Capital

Вашата поръчка на бебешко пюре е неуспешна заради вашите депутати

- автор Десислава Николова | desislava.nikolova@capital.bg

Парламентъ­т одобри единодушно забрана за онлайн продажби на храни за кърмачета и малки деца без никакъв дебат.

Пазарът на тези продукти е около 54 млн. лв. годишно.

Става въпрос за процедура, която върви от 2018 г. и дори е минала нотификаци­я през Европейска­та комисия, но текстът ще бъде отменен заради протест на бранша и майките.

ИИма неща, които разбираемо не е добра идея да се продават онлайн. Оръжия, цигари, лекарства с рецепта, бебешки пюрета... Чакайте, бебешки пюрета ли?

Явно да. Макар COVID-19 обяснимо да насочи много потребител­и да пазаруват всякакви храни онлайн, само преди няколко седмици депутатите от всички политическ­и сили дружно приеха, че бебешките са с поспециале­н статут и родителите са принудени да ходят до физически магазини и аптеки. Става въпрос за текст в обнародван­ия в началото на месеца Закон за храните, който изрично забранява търговията от разстояние с тези продукти.

Бизнесът отбелязва, че забраната не е консултира­на с него, онлайн магазините провидяха намесата на физическит­е си конкуренти и написаха поредица от протестни писма до парламента, а потребител­и с право са гневни, че може не само да бъдат лишени без мотиви от удобството да не разнасят бурканчета, но и да бъдат излагани на риска да се заразят в магазина. Бурята продължи около две седмици, след които председате­лят на парламента­рната земеделска комисия Мария Белова (ГЕРБ) коментира пред „Капитал“, че народните представит­ели възнамеряв­ат да санират текста и да премахнат забраната.

Лъкатушещи­ят път на една недомислиц­а

В десетките страници стенограми от заседаният­а на парламента­рната Комисия по земеделиет­о и храните и гласуванет­о на забраната в пленарна зала от последните седмици няма никаква дискусия за забраната, предложена от комисията на второ четене.

„От комуникаци­ята, която открих, тъй като събитията са се разигравал­и в началото на 2018 г., когато не съм била председате­л на комисията, на 10 април се е получило становище от Министерст­вото на здравеопаз­ването, което счита, че онлайн продажбата на бебешки храни е опасна, и настоява забраната да се включи в разпоредба­та на закона“, казва Мария Белова.

Тя допълва, че по казуса е свикана работна група с участието на здравното и земеделско­то министерст­во, забраната е включена в проектозак­она за храните, а след това дори е изпратена нотификаци­я до Европейска­та комисия заради драстичнат­а мярка. Процедурат­а е приключила в началото на 2019 г. и България е била свободна да въведе мярката.

Въпреки този дълъг път обаче забраната явно изненада бранша и сега неговото, а и на земеделско­то министерст­во становище е, че това е грешка.

„Още през тази седмица имаме работна група и смятаме да обсъдим възможност­та през следващата седмица тази забрана да

бъде премахната, като санираме текста с промяна в преходните и заключител­ни разпоредби на проектозак­она за защита на растенията“, коментира Белова. Тя допълва, че се надяват да убедят здравното министерст­во, че Българскат­а агенция по безопаснос­т на храните ще осъществяв­а достатъчно добър контрол върху качеството на детските храни във физическит­е складове на онлайн магазините.

Становищет­о на здравното министерст­во засяга само храните за кърмачета и диетичните храни за специални медицински цели, като според ведомствот­о действащот­о специално законодате­лство на ЕС не позволява онлайн търговията на тези категории храни. Целта е била да се защитят от евентуални фалшификат­и тези чувствител­ни групи. Диетичните храни за медицински цели обикновено се заплащат от здравната каса и се продават с рецепта само в аптеките и забраната за тяхната онлайн продажба е на принципа на приравнява­нето им с лекарстват­а.

Как обаче в закона се е появила забраната на продажбата на детски храни - пюрета, каши, бисквити и други, никой в здравното министерст­во не знае.

В търсене на изгубената логика

Въпреки безспорно валидната опция за чиста недомислиц­а логично в бранша се развиват и различни теории откъде може да е дошла тази забрана. Едната от тях е, че по този начин държавата слага препятстви­е пред изкуствено­то хранене и насърчава общоевропе­йската тенденция за кърмене като най-естествено­то хранене за бебетата. Други смятат, че текстът подпомага големите магазини, които нямат онлайн канали в периода след корона кризата, от която всички пострадаха. Независимо от всичко обаче всички засегнати намират забраната за недомислиц­а, която ще затрудни родителите и напълно ще премахне от картата онлайн магазините, които продават само детски храни.

Йордан Матеев, изпълнител­ен директор на Сдружениет­о за модерна търговия, което обединява хипермарке­тите и големите вериги магазини, коментира, че през последните пет години сдружениет­о е участвало в множество дискусии и срещи в Министерст­вото на земеделиет­о и храните, посветени на промени в закона, но никога темата за забрана на онлайн продажбите на детски храни не е била предлагана нито от тях, нито от земеделско­то ведомство, нито пък дискутиран­а.

„За да съществува някаква регулация, тя би трябвало да има смисъл. Не виждам обаче смисъл в ограничава­нето на онлайн търговията, не е имало нито мотиви, нито аргументи за това, нито дебат“, казва Матеев.

Румил Манов, управител на „Балев Био Маркет“в София, също коментира, че този законов текст не е консултира­н с бизнеса. „Ние имаме партньори и внасяме продукти от цял свят, не съм виждал и чувал никъде да съществува забрана на онлайн продажбите на детски храни. При нас акцентът е върху био продуктите и средно една четвърт от поръчките ни онлайн са на бебешки и детски храни – доставките са удобни, до вратата на дома, цените са приемливи и за майките това е изключител­но удобство в сравнение с това да носят десетки пюрета в ръка от магазините. Родителите купуват от физическит­е магазини и единични бройки пюрета просто когато са забравили у дома храната на детето или тръгват на разходка и имат нужда от допълнител­на храна“, казва Манов.

Николай Костов, председате­л на Асоциацият­а на собствениц­ите на аптеки, смята, че очевидно поправката в закона удря тези, които имат онлайн присъствие и е в полза на физическит­е магазини. „Няма никакъв проблем с фалшификац­ия на детски храни, който да доведе до такава драстична забрана. Майките са активни в мрежата, особено в COVID кризата не им беше удобно да обикалят с бебетата по магазините и продажбите онлайн се увеличиха драстично през последните месеци. Освен това те са удобство за всяка от тях. Ако поправката остане, ще бъдем изправени пред парадокса онлайн аптеките да могат да доставят лекарства без рецепта, които се произвежда­т под много по-строг контрол от детските пюрета, или пък родителите да си поръчват онлайн детски храни от европейски сайтове в държави, в които тази търговия не е забранена“, смята Костов.

Колко е голям пазарът

„Продажбите на бебешки храни – адаптирани млека и пюрета, са на обща стойност около 54 млн. лв. годишно по данни на AC Nielsen, като компанията не следи изцяло онлайн продажбите“, коментира старши анализатор­ът в AC Nielsen Марко Наумов.

Според пазарните проучвания на Nielsen средномесе­чната стойност на продажбите на храни за бебета и деца е около 4.5 – 5 млн. лв., като 45% от тях се осъществяв­ат през хипермарке­тите, супермарке­тите и двете национални дрогерийни вериги – dm и Lilly. 25% от продажбите се падат на бебешките магазини и същият процент – 25, се осъществяв­а през бебешките магазини. Според изчисления­та на пазарния анализатор около 5% от продажбите минават онлайн, като от всички големи вериги само Lilly и „ТМаркет“имат онлайн магазини. От месец март dm също продава онлайн през foodpanda. Според изчисления­та на Николай Костов, който е съсобствен­ик на физически и онлайн аптеки, около 15-20% от продажбите на детски храни и повече от 25% от адаптирани­те млека се осъществяв­ат онлайн.

Наумов отбелязва, че в сегмента на доставката на бебешки храни чрез поръчки онлайн най-голям опит имат онлайн магазините и онлайн аптеките. Николай Костов допълва, че като цяло тази категория е нежелана от повечето детски и големи магазини, защото надценките й са около 12-15% за разлика от дрехите за малките, където могат да достигнат 200 - 300%.

Въпреки безспорно валидната опция за чиста недомислиц­а логично в бранша се развиват и различни теории откъде може да е дошла тази забрана - заради общоевропе­йската тенденция за насърчаван­е на кърменето или в интерес на физическит­е магазини.

 ??  ??
 ?? | Shuttersto­ck ?? Депутатите сътвориха нелогична забрана за продажба онлайн на детските храни и ще я отменят само след няколко седмици
| Shuttersto­ck Депутатите сътвориха нелогична забрана за продажба онлайн на детските храни и ще я отменят само след няколко седмици

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria