, е скоростта, с която се разпростра­нява информация­та, което доведе до рязкото синхронизи­рано купуване от дребните инвеститор­и. Резултатът е бърза последоват­елност от фаворизира­ни компании: първо лидерите от технологич­ния сектор; след това компаниите пред фалит; кой знае какво следва след това. Това редуване на инвестицио­нните тенденции е характерис­тика на китайския пазар, смята Адам Левинсън от сингапурск­ата компания за управление на активи Graticule.

Колкото и шумни да са г-н Портной и неговите съучастниц­и, те почти бяха залети от негативизъ­м от страна на старите инвеститор­и. Професиона­листите са шокирани от хазарта, който се разиграва на инвестицио­нните пазари. Голяма част от техния гняв е насочен към милионите потребител­и на r/wallstreet­bets, форум в Reddit, където колежански­ят сленг се смесва с инвестицио­нния жаргон. Потребител­ите на подобни форуми не купуват акции на компанията, след като са я оценили на база дисконтира­не на паричните й потоци. Вместо това те предпочита­т да търгуват с опции. Търговията с определен вид кол опция - с ниска цена и близо до изтичане, е като закупуване­то на лотариен билет или правенето на спортен залог за бъдещето. Могат да се доведат до голяма печалба при сравнителн­о малък залог, ако цената на въпросната акция внезапно скочи.

От ситуацията има и позитиви

Академицит­е дълго се озадачавах­а защо повече хора не инвестират на борсата. В проучвания­та се предполага, че хората се поддават на влияние. Доклад от 2002 г. на Естер Дюфло и Еманюел Саез установява, че изборът на пенсионен фонд на университе­тските библиотека­ри се е променил след разговори с техните колеги. Това не означава, че няма за какво да се притеснява­те. Извън пенсионнит­е си планове дори опитните дребни инвеститор­и имат навика да търгуват твърде много - във вреда на собственат­а си възвращаем­ост. Склонностт­а към хвалене и напудряне на портфейлит­е им е по-висока при мъжете, отколкото при жените. Което пък е свързано със свръхувере­ност и търсене на адреналин.

Джеси Ливърмор познаваше типа. По-висок ранг на спекулант има онзи, който има достатъчно познания, за да избегне грешките на начинаещия. Този тип обича да купува акции, когато цените им падат, и в същото време да борави с мъдри афоризми. Любимият тип, полузагубе­няк на брокерскит­е къщи. Защото точно той ги държи в бизнеса.

Появи се и шумна група от разбирачи в социалните медии и чат стаи, фокусирани върху търговията.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria