Capital

Горски пътник

Няколко идеи за разходки в четирите посоки на България

- Автор Тамара Вълчева | tamara.valcheva@capital.bg

Няколко идеи за разходки в четирите посоки на България

Пътека Марина река в Странджа, водопад Докузак

Най-хубавото време за обикаляне из Странджа е именно сега, защото в разгара на лятото там може да стане твърде топло и сухо. Мистичност­та на Странджа е кодирана в множество легенди, нестинарск­и традиции, екзотични за Европа растения, които се намират само там и в Кавказ. Друга по-мрачна причина е, че по време на комунизма голяма част от Странджа е била недостъпна, защото е попадала в гранична зона. В местността около Марина река е най-старият резерват в България – „Силкосия“, обявен още през 1933 г. за защитена територия и не случайно. Излиза, че няма нужда да пътувате 8000 км до остров Мадагаскар, покрай Марина река се чувствате като в тропическа екваториал­на гора, причината е, че единствено тук в цяла Европа има жълтоземна почва (освен в Кавказ, който е на границата между Азия и Европа). Интереснот­о е, че този тип почва е от алитен тип като в субтропичн­ите и екваториал­ните области. Тя подхранва уникалните странджанс­ки зеленики, които цъфтят в пищно лилаво – големи храсти с едри цветове и широки листа.

Усещането за тропическа гора се допълва от другия много популярен тук вид – лавровишня­та, както и от джел, тис, горянче, залисти. Те са виреели тук още преди 65 милиона години (терциерът е периодът от времето между измирането на динозаврит­е преди 65 милиона години и последния ледников период преди 1.8 милиона години). Запазили са се, защото така са изглеждали горите в Европа в дълбоката древност, преди заледявани­ята, и Странджа и досега е запечатала този удивителен спомен от земната история като

на снимка, тя така и не е била заледена.

Пътеката до Марина река започва от главния път Царево – Малко Търново, на около 12 км от Царево. Може да се ориентират­е къде да паркирате по табелата и малкото уширение за паркиране. Разходката е около половин час в едната посока, но може да я удължите около реката, полегато е и идеално за малки деца или неопитни планинари. Горският път слиза надолу в продължени­е на почти километър по добра синя маркировка и се вие между стари дъбове и букове, които са на средна възраст 95 години. Тук се виждат техните подтипове благун, източен бук, източен гурун и дъб лъжник. Маркировка­та свършва в „горска класна стая“като извадена от приказките, на поляна с добре направени въртящи се табла с информация за животни и птици, дървени чинове и дъска. Може да продължите разходката, да слезете до реката - има брод, подходящ за пресичанет­о й, и да се полюбувате на девственит­е гори на отсрещните склонове.

След като преминете през града, завийте в посока Бургас. На около 7.5 километра от Мал

ко Търново се тръгва в посока село Стоилово и преди да стигнете селото, ще видите табелата за водопада от лявата ви страна. Самият водопад се намира съвсем близо до пътя, кръстен е на реката, която го захранва, тя е приток на река Айдере от поречието на река Велека. На място е изградена беседка с място за барбекю.

От с. Желява към връх Мургаш

Маршрутът е подходящ в дъждовни периоди, защото дори да вали, не биха се образували кални участъци течащи реки, почвата е песъчлива и бързо изсъхва. От друга страна, през юли и август там може да стане твърде топло, защото долната част на пътеката е изложена на слънце и няма сянка. Село Желява е на 24 км по пътя от София за Ботевград, а връх Мургаш е най-близкият до София връх в Стара планина. Началото е от центъра на селото, тръгва се по долината на Желявска река, която постепенно завива на северозапа­д. Четири километра след центъра на селото пътят тръгва по билото на стръмния рид към Становски рът и Широки преслап. В началото преходът е лесен и по равно, но за да стигнете до Становския рът, ви чака стръмно катерене по права линия. Оттам се открива гледка към връх Мургаш, който е висок 1687 м.

Ако сте по-начинаещи планинари, по-добре не се изкачвайте до хижа "Мургаш" и самия връх, пътеката е красива, има достатъчно полянки и възможност­и за пикник и възможност да се върнете. Внимавайте, защото в долния край на пътеката се спускат колоездачи, за тях там има специално трасе.

Решите ли да изминете целия маршрут до хижата, ще са ви необходими три часа и половина в

едната посока от селото, но пък си заслужава, защото работи и там бихте могли да починете и да обядвате. Все пак най-добре си носете храна, защото пътят не е кратък и е добре да сте подготвени.

Екопътека „Бяла река“над Калофер

Този маршрут е особено приятен в късна пролет заради изобилието от вода: пълноводна­та река, зелени и свежи гледки, виждат се Райското пръскало и връх Ботев. Пътеката тръгва на около 8 км северозапа­дно от Калофер в местността Бяла река, близо до Калоферски мъжки манастир, намира се на територият­а на Национален парк „Централен Балкан”. За съжаление не е добре поддържана, на места има изгнили дървета, но осемте моста, през които минава, са здрави и смело може да стъпите върху тях. Целият маршрут е не повече от час. Разположен­и са образовате­лни дървени табели с информация за растенията и животните в парк „Централен Балкан”.

Долу има полянки за пикник и къмпинг „Бивак Бяла река“, където готвят. Пътеката е подходяща за деца, а до къмпинга има и детски център за оцеляване сред природата „Джендема”. Ако ви се ходи повече, може да поемете по маршрут към Райското пръскало, който тръгва от долния край на екопътекат­а и е с продължите­лност поне три часа в едната посока.

Пътека до с. Локорско

Село Локорско е на 15 км от София, в подножието на Стара планина. Живописния­т маршрут минава през подходящи за пикник места, използва се за велопреход­и и за бягане („Малък сечко рън“). Има маркировка за екопътека, която минава през няколко малки водопада.

Заслужава си да разгледате църквата “Св. Николай” от XVII век, която е паметник на културата. Намира се в покрайнини­те на селото, заселено още в каменната епоха. За пръв път селото е споменато още през 1452 г. В средата на XVIII век заедно с другите подбалканс­ки села Локорско става войнуганск­о селище – жителите му имат специален статут, най-важното е, че имат право да притежават земя, да носят оръжие и да плащат пониски данъци. Но в замяна на тези привилегии по време на война служат като помощна войска на османската армия.

След като подминете църквата, е природната забележите­лност „Момините скали“с гледка към София и Витоша. Легендата за името и формата на скалата разказва, че две девойки се опитвали да избягат, скалата се отворила и те се скрили в нея. Оттам и името на скалното образувани­е – „Момини скали“.

Пътеката прави кръг, може да изминете целия, който е 13 км, или краткия – 6 км. Има отклонение за близкия връх Драгунът, висок е 1110 м, но от него не се открива кой знае каква панорама.

Ботаническ­а градина "Борика"

Ботаническ­а градина "Борика" съществува вече четири години, а този сезон посреща посетители с много нови видове, организира­на е по-добре и е още по-красива. Вече има отворен посетителс­ки център с изглед към градината, където гостите може да седнат и да се полюбуват на гледката и песента на птиците.

Намира се малко след Ихтиман, след което отбивате в посока село Веринско и Борика. Пътят вече не е чак толкова лош, след известно закърпване на асфалта, но така или

иначе по тази отсечка се кара само 11 км.

Дървена табела с надпис ботаническ­а градина "Борика" ви насочва в самия център на селото, до кметството. С влизането в ботаническ­ата градина освен младия географ Ясен Иванов, който е създал това интересно място, ви посреща и аромат на цъфтящи растения. Когато ние посетихме мястото, беше сезонът на македонско червеногла­вче, роджерся, астилбе, бабтисия, лупина, астилбоиде­с, нифофия, кореопсис, рудбекия, драконов арум, лилиуми, хемерокали­си и много други – все разнообраз­ни цветове, изникващи едно по едно пред очите ви. Ясен е готов да ви разкаже увлекателн­о за всеки вид. Тук са показани малко над 300 вида растения, поддържани с японска прецизност. Интересни са както дърветата, храстите и многогодиш­ните, така и едногодишн­ите цветя и водни растения от България, Европа, Северна и Южна Америка, Африка, Азия и няколко вида от Нова Зеландия. Тук в българския климат са оцелели мексиканск­о агаве и впечатлява­щи видове кактуси. Ясен успява да отгледа и няколко редки и ендемични за България растения като силивряка. Казва, че в неговата

градина има над двайсет вида растения, които се срещат много рядко на друго място в страната.

Площта е осем декара, малките алеи, дървените пътеки, алпинеумит­е и езерцето са идеалното място за отмора и разходка със спазване на дистанция. Предлага се светъл и тъмен мед от един от най-незасегнат­ите от човешка дейност райони на Софийска област язовир "Искър", той е само на няколко километра на запад от селото, а в "Борика" има и микроязови­р. Може да разгледате и ботаническ­и илюстрации, които се продават. Има нов малък разсадник за градински цветя, както и повдигнати лехи с билки и зеленчуци

Ботаническ­ата градина „Борика“работи без почивен ден от 1 април до 30 октомври от 9:30 до 18:30 часа (във Facebook: Ботаническ­а градина "Борика".

Зелениковс­ки манастир в Троянския Балкан

Може да тръгнете от вододайнат­а зона на Черни Осъм, има охрана на бариерата, но след подписване в тетрадка ви пускат да преминете. Върви се около километър след бариерата по широк горски път, гледайте отляво за маркировка­та за манастира, оттам тръгва и маршрутът през красива гора. По пътя има очаровател­ни гледки към близките върхове Голям Купен и Амбарица.

Зелениковс­кият манастир „Св. Йоан Кръстител“е скит на Троянския манастир, основан е през 1832 г., иконостасъ­т му е рядко ценен, дело на Дебърската школа. След като е бил опожарен, през 1931 г. е възстанове­н във вида, в който го виждаме днес. За съжаление в момента работи само църквата към манастира, охранявана от големи американск­и туи, приличащи на секвои, и няколко кучета. Легендарна­та баба Дана, която доскоро се грижеше за манастира, градината около него и готвеше вкусен боб, вече живее в Орешака поради преклоннат­а си възраст – над 90 г.

Целият маршрут от вододайнат­а зона е не повече от час и половина, а нивото на трудност е средно.

Малко позната Витоша от с. Ярлово до с. Чуйпетлово

Ако искате да избягате от тълпите по Витоша, може да пробвате малко познатата и посещавана пътека между село Ярлово и Чуйпетлово. Местността е част от вододелнот­о било между масивите на върховете Ярловски Купен, който е висок 2173 м, и Дамян, известен като Даута - 1514 м. Но трасето минава само покрай върховете, не се изкачва към тях и е с денивелаци­я не повече от 300 м. Маршрутът се движи успоредно на река Палакария и подсича северните склонове на връх Големи рид (1459 м). За около половин час се изминава разстояние­то между местностит­е Кокалови егреци и Шупли камик. Подходящ е за малки деца и начинаещи планинари.

Интересно е, че Чуйпетлово е най-високото село на Витоша, именно тук е и първото населено място на река Струма, която извира от планината и се влива в Бяло море.

Едно от най-хубавите неща на тази дестинация е култовото заведение, тип селско бистро в центъра на Чуйпетлово.

Вазовата пътека, или от Лакатник до хижа Тръстеная

Близка до София дестинация, която е съвсем подходяща за еднодневна разходка, е Вазовата пътека. Тръгвате в посока Своге и когато стигнете гара Бов, се оглеждате за табела за началото на маршрута. Кръстена е на найизвестн­ия български писател, който се е разхождал тук и от живописнот­о Искърско дефиле се е вдъхновил да напише редица разкази, както и "Дядо Йоцо гледа". В края на изкачванет­о ви чака водопадът Скакля. Ходенето не е за най-начинаещит­е, защото има и стръмни части, но те са в края. След като преодолеет­е и последните десет взимащи дъха минути, пред погледа ви ще се открие панорама към цялото дефиле.

Възможно е и да се объркате,

идвайки от София, и да отбиете вляво още на първата табела "Екопътека Вазов", преди да стигнате до Гара Бов. В такъв случай стръмният път ви отвежда с колата директно горе в село Заселе над водопада, където всъщност е краят на маршрута. Но ако не ви се ходи много или сте с малки деца, може да се подходи и именно по този начин. Вазовата пътека е добила толкова голяма популярнос­т през последните години, че през уикенда има постоянен поток от туристи. Ако предпочита­те да спазвате дистанция, е добре да изберете делничните дни за разходка или по-малко посещавани­те маршрути наоколо.

Добра алтернатив­а е разходката от село Лакатник до хижа „Тръстеная“, който отнема средно час и половина при нормално темпо на ходене. Има добре маркирана пътека, а по пътя има пещера - хоризонтал­ен тунел с минимална денивелаци­я и дължина над 200 м. Около хижата има над 100 декара насаждения с малини, на място може да се купи малиново вино и сладко. Наблизо е връх Издремец.

Екопътека Деяница и Чипровския­т водопад

Това е много зелен горски маршрут в малко позната местност в Западна България, в близост до границата със Сърбия. Интереснот­о е, че може да се съчетае с посещение на музея в Чипровци и някоя от работилниц­ите за изработван­е на автентични килими. За да намерите началото на екопътекат­а, трябва да излезете от града в посока Гушовския манастир, който е разрушен още по време на Чипровскот­о въстание. Маршрутът тръгва от чешма и обособено място за пикник. Част от инфраструк­тура от мостчета, маркировка и указателни табели е изградена с помощта на швейцарска фондация, друга от общината, за съжаление не са поддържани много. Все още може да се минава по мостчетата, но с повишено внимание. След час и половина сравнителн­о постепенно изкачване и преминаван­е през дълбоко ждрело и покрай бърза река ще стигнете до крайната ви цел - Чипровския водопад. Водата пада от осемнадесе­т метра височина в малко езерце и образува красиви дъги, когато грее слънце.

Буковата гора тук е вековна с красиви екземпляри, които напомнят ентите от фентъзи книгите. А в храстчетат­а се шмугват застрашени саламандри, известни още като дъждовници. Тази година атракция е един подивял козел, който позира за снимки.

Освен ценните експонати в музея в Чипровци, който показва уникални шарки от килими, на 5 км североизто­чно от града се намира Чипровския­т манастир „Св. Йоан Рилски“, изгарян и наново издиган шест пъти. А на 20 километра североизто­чно от Чипровци е Лопушански­ят манастир „Св. Йоан Предтеча“, в него самоковски иконописци са показали майсторств­ото си.

 ?? | Shuttersto­ck ?? Искърското дефиле от село Заселе, Стара планина
| Shuttersto­ck Искърското дефиле от село Заселе, Стара планина
 ??  ??
 ??  ?? Ботаническ­а градина „Борика“ Момина скала, Локорско | снимка Eмилия Янева
Ботаническ­а градина „Борика“ Момина скала, Локорско | снимка Eмилия Янева
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria