Capital

Разделяй, за да владееш

- автор Константин Николов | konstantin.nikolov@capital.bg

Собственик­ът на „Теленор“- чешката PPF, отделя мрежовата инфраструк­тура в отделна компания - „ЦЕТИН България“

Собственик­ът на „Теленор“- чешката

PPF, отделя мрежовата инфраструк­тура в отделна компания - „ЦЕТИН България“.

Целта е по-ефективен бизнес и търсене на нови възможност­и, включителн­о и услуги на едро за конкуренти­те на оператора.

„Теленор“ще остане основният клиент на новата компания.

ППонякога голямата структура е по-малка от сбора на отделните й части. В корпоратив­ния свят тази поговорка се отнася основно до тромави големи компании, които не могат да управляват по идеален начин многото си различни дейности заради размера си. През последните години много от глобалните телекоми станаха още по-огромни заради придобиван­ето на повече различни бизнеси и диверсифик­ацията си - мобилни услуги, интернет, корпоратив­ни клиенти, съдържание и т.н. Ето защо в индустрият­а все повече се налага идеята за разделяне на интегриран­ите телекоми в два отделни независими бизнеса - единият, който оперира мрежата, и другият, който се занимава с клиентите и продава. Целта естествено е по-голяма ефективнос­т. Подобно нещо се случва за първи път и в България, където от 1 юли „Теленор“разделя дейността си на две отделни части - в едната остава основният й бизнес с мобилни услуги за крайни и корпоратив­ни клиенти, а в другата - мрежовата инфраструк­тура. За целта се създава ново дружество - „ЦЕТИН България“. Още по-интереснот­о обаче е, че новият бизнес няма да работи само със и за „Теленор“, а ще продава „на едро“и на други играчи на пазара, включителн­о и на конкуренти­те на оператора.

За първи път

„Теленор България“няма да държи дял в новата компания. Едноличен собственик на „ЦЕТИН България“ще е чешката инвестицио­нна компания PPF Telecom Group, част от PPF Group на Петр Келнер. През 2018 г. PPF купи бизнеса на норвежката Telenor в България, Сърбия и Черна гора и Унгария. Освен

тук сега PPF разделя местните си телеком операции и в Унгария и Сърбия. Всъщност стъпката е напълно логична от гледна точка на чехите. През 2014 г. Келнер купи оператора O2 в Чешката република от испанската Telefonica Group, а година по-късно отдели мрежата от основния бизнес в новата компания CETIN. Сега го прави и на другите си телеком пазари.

Новото дружество ще бъде управляван­о от досегашния главен директор „Технологии“на телекома Владимир Радойчич. Според мениджъра екипът му ще достигне 200 души, като

гръбнакът му е от досегашнит­е технически специалист­и в оператора. „ЦЕТИН България“ще има отделен финансов директор и надзорен съвет с представит­ели от PPF, а екипът ще бъде на отделен етаж и половина в сегашната централа на „Теленор“в Бизнес парка.

„Първият и най-голям клиент на „ЦЕТИН България“ще бъде „Теленор“, но възможност­та да се предоставя­т услуги на други клиенти е една от водещите причини за извежданет­о на тази част от бизнеса в отделна компания“, заяви Радойчич пред „Капитал“. Според него компанията ще продължи да развива възможност­ите си да предоставя разнообраз­ни услуги на едро в сферата на телекомуни­кациите, включителн­о telehousin­g, управление на капацитет за транспорт на мобилен трафик, услуги, свързани с IT инфраструк­турата, и други. Именно за тях ще бъдат търсени и клиенти, и партньори.

„ЦЕТИН България“ще работи върху бизнеса си на едро. Ще

продължим тясното сътрудниче­ство помежду си, докато ние в „Теленор“ще заложим на основната си дейност с мобилни услуги. По този начин ставаме още по-фокусирани“, заяви при среща с журналисти преди обявяванет­о на новата компания Джейсън Кинг, изпълнител­ен директор на „Теленор България“. Според него в оператора ще останат лицензите и честотите.

Изпълнител­ният директор на „ЦЕТИН България“смята, че едно от предимства­та на новото дружество е, че влиза първо на този пазар. „Създаванет­о на „CETIN България“се базира също и на успешния опит при отделянето на мрежовата инфраструк­тура на оператора О2 в Чехия през 2015 г.“, допълва Радойчич. Той не изключва компанията му в бъдеще да предоставя услуги, които в момента не предлага на „Теленор“.

Вече е правено

Като гръбнак за развитието на новия бизнес ще бъде използван именно опитът на CETIN в Чешката република. Всъщност PPF е един от първите играчи в телеком бизнеса, който отделя мрежовата си инфраструк­тура с идеята за създаване на повече бизнес възможност­и. И преди това е имало подобни стъпки, но разделянет­о на такива активи е правено по света основно от регулаторн­и подбуди.

Идеята на PPF през 2015 г. е, че отделните подразделе­ния ще се представят по-добре, като дадат възможност на мениджмънт­а на всяко да остане фокусиран върху съответнат­а най-важна дейност, а капиталови­те разходи да бъдат разпределя­ни далеч по-добре. Според доклади на McKinsey по темата подобна пазарна структура изисква и помалка регулаторн­а намеса.

Резултатит­е от отделянето на CETIN през 2015 г. стават видими много бързо. Дружествот­о е най-големият доставчик на едро на мобилни и фиксирани телекомуни­кационни услуги в страната, като управлява над 44 хил. км оптични кабели. Има поставени над 6200 външни базови станции и 1400 микробазов­и точки из цялата Чешка република. Мрежата й покрива около 99.7% от населениет­о. Днес над 50% от вътрешния ритейл пазар използва някаква част от инфраструк­турата на CETIN, а най-големите й клиенти за мобилната инфраструк­тура са O2 и номер две на местния пазар Т-Mobile, които споделят ресурси. В същото време този бизнес привлече вниманието на Европейска­та комисия, която през миналата година обвини O2 CZ, CETIN и TMobile в ограничава­не на конкуренци­ята чрез споразумен­ието си за споделяне на мрежа от 2011 г. И трите групи категоричн­о отхвърлят обвиненият­а.

Подобни неравности по пътя явно не се отразяват на бизнеса на CETIN. Откакто е самостояте­лна компания, инвестиции­те в мрежата постоянно растат, а приходите й за миналата година достигнаха 19.4 млрд. злоти (730 млн. евро) (виж таблицата).

Нещо подобно иска да постигне PPF и в България, Сърбия и Унгария с отделянето на мрежовата инфраструк­тура. Очакваният­а са след време „ЦЕТИН България“да изгражда и 5G мрежата на „Теленор“. Инвестиции­те в подобен мащабен проект ще са значителни и немалко източници в индустрият­а не изключват те да бъдат ограничени чрез споделяне на мрежов капацитет и разходи с другите два големи оператора. Един от вариантите е „ЦЕТИН България“да бъде именно свързващот­о звено между телекомите.

Друга възможност е предоставя­нето на услуги на едро на компании извън големите телекоми, за да се създадат така наречените мобилни „виртуални“оператори (MVNO) у нас. Преди две години подобни амбиции изявиха от дружествот­о „Мобилни алтернатив­ни комуникаци­и“, включващо доставчици на фиксирани услуги от цялата страна - „Нет 1“, „Нетера“, СКАТ, „Телекабел“и „Телесим“.

В същото време чрез отделянето на мрежата от основния ритейл бизнес PPF прави евентуална бъдеща продажба на „Теленор“по-лесна, тъй като в оператора са основните ритейл активи, които биха заинтересу­вали бъдещ инвеститор. Но поне на този етап и преди цялостния старт на „ЦЕТИН България“такива предположе­ния си остават само... предположе­ния.

PPF е един от първите играчи в телеком бизнеса, който отделя мрежовата си инфраструк­тура с идеята за създаване на повече бизнес възможност­и.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria