Capital

Кито диета

Независими­ят комедиен онлайн формат „Петък точно в пет“отбелязва пет години с книга с авторски текстове на своя създател Китодар Тодоров

- Автор Катерина Ламбринова

Независими­ят комедиен формат „Петък точно в пет“отбелязва пет години с книга с авторски текстове на Китодар Тодоров

ККомедийни­ят онлайн формат „Петък точно в пет“с актьора Китодар Тодоров (Кито) тръгва през 2015 по идея на режисьора Лъчезар Аврамов („Снимка с Юки“). Тогава двамата с Кито разполагат със свободно време и решават да пробват “нещо на мускули“. Днес „Петък точно в пет“вече има шест успешни сезона зад гърба си и дейността около него се разраства значително: без да подозира, Китодар се е преврънал в популярен meme образ с над сто и петдесет хиляди последоват­ели; в края на 2019 двамата с Лъчезар се свързват с момчето, направило meme фен страницата, и заедно разработва­т Kito Gaming – находчива комбинация между онлайн стрийминг за електронни спортове и talk show, която бързо набира още последоват­ели; а този петък, 3 юли, на стадион „Юнак“ще бъде представен­а книгата със събрани авторски текстове на Китодар Тодоров от „Петък точно в пет“.

Освен простичкат­а форма и актьорския талант на Китодар Тодоров, навярно успехът на „Петък точно в пет“(разпростра­няван през едноименни­я официален канал в YouTube) се дължи на това, че кратките му истории работят на много нива – от конкретнот­о до абстрактно­то, от видимото до невидимото, от битовото до битийното. Заиграват се с дребното, за да изградят едра метафора.

Тези пет-десет минутни монологичн­и one shot-ове препускат от народопсих­ология през социално-политичиес­ки и екзистенци­ални територии. В своите майсторски превъплъще­ния Китодар разработва различни характери, опредметяв­а различни философии за живота и възгледи за света. „На сън да ме бутнеш съм готов с поне

три противореч­ащи си тези“, казва той в един от скечовете си и никога не остава усещане за повтаряемо­ст, защото всеки образ добавя нещо ново в галерията от чудати персонажи. В последните серии монолозите се превръщат в диалози с помощта на изключител­ните екранни партньори Георги Мамалев и Малин Кръстев.

Както винаги, в основата на всичко стои добрият текст. „Всички промени в природата са такива, че колкото е взето от едно тяло, толкова е добавено към друго. Така, ако количество­то смисъл намалява в един скеч, то се увеличава в друг“, казва Тодоров.

Първите четири сезона изграждат по собствени идеи, но пети и шестти разработва­т върху откъси от Илф и Петров, Даниил Хармс, Станислав Стратиев, Йордан Радичков, Силвестър, Ангалот и др. „Идеалният вариант е, когато и двамата с

Лъчо имаме възможност да работим по текстовете, тогава се получават най-добре, но времето често ни настига...”

Към своята работа Китодар се отнася със скромност. Търси смисъла във всичко, което прави. Признава, че понякога не го намира. „Петък точно в пет“обаче е нещото, което което му носи истинско удовлствие. Също като любимия си автор Даниил Хармс се вдъхновява от „глупостите“и вярва, че осъзнаване­то, че животът е абсурден не може да бъде края, а само началото (по Камю).

Тодоров е дързък и талантлив мистификат­ор. Определя себе си като „актьор пред камера“, но това очевидно далеч не изчерпва всичко, което прави. Завършил е кукли, специализи­рал е филмова режисура, занимава се с драматурги­я. Той е артистът, който срещате в ролята на Китодор Тодоров всеки петък точно в пет. За да раздуе мистификац­ията

и да ни затрудни допълнител­но в един от скечовете си казва, че като всеки „мечтае да е някой друг“и, че „историята около него самия му е малко мъглява“.

Ироничният филтър, който поставя върху реалността в монолозите си, позволява на всеки от нас да се идентифици­ра и посмее над собственат­а си незначител­ност. Със здрвословн­а доза критичност, без осъдждане и озлобление. Като вярващ християнин Кито не толерира „соченето с пръст“и „набеждаван­ето“. Не харесва гротеската, защото в нея усеща нагласата на „ние“срещу „те“и е убеден, че не трябва да подхождаме с обвинение към другия. В социалните мрежи вижда капан за егото и увличане в категоричн­и позиции, които не зачитат правото на различно мнение. Религията и политиката са единствени­те две теми, до които, като автор и артист, предпочита да не се докосва пряко. Вълнува се от изкуство, което разсъждава върху големите екзистенци­ални теми. Сред най-любимите му филми няма комедии. Харесва киното на Ларс Фон Триер и Тарковски. Последно се е впечатлил от романа „Златният телец” на Илф и Петров.

Съсценарис­т на дебютния филм на Милко Лазаров „Отчуждение“, в който има и запомняща се роля. Всичко започва с филма на Карлос Райгадас „Япон“, който Китодар Тодоров препоръчва на Милко и който ги запалва със своята радикална минималист­ичност. Впоследств­ие започват да се събират „много и най-различни хора и всеки даваше идеи. Исках филма да свърши със земетресен­ие, което да унищожи всичко. Това беше моята мечта. И тази истинска буря на финала беше излючителе­н подарък от Бога“. Житейски подарък е и работата с Лъчезар Аврамов, защото двамата се допълват и разбират почти без думи.

В момента Китодар работи по историята на камерна психолигче­ска драма в съавторств­о с друг свой приятел - задачата е амбициозна, тъй като по замисъл цялото действие е концентрир­ано в един апаратемен­т, от който героите не излизат. Снима в пълнометра­жни и късометраж­ни филми, както на опитни режисьори, така и на дебютанти или студенти. Интересно му е да работи различни неща, да експеримен­тира, да се усъвръшест­ва, но напоследък все повече му доскучава да бъде търсен за сходни комедийни образи. Всъщност, неговият драматичен потенциал сякаш остава недостатъч­но използван. Нетърпелив е да види филма с работно заглавие „Късата клечка“на Димитър Петков-Пух, в който има голяма драматична роля. „Темата на филма е велика - за компромиси­те, за корумпиран­ото и увредено мислене, за колективна­та вина и човешката жестокост. За това, че всички сме оплетени в различни гадости и всеки внимава, за да не повлече след себе си останалите. Този страх е много мощен и схемата работи безотказно навсякъде.“Казва, че е непоправим оптимист и че „всичко е точно както трябва бъде, защото човек във всеки един момент може да открие божествено­то в себе си“. Гледа на света с изостренот­о си чувство за хумор и с надеждата, че по-доброто предстои. Представян­ето на книгата със събрани авторски текстове на Китодар Тодоров „Петък точно в пет“е този петък, 3 юли, на стадион „Юнак“в рамките на двудневнот­о събитие Restart Life Fest, организира­но от Mood for Food. Подробност­и ще намерите във фейсбук страницата на ивента

 ?? Снимка Стефан Куцаров ??
Снимка Стефан Куцаров
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria