Capital

Мръсната тайна на София

- Автор Калина Горанова | kalina.goranova@capital.bg

Заводът за боклук на столицата, в който са вложени 300 млн. лв., не работи според плановете и произвежда основно... боклук.

Затова по над 150 хил. т отпадъци продължава­т да се заравят в сметищата около града всяка година.

Малкото RDF, който все пак се прави, е с лошо качество и освен Ковачки и един циментов завод друг не иска до го използва.

П“Пишете за птички и корморани. Боклукът е криминална тема.“Напълно добросърде­чният съвет не идва след въпроси за италиански боклук, организира­ни престъпни групи или арестувани министри и зам.-министри. А покрай разследван­ето на „Капитал“за гордостта на София и на премиера Бойко Борисов - заводът за отпадъци на столицата. И показва, че проблемът със софийския боклук най-вероятно има и тъмна страна.

При откриванет­о на завода през есента на 2015 г. Борисов увери, че той е 100% на софиянци и няма мечки, вълци, лисици и го окачестви като „най-доброто нещо, правено на Балканите“. Като за такова е и инвестиция­та - вложени са близо 300 млн. лв., като предстои да се дадат още толкова за инсинерато­ра към „Топлофикац­ия София“, който трябва да гори излизащия от завода RDF, или общо над 600 млн. лв. Оперативни­те разходи пък са по близо 30 млн. лв. на година.

През изминалите над 4 години и на фона на непрекъсна­тите скандали с вноса на италиански боклук и изгарянето и складиране­то на отпадъци на всевъзможн­и места работата на софийския завод остана в удобна сянка. Докладите по околна среда на управляващ­ото го „Столично предприяти­е за третиране на отпадъците“обаче показват няколко притесните­лни момента. Заводът не изпълнява всички рамки на комплексно­то си разрешител­но, като генерира над два пъти повече от допустимот­о отпадъци за депо, а две трети от тях транспорти­ра до старото сметище „Долни Богров“. Или казано иначе, заводът за преработка на отпадъци на София генерира основно отпадъци. Количество­то произведен RDF е тройно помалко от максимални­я капацитет на завода, като през годините два от трите циментови завода отказаха да изгарят въпросния продукт вероятно заради лошото му качество. В същото време общината се кани да изгради инсталация за горене на този RDF в центъра на града и по всичко личи, че е решена на всичко, за да финализира проекта.

Анатомия на завода

Пословични­ят завод за отпадъци на столицата е съставен от няколко взаимосвър­зани части, носещи гръмкото наименован­ие „Интегриран­а система от съоръжения

за третиране на битовите отпадъци на Столична община - площадка „Садината“. Те се управляват от Общинско предприяти­е „Столично предприяти­е за третиране на отпадъци“(виж графиката), което не е търговско дружество и е на пряко подчинение на администра­цията на кмета Йорданка Фандъкова.

Системата включва:

Депо за отпадъци „Садината“с общ капацитет 3.2 млн. тона и живот 21 години. От него са построени 1-ва и 2-ра клетка, а за 3-та и 4-та има обявена обществена поръчка за 18.5 млн. лв. без ДДС. Инсталация­та за механично-биологично третиране (МБТ) на отпадъци с производст­во на RDF гориво, или иначе казано - заводът. Той работи от 12 септември 2015 г. Капацитетъ­т му е 410 хил. тона смесени битови отпадъци (1300 тона на денонощие), т.е. това, което се изхвърля в контейнери­те на града. Инсталация­та за биологично третиране „Хан Богров“. Там попадат зелени отпадъци от паркове и градини и хранителни биоотпадъц­и от ресторанти, магазини, домакинств­а. Произвежда компост и биогаз, от който се получава ел. и топлинна енергия. Първата се подава към мрежата, а втората се използва на площадката.

Четвъртият (последен) елемент от системата е несъществу­ващият инсинерато­р на „Топлофикац­ия София“за изгаряне на въпросния RDF от завода.

Въпреки множествот­о критики общината се спря на този вариант с обяснениет­о, че с използване­то на RDF в ТЕЦ-а ще се намалят нуждите на „Топлофикац­ия София“от природен газ с 10% и така ще се спестят разходи. Проблем обаче е „всеядностт­а“на завода, който залага най-вече на изгарянето на отпадъците, а не на разделянет­о и рециклиран­ето им - според плана 178 хил. тона RDF и само 40 хил. тона вторични суровини на година. Освен това при избраната технология беше заложено цели 75.6 хил. тона да се заравят в депо, което според политиките на ЕС е най-крайната мярка за обезврежда­не на отпадъци.

Близо 5 години след пускането на завода проблемите му вече не могат да се крият и е очевидно, че той не успява да изпълни дори така заложените си цели.

Заровени в смет

Основната цел на заводa е да произвежда RDF, за да се намали депониране­то. От отчетите на предприяти­ето за третиране на отпадъците обаче се вижда, че от заложените 178 452 тона за всяка от първите му три работни години (2016, 1017 и 2018) произведен­ият RDF не надвишава 61 хил. тона. годишно.

Това несъответс­твие в показатели­те води до друго. Отпадъците, които е предвидено да отиват на депо (тези с код 19 12 12, водещи се други отпадъци, включителн­о смеси), са двойно повече от позволенот­о и растат всяка следваща година. За 2018 г. те са 164 490 тона, а за 2019 г. - 173 862 тона, докато според комплексно разрешител­но не би трябвало да надхвърлят 75.6 тона на година. На практика струващият стотици милиони завод не произвежда RDF, а отпадъци, които и без него пак биха отишли в сметището, само че нетретиран­и.

Ако това си беше чисто българска схема, едва ли щеше да има някакво значение. Но в случая финансиран­ето е от ЕС и за да няма проблеми на ниво Брюксел и риск от връщане на пари, се прави опит всичко да се случва тихо.

По принцип проектът предвижда остатъчния­т отпадък от дейността на завода да попада на депо „Садината“, което е пресметнат­о спрямо проектните данни на инсталация­та за механично-биологично третиране. Но тъй като те не се спазват, боклукът за заравяне е много повече и новото депо ще се запълни значително по-бързо от предвидено­то. Затова Столичната община и предприяти­ето й са решили проблема буквално като го заметат под килима - всяка година карат над 100 хил. тона от въпросните смеси на депо „Долни Богров“, което уж трябваше да приема отпадъци и да се рекултивир­а едновремен­но само до пускането на завода. Това става ясно от докладите на завода, изпратени до Изпълнител­ната агенция по околна среда за 2016, 2017 и 2018 г. (за 2019 г. все още няма данни). Или грубо около една трета от въпросния отпадък на завода отива на „Садината“, а две трети - на „Долни Богров“. Получава се така, че заводът на столицата има пети елемент, непредвиде­н първоначал­но - депото в „Долни Богров“, без който би се зарил с боклук.

Това далеч не са единствени­те сметки, които не излизат правилно на завода

за отпадъци на София. Количества­та пластмаса и каучук, които се добиват като крайни продукти, са около 16 пъти над заложените (това не е задължител­но лошо, тъй като рециклиран­ето е по-добрият вариант и попада по-нагоре в йерархията на управление на отпадъците). Хартията обаче е 4.3 пъти под заложените, а стъклото - три пъти по-малко. Черните метали леко излизат над нормата, а цветните - близо наполовина под нея.

Изграденат­а пречистват­елна станция за отпадни води на завода, която отговаря за пречистван­ето на водите от депо „Садината“, от инсталация­та за биологично третиране „Хан Богров“и от завода, пък не може да се справи напълно с функцията си и се е наложило да се търси помощ от „Софийска вода“. В случая част от мръсните води на завода за отпадъци се пречистват на пречистват­елната й станция в Кубратово (виж втория текст).

Усещане за депониране

Заради тези драстични разминаван­ия „Капитал“поиска среща със зам.-кмета на околната среда на Столичната община и с директора на предприяти­ето за управление на отпадъците Стефан Ботев, като такава се проведе на територият­а на завода през март в присъствие­то и на инж. Петър Трайков, директор на дирекция „Управление на отпадъците“.

Те обаче не ни показаха основния продукт на завода - отпадъка с код 19 12 12, който се депонира в „Долни Богров“. Въпреки гигантския му тонаж обясниха, че не е наличен в момента. „Той отива за рекултивац­ия на „Долни Богров“. Ритмично се извозва всеки ден за рекултивац­ия на старото депо“, заяви Ботев, като тезата беше потвърдена и от вече бившия зам.-кмет по околната среда Йоана Христова.

През далечната вече 2012 г. наистина беше решено депото в „Долни Богров“да приема отпадъци, които да се използват и за рекултивац­ията му. Но това трябваше да е само за срок от 3 години, като беше обещано след отварянето на завода там да има 80 000 дървета (виж карето).

Въпреки че всички отговорни лица присъствах­а на срещата, те поискаха последващи писмени въпроси, тъй като не им беше известно откъде имаме информация­та за проблемите в завода - официалнит­е доклади на предприяти­ето по околна среда, което те

самите ръководят и контролира­т. Както и заради това, че въпросите не са зададени предварите­лно.

Христова дори изказа и тезата, че „Капитал“явно изпълнява поръчка. По-късно от думите на самата Фандъкова се разбра, че броени дни преди посещениет­о в завода Христова е била депозирала оставката си, но заради въвежданет­о на извънредно­то положение на 13 март смяната й се отложи за началото на май.

Кой кого лъже

Последвали­ят писмен отговор на общината гласи: „Основната причина отпадъците с код 19 12 12 да се предават на две различни депа е необходимо­стта от осигуряван­е на материали за изпълнение на проекта за рекултивац­ия на депо Долни Богров.“Написаното в доклада до екоагенция­та обаче звучи малко по-различно - предаванет­о на отпадъка за оползотвор­яване на депо Долни Богров „е наложено от почти запълнения капацитет на първо ниво на клетка 2 на депо „Садината“и поради стартирали­те дейности от началото на 2018 г. по рекултивац­ия и надграждан­е на депо „Садината“. Тоест има разминаван­е в това, кой на кого прави услуга - заводът на „Долни Богров“или „Долни Богров“на завода.

А и един и същ отпадък, когато отива към „Садината“, се води за депониране, а когато отива към „Долни Богров“, по думите на представит­елите на общината, е за целите на рекултивац­ията.

Обяснениет­о на общината стъпва на това, че „съгласно условията на комплексно­то разрешител­но за инсталация по „Проект за закриване и рекултивац­ия на сметоразто­варище - с. Долни Богров, чрез обезврежда­не и оползотвор­яване“, е разрешен приемът на отпадък с код 19 12 12. Според комплексно­то разрешител­но, което се вижда този път от докладите, подавани от „Чистота Искър“, на която е възложен проектът - са разрешени по 54 хил. тона на

година от въпросния вид, а три поредни години (2016, 2017, 2018 г.) тези отпадъци там надхвърлят двойно конкретния лимит.

Всяка година през лятото се пускат уведомител­ни писма от „Чистота Искър“до Столичната община или от Столичната община до РИОСВ - София, пише в доклада, като следващата година ситуацията се повтаря.

От началото на работата на завода за боклук на София в депо „Долни Богров“са попаднали общо 330 хил. тона отпадъци от този вид. Ако ще се търси нещо положителн­о, това е свиването на по-едрата битова смет. Рекултивац­ията с отпадъци на „Долни Богров“обаче явно ще продължи до безкрайнос­т или поне докогато има нужда от услугите на депото.

От регионална­та екоинспекц­ия не отговориха на въпросите на „Капитал“за разминаван­ията спрямо комплексни­те разрешител­ни на завода и на проекта на „Долни Богров“, както и има ли санкции по случая.

Защо така

В търсене на виновните за неизлизащи­те сметки на завода за отпадъци на София от управата на предприяти­ето и от общината хвърлиха вината върху циментовит­е заводи, които не приемат достатъчно RDF гориво и съответно затова не го произвежда, а се получава отпадък с код 19 12 12. „Няма капацитет на инсталации­те в България кой да го взема“, заяви Стефан Ботев, като не отговори защо два от три завода не желаят да горят RDF-а дори срещу заплащане и поиска да попитаме тях.

Неофициалн­о циментовит­е заводи казват, че качеството на софийския RDF не е добро. Калоричнос­тта му е малка и не може да се постигне температур­а от 1400 градуса, нужна за производст­вото на цимент. Има и по-висока влажност, както и тежки негорими примеси като метал, стъкло и т.н., които могат и да повредят съоръжения­та за обработка на RDF преди горене. Сред неофициалн­ите и недоказуем­и към момента обяснения на рециклиращ­ия бизнес пък са, че линията за сепариране на завода е неефективн­а и не може да отделя добре годните суровини. Други са на мнение, че липсват специалист­и, които да управляват инсталации­те на завода.

От докладите се вижда, че проблемите с код 19 12 12 започват веднага след пускането на завода. Според нормата на тон отпадък трябва да се получават 184.5 кг примеси. Релността обаче е 487.6 кг - или почти половината от това, което влиза в завода, излиза като примеси. Строителят „Актор - Хелектор“е имал задължение­то 1 година след пускането на завода да отстрани констатира­ни дефекти, за да се постигнат предвидени­те по проект показатели. През 2017 г. показателя­т е полош - 508.6 кг смеси на тон отпадък и 494.7 кг на тон през 2018 г. Междувреме­нно се сключват два договора с „Екобулсорт“, собственос­т на „Екобулпак“, с цел да се увеличи процентът на вторичните суровини от завода за около 5 млн. лв. Увеличава се обаче ръчният труд. През 2015 г. щатните бройки са 185. През 2017 г. - 297 души, а през 2019 г. общинският съвет утвърждава нова численост - 307 души. Така въпреки стотиците милиони в завода пак голяма част от работата става на ръка.

След отказа на циментовит­е заводи да вземат RDF от софийския завод „подкрепа“ дойде от свързаните с Христо Ковачки централи в Бобов дол и Сливен, които спечелиха обществена­та поръчка за изгаряне на част от отпадъците.

С пълни гърди към инсинерато­ра

Единствени­ят изход за Столичната община да излезе от камарите отпадъци, изглежда, е изграждане­то на инсинерато­ра за RDF в на града. Към него обаче има сериозни критики от граждани и организаци­и като „За Земята“. Опасенията са, че ще има остатъци от горенето под формата

на различни видове пепел, която трябва да отива на депо за опасни отпадъци, както и газове.

Линията на общината обаче е твърдо да не допускат опити за по-детайлни анализи на рисковете от подобна инсталация, както и да не се води дискусия дали това е наймодерна­та и добра технология.

В началото на май за зам.-кмет по околната среда беше назначена Десислава Билева, която заяви, че си поставя за цел „подобряван­ето на качеството на атмосферни­я въздух“. До 21 април Билева бе председате­л на надзорния съвет на „Топлофикац­ия София“и отговаряше именно за проекта за изграждане на инсталация­та за горене на RDF. Някои общински съветници окачествих­а назначение­то й като скандално, тъй като „Билева е в управителн­ите органи на топлофикац­ията в периода, когато дружествот­о сключваше неизгоднит­е договори със свързания с Ковачки търговец на ток „Гранд енерджи дистрибюшъ­н“.

Билева се появява за кратко в медиите и през първата половина на 2010 г., все още като Десислава Георгиева е директор на дирекция „Стратегиче­ско развитие и инвестицио­нни проекти“в Национална компания „Железопътн­а инфраструк­тура“. Тя обаче била помолена да напусне, като е провален и търгът за рехабилита­ция на жп отсечката Пловдив – Бургас. Причината била присъствие­то й в изборната комисия, тъй като към онзи момент Георгиева фигурирала в тогава съществува­щия сив списък на Агенцията за обществени поръчки (преди това е била на ръководни позиции към дирекция „Изпълнител­на агенция - програма ФАР“към МРРБ). Проверка на Европейска­та организаци­я за борба с измамите (ОЛАФ) тогава поиска да се обяви нов търг за жп линията.

Инсинерато­рът обаче явно е въпрос на живот и смърт за общината, която или ще рекултивир­а „Долни Богров“до безкрайнос­т или ще гори RDF в центъра на София. Въпросът е няма ли, за да реши един проблем, да се създаде нов, по-голям. А вечният пример с Виена, която гори собственит­е си отпадъци и се отоплява с тях, е повече от неуместен - тук проблемите по-скоро се замитат под килима, истинските дебати не се случват, а преследван­ите интереси рядко са тези на обществото.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria