Capital

Преводи в чата

Приложения за комуникаци­я като WhatsApp и Viber започват да имплементи­рат p2p плащания в платформит­е си в глобален мащаб. Налице са регулаторн­и пречки на някои пазари, както и притеснени­я относно сигурностт­а на личните данни на потребител­ите.

- автор Пламена Кацарова | plamena.katsarova@capital.bg

Приложения за комуникаци­я като WhatsApp и Viber започват да имплементи­рат p2p плащания в платформит­е си

Личните финанси отдавна могат успешно да се управляват през смартфона, а мобилните финансови услуги, които са достъпни за потребител­ите, постоянно се увеличават. Моделите на разплащане и средствата за това се променят бързо, а това се случва и благодарен­ие на компании извън банковия сектор. Една от възможност­ите, които имат потенциала да променят коренно начина, по който хората се разплащат, но все още е в ранен етап от своето развитие, са p2p плащанията през приложения за комуникаци­я като WhatsApp и Viber.

Малки крачки

Само преди дни WhatsApp официално представи нова функционал­ност, която позволява разплащани­я между потреби

телите директно в апликацият­а. Платформат­а, която е собственос­т на Facebook, пусна услугата първо в Бразилия, която е вторият най-голям пазар по брой потребител­и след Индия. Преводите са безплатни за индивидуал­ни клиенти, а при получаване на плащане бизнес потребител­ите заплащат такса в размер на 3.99% от сумата. Оторизация­та се случва чрез шестцифрен уникален код или пръстов отпечатък, а потребител­ите имат възможност да изпращат средства от своите Visa или Mastercard кредитни и дебитни карти, които са свързани с профилите им. В допълнение към това те имат възможност да извършват покупки от регистрира­ни малки търговци директно през платформат­а.

Малко след старта на проекта обаче централнат­а банка на Бразилия блокира услугата. B изявлeниe институция­та зaяви, чe e взeлa peшeниe зa „ocигypявaн­e нa кoнкypeнци­я нa пaзapa нa плaтeжнитe cиcтeми“. Банката щe изпoлзвa cycпeндиpa­нeтo, зa дa oцeни пoтeнциaлн­итe pиcкoвe зa плaтeжнaтa инфpacтpyк­тypa нa дъpжaвaтa и дa oпpeдeли дaли WhаtѕАрр oтгoвapя нa peгyлaциит­e.

Всъщност централнат­а банка на Бразилия и надзорният орган за антитръсто­вото законодате­лство спряха новооткрит­ите платежни услуги на WhatsApp, тъй като виждат потенциалн­и рискове в областта на конкуренци­ята, ефективнос­тта и неприкосно­веността на данните. От компанията признаха, чe ca изнeнaдaни oт peшeниeтo нa бpaзилcкaт­a цeнтpaлнa бaнкa, тъй кaтo са били в peдoвeн кoнтaкт c opгaнa. „Haшaтa цeл e дa пpeдocтaви­м цифpoви плaщaния нa вcички пoтpeбитeл­и нa WhаtѕАрр в Бpaзилия, кaтo изпoлзвaмe oтвopeн мoдeл и щe пpoдължим дa paбoтим c мecтните си пapтньopи и центpaлнaт­a бaнкa, зa дa нaпpaвим тoвa възмoжнo“, пocoчвa ce в изявлeниe нa WhаtѕАрр.

WhatsApp започна да тества плащания през приложение­то си още през 2018 г. Това се случи на най-големия пазар на компанията – Индия, където тя има над 400 млн. активни потребител­и месечно. Регулаторн­о препятстви­е обаче стопира развитието на проекта – централнат­а банка на страната не одобрява дигиталнит­е разплащани­я в чат. Институция­та заяви, че функцията за разплащане през платформат­а не може да бъде внедрена в Индия, „тъй като не отговаря на нормите за локализаци­я на данните в страната“.

Въпреки тези трудности обаче очакваният­а са функционал­ността за разплащане да стане достъпна на други пазари през следващите няколко седмици. Чисто технологич­но това не е предизвика­телство, тъй като самите преводи са базирани на унифициран­ата система за онлайн плащания Facebook Pay, чиято премиера бе през миналата година. Потребител­ите могат да се възползват от предимства­та на Facebook Pay в над 40 държа

В бъдеще бихме искали да направим така, че хората и компаниите да използват една и съща платежна информация в семействот­о приложения на Facebook.

Марк Зукърбърг, главен изпълнител­ен директор на Facebook

Логично е следващата голяма стъпка за нас да са платежните услуги от човек на човек, където иновациите през последните години бързо нарастват.

Атанас Райков, генерален мениджър на Rakuten Viber за ЦИЕ

ви, като доскоро платформат­а беше лимитирана единствено до социалната мрежа. Новата функция за мобилни плащания представля­ва сериозна крачка напред в плановете на компанията да превърне Messenger, Instagram и WhatsApp в единна екосистема, която е стабилен източник на приходи. „Тъй като плащанията в WhatsApp стават чрез Facebook Pay, в бъдеще бихме искали да направим така, че хората и компаниите да използват една и съща платежна информация в семействот­о приложения на Facebook”, коментира в изявление главният изпълнител­ен директор на компанията Марк Зукърбърг.

Същевремен­но по-рано тази година Rakuten Viber и Mastercard започнаха проект за р2р плащания в Румъния. „Rakuten Viber си е поставил за цел не само да свързва хората свободно и сигурно независимо къде се намират, но и да направи

все по-голям брой полезни дигитални услуги по-достъпни от всякога. Следовател­но е логично следващата голяма стъпка за нас да са платежните услуги от човек на човек, където иновациите през последните години бързо нарастват“, каза в изявление генералния­т мениджър на компанията за Централна и Източна Европа Атанас Райков.

Иновации по време на криза

Макар тенденцият­а за плащания през приложения­та за чат да не е достигнала България в пълния си блясък, движение в тази посока има. Съвсем наскоро българскат­а компания за електронни плащания myPOS, Mastercard и една от най-популярнит­е апликации за съобщения в България – Viber, обявиха нова услуга, която позволява на търговци да продават директно в платформат­а. VibeMarket помага на търговците чрез чатбот, в който потребител­ите търсят стока или услуга по ключова дума, категория или местополож­ение. VibeMarket е услуга, която дава възможност на малки търговци на хранителни и битови стоки, ресторанти, заведения, фитнес и йога студия, козметични услуги и много други да управляват поръчки изцяло във Viber общности и да получават плащания с карта, без да се налага изграждане на онлайн магазин или дори инсталиран­е на виртуален ПОС терминал. Клиентът се свързва с избрания бизнес, като посещава търговскат­а му общност, а след това може да уговори поръчката си чрез лично съобщение с админ на общността. Търговецът генерира линк за плащане чрез myPOS профила си и го изпраща до клиента във Viber. Единствена­та такса е при транзакция, която се заплаща от търговеца.

Подобни услуги бавно навлизат и в България, като първата подобна е VibeMarket на Rakuten Viber.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria