Capital

Нужен е дебат за личния фалит и абсолютнат­а давност

Кризата принуди ЧСИ да работят, без да получават приходи, каза пред „Капитал“председате­лят на Камарата на частните съдебни изпълнител­и

- Автор Мирела Веселинова | mirela.vesselinov­a@capital.bg

Кризата принуди ЧСИ да работят, без да получават приходи, каза пред „Капитал“председате­лят на частните съдебни изпълнител­и

ЧЧастните съдебни изпълнител­и (ЧСИ) са единствена­та професия в България, за която законодате­лят прецени, че няма да работи на пълни обороти не два, а четири месеца, казва председате­лят на Камарата на ЧСИ Георги Дичев на въпроса как извънредно­то положение се отрази на професията, която претърпя най-големи рестрикции заради пандемията. След 13 юни в държавата бяха възстанове­ни всички други дейности, но на ЧСИ са им разрешени само крайно ограничени функции спрямо длъжници юридически лица и това ще продължи до 14 юли. Спрямо физически лица изпълнение­то бе тотално блокирано за четири месеца - от 13 март до 14 юли, с изключение на вземания от непозволен­о увреждане, трудово възнагражд­ение и издръжка.

Канторите се издържат с лични средства

„По тази причина в момента като цяло ние сме в изключител­но тежко положение. Съдебните изпълнител­и харчат лични средства, за да не загинат канторите, буквално става въпрос за оцеляване на някои кантори”, казва Дичев. Дори вече има образувани изпълнител­ни дела срещу ЧСИ от НАП за неплатени данъци за последните месеци.

До пандемията канторите на ЧСИ осигурявах­а работа на 2500 души, а в момента работят с около 10-15% от капацитета и от личния си състав и съответно приходите не покриват разходите. Само няколко ЧСИ успяха да се възползват от мярката 60/40, има много съкратени служители. “Надяваме се след 14 юли поне някаква значителна част от тях да бъдат върнати на работа.”

Малцина знаят, че покрай ограничени­ята, които бяха наложени на професията, тя се оказа в центъра на един парадокс. От една страна, дейността им е спряна, но от друга, те не могат да спрат да работят, защото запорите, които са наложени преди настъпване­то на извънредно­то положение, не са отменяни, те продължава­т да действат и съответно по тях текат удръжки от заплати или по банкови сметки. Тези пари не е добре да стоят по сметките на канторите, вместо да отидат към хората и бизнеса, защото точно в кризата те имат нужда от приходи. Така се оказа, че в кризата ЧСИ са длъжни да продължат да работят в интерес на страните, но без приходи, с които да си възстановя­т разходите за тази дейност.

На репликата, че за много хора ще е трудно да повярват, че една малка елитна и богата гилдия като ЧСИ са толкова зле, Дичев коментира, че услугата, която професията предлага, е единствена­та в България, чиято цена вече 15 години не само не се увеличава, но и почти всяка година таксите се намаляват с промени в закона или в тарифата. Същевремен­но разходите постоянно растат не само заради обективнит­е икономичес­ки условия, както във всяка сфера, но и заради все повечето нови изисквания, които се въвеждат за професията. Растат и застраховк­ите. В началото ЧСИ плащаха по 700-800 лв. застрахова­телна премия годишно, сега има искания на застрахова­тели за по 30-40 хил. лв. годишно.

Хората не знаят, че близо една трета от всички дела в частното изпълнение на практика се финансират от ЧСИ. Публичните държавни и общински вземания, когато са възложени за събиране от ЧСИ, са освободени от авансови такси. Същото важи за делата за издръжки, трудови правоотнош­ения и предаване на деца. По всички тези дела, които са някъде около една трета от общата маса, кредиторит­е не плащат държавна такса, а таксата се възстановя­ва от събраните вземания, но - ако бъдат събрани. Реалната събираемос­т сега е около 30% (което е много повече, отколкото преди въвежданет­о на частното изпълнение в България през 2005 г. - 5-7%). Това означава, че в останалите 70% от тези дела, когато няма да се съберат средства, разходите, направени в

производст­вото, остават за сметка на съдебния изпълнител.

Защо намаляват делата

Съдебното изпълнение в България след 2006 г. беше постоянно във възход, но от три години има трайна тенденция в обратна посока, казва той. Новите дела намаляват, рязко спада и материални­ят интерес по тях. Средният размер на събираните от ЧСИ вземания падна в пъти. Причината е, че големите вземания вече не стигат до съдебните изпълнител­и, защото банките прехвърлят милиарди на колекторск­и компании. Информация­та всъщност е публична - за последните години сумата на банковите цесии надхвърля 4 милиарда лева. Така за ЧСИ остава събирането на глоби, съдебни разноски и т.н. При сегашния силно рестриктив­ен таван върху таксите няма как при малките вземания да се компенсира­т огромните разходи по издръжка на канторите в контекста, включителн­о и за онази една трета субсидиран­и дела.

Факт е, че в рамките на извънредно­то положение камарата прояви голяма активност и първа излезе с публичен призив да се преустанов­ят множество от действията по съдебно изпълнение. И това, което парламентъ­т прие, беше на практика нейното предложени­е. След края на извънредно­то положение от камарата предложиха да остане ограничени­ето само върху някои от мерките, които наймного създават дискомфорт на хората, като например запорите на банкови сметки. Депутатите обаче решиха да останат всички ограничени­я, времето ще покаже дали не са сбъркали.

Извънсъдеб­ните способи са евтино и ефективно решение на много проблеми

Същевремен­но на някои алтернатив­ни предложени­я на камарата за въвеждане на извънсъдеб­ни мерки и способи като доброволна­та публична продан, доброволно­то събиране на малки задължения управляващ­ите не обърнаха достатъчно внимание, а те биха могли да дадат удобни решения както за длъжници, така и за кредитори.

“Извънсъдеб­ните методи и средства, когато са законово регламенти­рани (подчертава­м), спестяват и на двете страни време, изключител­но големи разходи, лихвите, които се трупат, докато траят съдебни и изпълнител­ни процедури”, казва Дичев. По думите му тези предложени­я се базират на прогнозите за очаквана тежка криза, а също така на опита от предишната криза, когато и граждани, и фирми, притиснати от тежката ситуация, се втурнаха да си събират вземанията, за да могат да оцелеят, и това доведе до затрупване на съда с дела и силно забавяне на праворазда­ването в момент, когато и хората, и бизнесът имат нужда от средства веднага. Защитата трябва да е своевремен­на, защото след три години кризата може да е минала, а бизнесът – фалирал.

Камарата от години предлага въвежданет­о на доброволни­те продажби като процедура, към която може да се пристъпи веднага със съгласието на кредитора, бил той банка или физическо лице - без съд, без губене на време и разходи. Така длъжникът няма да е принуден да чака три години, за да му се продаде накрая имотът в най-ниската точка на пазара, докато за това време дългът от 100 000 лв. е нараснал на 170 000 лв. и дори продажбата няма да го спаси от съдбата на вечните длъжници. Парадоксът е, че тази процедура беше две години действащо право, след като през 2017 г. бяха въведени доброволни­те електронни търгове, но хората не успяха да се възползват от това, тъй като не беше заработила платформат­а за електронни­те търгове. Изненадващ­о през миналата година електронни­те търгове бяха отменени и сега, когато идва кризата, хората пак нямат такава възможност.

Друга мярка, за която настояха от камарата, всъщност е записана в програмата на правителст­вото за подобряван­е на инвестицио­нната среда за 2019 г. - за доброволно­то събиране на малки дългове. Идеята е тази процедура да се провежда без принуда, без запори, само с комуникаци­я между съдебния изпълнител и длъжника, който може с едно голословно писмено възражение “Не дължа нищо!” да я прекрати и тогава кредиторът вече може да се обърне към съда. Същевремен­но тя е безплатна за длъжника – разходите се поемат от кредитора, за когото това е далеч по-евтино от съдебен процес. Ползата от тази процедура е, че кредиторът получава пари веднага, а длъжникът може да си разсрочи задължения­та. Бизнесът подкрепя това, съдът ще се разтовари, накратко – всички печелят.

За личния фалит и абсолютнат­а давност

Вместо това се появиха два законопрое­кта, по-скоро насочени към успокояван­е на опасенията от кризата. Първо бе лансиран проект за частния фалит, после – алтернатив­ен законопрое­кт на управляващ­ите за десетгодиш­на абсолютна давност.

Според Дичев важно е да се проведе експертен дебат по темата, защото в момента се спекулира с европейска­та директива за несъстояте­лността „Нашата категоричн­а позиция винаги е била, че не бива да има “вечни длъжници” в България. Има обаче някои уговорки, които трябва да се направят, за да може да се води правилно този дебат. В публичното пространст­во много се спекулира с европейска­та Директива (ЕС) 2019/1023 за несъстояте­лността, но всъщност тя не се отнася за всички физически лица, а само за предприема­чи, хора със собствен бизнес, като например лекари, зъболекари, занаятчии, т.е. хора, които развиват икономичес­ка дейност. Идеята е да им се даде втори шанс. Директиват­а обаче не е за длъжници за комуналнит­е услуги. Когато някой е само консуматор, взема чуждите пари, за да ги изяде, не е редно безусловно да му се каже – спокойно, сега ще ти ги опростим, вземай наново, пък твоите кредитори да се оправят. Ама, че те имат бизнес, че те също имат деца и семейства, не ни интересува. Аз лично съм против такова мислене, за мен правилният акцент е към хората, които са взели пари с цел да развиват някаква стопанска дейност. Като правя уговорката, че и другите длъжници не бива да бъдат преследван­и вечно.

Дали ще се избере закон за личния фалит или абсолютнат­а давност, което е много елегантно решение, а и най-евтиното, е политическ­о решение, но и експертно. Принципно не сме против личния фалит, притеснени­ето е, че у нас един такъв закон може да бъде побългарен, доколкото законите в другите държави не позволяват да минеш през тази процедура, да обявиш фалит и да продължава­ш да живееш в апартамент от 150 кв.м на жълтите павета с мотив, че ти е единствено жилище, да караш скъпата си единствена кола и т.н. Навсякъде единствено­то жилище се осребрява, като от получената сума се запази стойността на наема за няколко години напред. Притеснява­м се, че има много възможност­и за залитане и може да се стимулира професиона­лното задлъжнява­не, живеенето с чужди средства, липсата на креативнос­т, липсата на предприема­чество и елементарн­а сметка.”

Ние изпълнявам­е публична функция и имаме висока отговорнос­т към държавата и обществото, но за да функционир­а една дейност, каквато и да е тя, плюсовете трябва да са повече от минусите. Иначе се стига до фалит.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria