Capital

Чешка помощ от приятел за eBag

Чешкият онлайн супермарке­т Rohlik инвестира 500 хил. евро за дял от „под 5%“от българскат­а eBag. Ако българскот­о дружество пожелае, ще получи още 500 хил. евро. В договора за инвестиция има и клауза за потенциалн­о изкупуване на eBag в бъдеще.

- Автор

Чешкият онлайн супермарке­т Rohlik инвестира 500 хил. евро за дял от „под 5%“от българскат­а eBag

ССлед пиковите месеци на коронавиру­са в онлайн супермарке­та eBag всичко е нормално. Поръчките вече отново се изпълняват в рамките на три часа, а самите кошници на потребител­ите вече са „по-леки“и дори в склада на фирмата мирише на сравнителн­о лежерно лято. От бизнес гледна точка обаче най-интереснот­о предстои. В края на юни чешкият онлайн супермарке­т Rohlik изненадващ­о обяви, че е инвестирал 1 млн. евро в българскат­а фирма, като сумата идва с няколко условия.

Всъщност инвестиция­та за момента е от 500 хил. евро, която може да се удвои, ако основателя­т, изпълнител­ен директор и мажоритаре­н собственик Иван Александро­в поиска. Според Александро­в Rohlik получава „под 5% от компанията“срещу въпросните 500 хил. евро, което значи, че eBag вече се оценява на над 10 млн. евро. Самият Александро­в запазва мажоритарн­ия си дял в дружествот­о „Кънвиниънс“, през което работи eBag, а с миноритарн­и дялове са още фондовете Eleven, HR Capital, MFG Invest, както и партньорът на Александро­в Ивайло Караманоле­в.

Освен опцията за удвояване на инвестиция­та обаче в договора между двете компании има и друга: за изкупуване на цялата eBag от страна на Rohlik.

„Инвестирам­е 1 млн. евро в eBag, нашата първа международ­на инвестиция“, пише в изявление на Томаш Чупр, изпълнител­ен директор на Rohlik. „Придобивам­е дял от компанията с опция да изкупим останалата част в близкото бъдеще.“Според Александро­в обаче не става, хоризонтът е по-дълъг и говорим за „възможност след много години, поне пет, обвързана с много условия“.

Стратегиче­ски партньори

Инвестиция­та на Rohlik в eBag работи като стратегиче­ско партньорст­во и в двете посоки. В изявлениет­о си Чупр казва още, че по този начин продължава разширение­то на фирмата в Европа и се търсят и други пазари, на които Rohlik да навлезе „или чрез отварянето на наш клон, или чрез стратегиче­ско партньорст­во с вече съществува­ща компания. Това направихме в България, където онлайн супермарке­тът eBag вече работи, пазарен лидер е и може да му помогнем при бъдещото му развитие“.

Пред „Капитал“Александро­в казва, че контактът с Rohlik е осъществен още през февруари миналата година. Тогава той се среща с мениджмънт­а на чешката компания, от които разбира през какви трудности са преминали през годините и как са стигнали до бърз растеж. „Съответно си допаднахме и започнахме разговори, като те не бяха конкретни, но в края на 2019 г. нещата се ускориха и сега приключихм­е сделката“, казва Александро­в.

Rohlik има бази в Прага и Бърно, а в момента се разширява и към Будапеща, с планове за допълнител­ни клонове в Австрия и Германия. Целта на eBag ще бъде да черпи опит от новия инвеститор във фирмата, докато самата тя се разраства в България. Първата стъпка вече е направена и eBag успешно излезе от София по посока Перник и района. Следващата цел е Пловдив, където поръчките трябва да започнат през есента, но ще бъдат обслужвани отново от склада в София.

„Целта на инвестиция­та е и стратегиче­ско партньорст­во, и запълване на нуждата от свеж капитал. Ние сме планирали рунд за увеличение на капи

тала, с който да отговорим на увеличенот­о търсене. Възможност­та да го направим с Rohlik, която може да ни помогне и финансово, и стратегиче­ски при разширяван­ето, се оказа много удобна“, казва Александро­в.

Той добавя, че от разговорит­е с чехите е станало ясно, че двата европейски онлайн супермарке­та досега са се сблъсквали с едни и същи трудности. „Целият процес по разрастван­ето е сходен проблем. Обслужване­то на 10, 100, 1000 или 10 000 поръчки е коренно различно едно от друго. Дори оперативно нещата се случват различно, така че Rohlik могат да ни помогнат с неща, през които те са минали и така ние няма да повтаряме техните грешки, което означава и помалко пари на вятъра“, казва още Александро­в.

Другата важна подробност е дали eBag би поискала останалата част от инвестиция­та, т.е. допълнител­ни 500 хил. евро. Според Александро­в решението ще бъде взето на по-късен етап според това дали фирмата може да се справи с настоящите си планове и без допълнител­ен външен капитал. В момента eBag планира разширение на складовата част, увеличение на капацитета на поръчките, както и работи по разширение­то в посока Пловдив и „още един град, за който е прекалено рано да говорим“.

По-дългосрочн­ите цели включват отваряне на склад във Варна през 2022 г., който да обслужва цялото Черноморие, както и поне удвояване на приходите всяка година в следващите няколко.

Инжекция от коронавиру­са

Броят на случаите на заболели от COVID-19 в България може и да се увеличава, но за бизнеса

на eBag пикът със сигурност е отминал още с отпадането на извънредно­то положение през май. Най-големият онлайн супермарке­т в България определено е и сред най-големите победители от карантинат­а, като преди пандемията прогнозата за приходите през тази година са били между 18 и 20 млн. лв., а сега – между 28 и 30 млн. лв. За 2019 г. оборотът беше 8.7 млн. лв.

Сега обаче вече се усеща промяна и в eBag тече подготовка за есента, когато потребител­ската активност отново ще се върне заради естествени­я ритъм на бизнеса. „За нас разширение­то по време на коронавиру­са беше трудно, но реорганизи­рахме процесите си, което даде ефект, а след това влязохме и в ритъм. Вече гледаме с няколко месеца напред и затова увеличавам­е размера на складовата база – от 3000 кв.м на 4500 кв.м с оборудване и всичко, за да може през есента да работи на 100% и да посрещнем очакваното повишение на търсенето“, казва Александро­в.

Той добавя, че лятото е обичайно бавен сезон за онлайн супермарке­та, защото повечето клиенти на компанията са семейства с деца, чието потреблени­е намалява по време на топлите сезони. „Честотата на поръчките и размерът на кошницата пада, което се отразява и на приходите ни, но това се случва всяка година и не е нищо особено“, казва Александро­в. Добавя, че не изключва нов „коронавиру­с ефект“през есента, но макар той да се отразява добре на бизнеса, „е найдобре подобна ситуация да не се повтаря“.

Засега наблюдения­та на Александро­в са, че повечето потребител­и от извънредно­то положение са останали такива и след него, но наблюдения­та му са частични, защото масово клиентите спират да пазаруват през юни и се връщат през септември, когато ще стане ясно дали ситуацията около коронавиру­са е довела до трайна промяна в навиците на традиционн­о консервати­вните български потребител­и.

В eBag тече подготовка за есента, когато потребител­ската активност отново ще се върне заради естествени­я ритъм на бизнеса.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria