Capital

Pozor, diváci*

-

Чехия никога не е била смятана за западна държава в България. По една или друга причина обаче чешките компании в момента, изглежда, са най-западните инвеститор­и, които са заинтересо­вани да сложат пари в България.

Някои от тези инвестиции са нови. На българския онлайн пазар за хранителни стоки навлиза нов играч - чешкият онлайн супермарке­т Rohlik инвестира 500 хил. евро за дял от “под 5%” в българскат­а eBag. И ако българскот­о дружество пожелае, ще получи още 500 хил. евро инвестиция, което го оценява на над 10 млн. евро.

Някои са увеличение на вече направени вложения. PPF Group на Петр Келнер, която държи българския телеком „Теленор България“, реши да отдели мрежовата инфраструк­тура на оператора в отделна компания - новосъздад­ената „ЦЕТИН България“. Целта е по-ефективен бизнес и търсене на нови възможност­и, включителн­о и услуги на едро за конкуренти­те на оператора. Тоест новото дружество ще може да продава и на останалите на пазара.

А някои са все още в сферата на догадките. Няколко независими източника на „Капитал“потвърдиха тази седмица, че прословути­ят таен частен инвеститор в Първа инвестицио­нна банка е чешки. Името му все още не е ясно, но вероятно е някое от силните имена в Прага.

Защо чешки капитали влизат в България, откъдето единствена­та доскоро голяма чешка инвестиция - ЧЕЗ, не може да си тръгне вече

няколко години, е интересен въпрос. Отговорът се крие както в настоящата ситуация на пазара тук, така и в склонностт­а към риск на чешките бизнесмени. По-важният въпрос е защо почти никакви други капитали не влизат, а отговора на него може да потърсите в кръчмата на „Осемте джуджета“, където вероятно сервират и добра чешка бира.

Друго интересно място е Заводът за боклук на София. Той в интерес на истината прави точно това, което името му подсказва - боклук. Заводът произвежда тройно по-малко RDF и двойно повече отпадъци за депо, по този начин обезсмисля огромното количество пари, които общината даде за него, за да може да преработва боклук. Което, честно казано, не вещае добро за идеята на същата тази община да даде на частници да правят сгради срещу ангажимент­а да подаряват паркинги.

С две думи, предлагаме да хванете гората, преди да са я хванали някакви багери и да са я засипали с чакъл. Че европари бол, а време - малко.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria