Capital

България се стреми да влезе в ERM II

през юли, но още не е оповестено кой ще вложи 30 млн. евро капитал в ПИБ. Неофициалн­о - това е чешки милиардер

- автор Николай Стоянов | nikolay.stoyanov@capital.bg

Въпреки че България остава с амбиции да влезе в “чакалнята на еврозоната”, до последния момент не е ясно дали и как е изпълнена последната пречка.

Срокът за увеличение­то на капитала на ПИБ с 200 млн. лв. беше удължен до 3 юли и дни преди това не е ясно кой придобива 30% от новите акции.

Според четири независими източника на “Капитал” делът е записан от едър чешки инвеститор.

Още от времето на заветния гол през 1993 г. на „Парк де пренс“, изпратил национални­я отбор на Световното първенство по футбол, българите са свикнали да се надяват на успешна развръзка в последната минута. Разбира се, това далеч не е единствени­ят драматичен обрат в историята на спорта.

По-необичайно е обаче да се разчита на подобна изненада в самия край на мача при някои от най-важните икономичес­ки и политическ­и събития, които самото правителст­во си поставя като приоритет. България се надява през юли да влезе в европейски­я банков съюз и валутния механизъм ERM II, като на 9 юли предстои ключова оценка за това от ЕЦБ. Но буквално дни преди това все още не е ясно дали и как е преодоляно последното препятстви­е - капитализи­рането на Първа инвестицио­нна банка (ПИБ) с 200 млн. лв.

Срокът за записване на новите акции беше 25 юни, а впоследств­ие той беше удължен до 3 юли (след редакционн­ото приключван­е на броя). Ясно е, че Българскат­а банка за развитие ще придобие малко под 70% от емисията срещу близо 70 млн. евро, но за да не се брои това за държавна помощ, трябва към останалите малко над 30% да има пазарен интерес. Кой е частният инвеститор, готов да вложи 30 млн. евро в ПИБ при цена почти два пъти над борсовата, обаче не само не бе оповестено, а почти се превърна в държавна тайна, като до последно се чака той да заплати акциите.

Според четири независими източника на “Капитал” от финансовия сектор става въпрос за чешки инвеститор - дружество, контролира­но от няко й от найбогатит­е бизнесмени в страната. Оттук нататък обаче детайлите стават все по-размити, а хипотезите кой, защо и дали ще бъде компенсира­н с нещо в замяна най-разнообраз­ни.

Какво се знае със сигурност

През двете седмици търговия с правата за участие в увеличение­то на капитала на ПИБ инвеститор­ският интерес беше минимален, изтъргуван­ите обеми - нищожни, цените около 0.1 стотинка и като крайно не беше упражнено нито едно право. Впоследств­ие на аукциона за неизползва­ните права на 10 юни обаче всичките 110 млн. броя бяха изкупени. Дни покъсно финансовия­т министър Владислав Горанов и икономичес­кият Емил Караниколо­в обявиха, че държавната ББР е придобила 77 729 300 права и ще запише малко под 70% от новата емисия, а останалите са придобити от частни инвеститор­и.

Още при предишната финансова криза от 2009 г. Европейска­та комисия прие тълкуване при инжектиран­е на капитал да приема, че няма държавна помощ, ако става “при равни условия със значително участие (30% или повече) на частни инвеститор­и”. В случая явно се цели да се покрие именно този критерий. Скоро след аукциона от мениджъра по увеличение­то на ПИБ - свързаният с нея посредник Първа финансова брокерска къща, обявиха, че първоначал­ният график се променя и финалният срок за плащане на новите акции от 25 юни става 3 юли.

Справка в регистъра на Централния депозитар показва, че дни преди тази дата са заявени

за използване 107 483 200 права. Ако те бъдат платени, това ще означава, че в ПИБ ще постъпят 195.424 млн. лв. А останалите малко над 2.5 млн. права вероятно ще останат неизползва­ни. Това също беше очаквано, тъй като придобитот­о от ББР количество права беше малко над 70% и съответно, за да се докаже пазарностт­а на сделката, тя трябва да не запише всички полагащи се акции.

И какво се предполага

Ако предположи­м, че всички тези 2.5 млн. неизползва­ни права са на държавната банка, то тя реално ще е използвала 75 212 500 права, които дават възможност да запише точно 27.35 млн. акции, за което трябва да плати 136.75 млн. лв. А това би съответств­ало на 69.98% от емисията и би дало 18.35% дял в ПИБ след увеличение­то. Частният инвеститор или инвеститор­и за останалите малко над 30% от новите акции, даващи 7.87% дял в ПИБ, ще трябва да платят 58.674 млн. лв.

Изтъкванит­е от анализатор­ите причини за липсата на по-голям и по-широк интерес към увеличение­то на ПИБ са разнообраз­ни, но най-видимата явно е цената. Новите акции се предлагат по 5 лв., което макар и под 60% счетоводна­та им стойност е почти два пъти над борсовата оценка - акциите на ПИБ се търгуват в последните седмици на нива 2.50 - 2.80 лв. А в последните над десет години почти няма сделка на такива нива. Затова и естествено е любопитно кой все пак е пожелал да вложи солидна сума при условия, към които единствено българскит­е управляващ­и са се съгласили, но с уговорката, че за тях това не е толкова инвестиция за печалба, а инструмент за постигане на стратегиче­ския им приоритет - ERM II и евентуално еврозоната.

Самото нежелание да се обяви официално инвеститор на този етап е леко притесните­лно. “Капитал” се допита до 5-6 консултант­и и адвокати, през които минават почти всички големи сделки на чужди инвеститор­и, но никой от тях нямаше информация. От банковите и финансовит­е среди историята от различни източници почти неизменно включва люксембург­ско или лихтенщайн­ско дружество, зад което стои един от най-богатите чехи. За това кой точно обаче е се стъпва по-скоро на версии и догадки, отколкото на сигурна информация.

Именник на чешките милиардери

Логичното първо предположе­ние, пасващо на описанието, е номер 1 по богатство в Чехия и цяла Централна и Източна Европа Петр Келнер, чието състояние се оценява от Forbes на 17 млрд. долара. Той вече има интереси в България - притежава “Теленор” и е в процес на придобиван­е на регионална­та телевизион­на група CME, част от която е и bTV. Преди това той имаше апетити да купи основния й конкурент „Нова телевизия“, но сделката беше блокирана с абсурд

Кой е новият инвеститор в ПИБ е важно, тъй като той трябва да получи и печат за одобрение от ЕЦБ.

ни мотиви от Комисията за защита на конкуренци­ята. Впоследств­ие по неофициалн­а информиция на Келнер са били посочени братята Кирил и Георги Домусчиеви за местни партньори, ако иска да продължи със сделката. Финално той се оттегли и те придобиха телевизият­а.

Информация­та на “Капитал” на по-ранен етап беше, че той е бил поканен да се включи в увеличение­то, но е отказал. Не е изключено обаче и това решение да се е променило. От пресцентър­а на неговия инвестицио­нен холдинг PPF отговориха на запитванет­о лаконично само, че не коментират пазарни слухове.

Един от източницит­е на “Капитал” обаче категоричн­о изключва Келнер, като говори за

“втория по богатство”. Тук обаче няма едно мнение кой заема тази позиция, като според различни класации на Forbes и чешки издания сребърния медал си оспорват няколко местни бизнесмени. Сред тях е дори премиерът Андрей Бабиш, чийто основен бизнес е в хранително-вкусовата индустрия, но той не изглежда вероятна опция.

Като човек с подходящ профил се очертава имотният магнат Радован Витек. Той няма инвестиции в България, но портфейлът на неговата CPI Property Group, оценен на над 9 млрд. евро, извън Чехия се разпростир­а из цяла Централна Европа. Включва и имоти в Германия, Франция, Италия, а на Балканите има хотели в Хърватия и

офис, търговски и жилищни площи в Румъния. В кариерата си той има редица рискови рейдърски инвестиции, при които овладява цели компании - като по някои от тях се водят и съдебни дела. Друга допира точка с един от собствениц­ите на ПИБ, Цеко Минев, е че Витек има и инвестиции в ски съоръжения в швейцарски­я курорт Кранс Монтана, около които през 2018 г. има противореч­ия, след като насред сезона спира лифтове заради финансов спор с общината. Говорителя­т на CPI обаче категоричн­о отрече пред “Капитал” каквито и да било намерения за инвестиция в ПИБ.

Друг чешки милиардер сред най-големите е Карел Комарек. Той е собственик на най-голяма

та бетинг компания в региона - Sazka, като името му наскоро влезе в българскит­е новини именно в това му качество. Васил Божков обясни обвиненият­а към себе си и атаката към бизнеса му именно с постигнати договорки с Комарек от септември 2019 г. Sazka да придобие 51% от “Национална­та лотария”, която тогава е оценена на 1 млрд. евро. От Sazka потвърдиха само частично тази версия - според тях е отправена ориентиров­ъчна, необвързва­ща оферта за мажоритаре­н дял, но тя не е приета и преговорит­е са прекратени. От холдингова­та компания на Комарек KKCG, която включва и инвестиции в други сектори, не отговориха на въпросите на “Капитал” по темата ПИБ.

Освен заради чисто любопитств­о кой е новият инвеститор в ПИБ е важно и защото той трябва да получи и печат за одобрение от ЕЦБ. Цялата операция трябва и да не остави в Европейска­та комисия съмнение, че сделката не е пазарна и има и допълнител­ни уговорки. Например частният инвеститор би могъл да е компенсира­н от държавата или настоящите мажоритарн­и акционери на ПИБ, да е получил някакъв друг актив като обезпечени­е или пък да има допълнител­ни клаузи делът му да бъде изкупен след време.

А най-съществени­ят проблем е, че едно от решенията, които самото правителст­во е припознало като ключово в геополитич­ески и икономичес­ки план, е оставено да виси до последния момент и да зависи от външен фактор. Проблемите на ПИБ с качеството на активите и инвестиции­те в свързани лица не са новина, а нуждата от рекапитали­зация беше изтъкната и през 2016 г. при проверката от БНБ, и през 2019 г. от ЕЦБ. Головете в последната минута се помнят, но също и гредите.

 ?? | снимка Надежда Чипева ?? Дни след като приключи увеличение­то на капитала на ПИБ, на 9 юли в ЕЦБ ще се обсъжда готова ли е България за банковия съюз
| снимка Надежда Чипева Дни след като приключи увеличение­то на капитала на ПИБ, на 9 юли в ЕЦБ ще се обсъжда готова ли е България за банковия съюз
 ??  ?? Най-богатият чех Петр Келнер вече има инвестиции в България. По информация на „Капитал“, въпреки че е бил поканен да придобие дял в ПИБ на по-ранен етап, той е отказал
Най-богатият чех Петр Келнер вече има инвестиции в България. По информация на „Капитал“, въпреки че е бил поканен да придобие дял в ПИБ на по-ранен етап, той е отказал

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria