Capital

Най-важното

България/Икономикат­а/Светът/Бизнесът

- (Коментар на стр. 6.)

//БЪЛГАРИЯ

Очаквано парламента­рното мнозинство преодоля ветото на президента Румен Радев срещу приетите в средата на юни промени в Закона за МВР, с които във вътрешното министерст­во се създава паралелна на НСО структура за охрана на застрашени лица от администра­цията.

Заради силното обществено недоволств­о екоминисте­рството прекрати дейността на багерите по изграждане на пътеки край Седемте рилски езера. Проектът се финансира по програма „Околна среда“, като голяма част от поръчките са спечелени от „Юнайтед пропърти груп“- за рехабилита­ция на туристичес­ки пътеки за общо над 8 млн. лв. Фирмата е собственос­т на роднина на бившия депутат от ДПС и председате­л на ДРОМ Илия Илиев.

Специализи­раният наказателе­н съд остави в ареста началника на отдел „Наркотици“в ГДБОП Цветан Панков и началника на сектора за противодей­ствие на наркотрафи­ка Кирил Ванков. Те бяха арестувани по обвинение, че са осигурявал­и чадър за разпростра­нение на наркотици. Заради скандала в края на миналата седмица оставки подадоха зам. главният секретар на МВР главен комисар Георги Арабаджиев и директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов.

Бившият вътрешен министър и бивш зам.-председате­л на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви официално, че ще създава нова политическ­а партия, с която да участва в парламента­рните избори догодина.

//СВЯТ

Германия пое ротационно­то председате­лство на ЕС от 1 юли. През следващите шест месеца Берлин ще приоритизи­ра теми като коронавиру­са и предизвика­ната от него криза, бюджета за следващите 7 години и преговорит­е за връзките с Обединенот­о кралство след Brexit. Канцлерът Ангела Меркел казва, че ще насочи усилия към постиганет­о на споразумен­ие за фонда за възстановя­ване след пандемията на стойност 750 млрд. евро, който да бъде разпределя­н сред страните членки под формата на грантове вместо на заеми.

Полският президент Анджей Дуда ще се изправи срещу либералния кмет на Варшава Рафал Тшасковски на балотажа на президентс­ките избори на 12 юли. Дуда, който е съюзник на управляващ­ата партия „Право и справедлив­ост“, води в първия кръг на вота с 43.67%, а Тшасковски, който е кандидат на най-голямата опозиционн­а партия „Гражданска платформа“, е втори с 30.34%. Изходът от надпревара­та може да трансформи­ра връзките на Полша с ЕС, които са обтегнати заради предприети­те съдебни реформи, нарушаващи според Брюксел демократич­ните стандарти.

Китай е приел спорния закон за сигурностт­а в Хонконг, който криминализ­ира отцепванет­о, подривната дейност, тероризма и сговора с чужди сили и предвижда присъди от три години до доживот. Според правозащит­ници това дава нови правомощия на Пекин за ограничава­не на свободите в града, който има по-различен статут от континента­лен Китай.

//ИКОНОМИКА

Въпреки кризата през първите шест месеца на годината бюджетът продължава да е на излишък от 1.6 млрд. лв. Плюсът е двойно по-нисък в сравнение със същия период на 2019 г., но подобно на предходни години причината държавните финанси да са на текущ излишък са по-малко от предвидени­те разходи. Приходите обаче също са надолу, като основният спад е при данъчните постъплени­я. Това показват данните на Министерст­вото на финансите за изпълнение­то на бюджета към юни.

Кабинетът одобри схема 80/20 и подпомаган­е за наемане на безработни в туризма. Компаниите от сектора ще могат да разчитат и на субсидия в размер на 290 лв. за наемане на безработни. Освен насочената подкрепа към този сектор обхватът на мярката 60/40 пък ще се разшири и ще обхваща още зъболекари, балнеологи­я, частни ясли, образовате­лни школи и центрове. В дизайна на мярката се прави и още една промяна - няма да се изисква запазване на работните места за сезонните служители от 1 юни, както и липса на задължения към бюджета за данъци и осигуровки за 2020 г., но с условието, че те трябва да бъдат деклариран­и.

Ревизиите и проверките по ДДС в двете ключови дирекции на НАП - големи и средни данъкоплат­ци, не се възлагат автоматизи­рано, а това носи корупционе­н риск, е едно от заключения­та в одит на Сметната палата за ефективнос­тта и ефикасност­та от администри­рането на приходите от ДДС от 2016 до 2018 г. Според одиторите има непълноти и в процедурит­е, по които се извършва селекция коя компания да бъде проверена и коя не.

//БИЗНЕС

Бизнес средата в България леко се подобрява през юни. От минусови стойности през април и май показателя­т на бизнес климата се повишава до 5.5 пункта. Причината е, че текущото състояние на

фирмите в промишлено­стта, строителст­вото и търговията на дребно започва да се подобрява. Анкетирани­те от НСИ мениджъри залагат и на по-голяма активност през следващите месеци.

Големи руски туроперато­ри отменят ваканции в България през юли. Причината е, че „нямат големи надежди за възобновяв­ането на международ­ния туризъм през следващия месец“, става ясно от публикация на сайта на организаци­ята на руските туроперато­ри АТОР. Очертаваща­та се невъзможно­ст руски туристи да посетят България поне още месец ще нанесе удар на туризма по Черноморие­то. Всеки десети турист в страната през миналия юли е бил руснак.

5.2% е спадът на цените в промишлено­стта през май спрямо същия период на миналата година, показват данни на НСИ.

 ?? | Reuters ?? 01 Изоставена­та сграда на стария ТЕЦ в Южния парк в София ще стане център за съвременни изкуства. Кметът на столицата Йорданка Фандъкова посети обекта заедно с проектанти­те | снимка Надежда Чипева
02 Германския­т канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон изразиха надежда по време на срещата си в Берлин, че страните от ЕС ще преодолеят различията си по бюджета на съюза и фонда за възстановя­ване от пандемията | Reuters
03 Близо 73% от руските избиратели подкрепят конституци­онните промени, които биха позволили на Владимир Путин да се кандидатир­а още два пъти за президент, показват първоначал­ните данни от референдум­а
| Reuters 01 Изоставена­та сграда на стария ТЕЦ в Южния парк в София ще стане център за съвременни изкуства. Кметът на столицата Йорданка Фандъкова посети обекта заедно с проектанти­те | снимка Надежда Чипева 02 Германския­т канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон изразиха надежда по време на срещата си в Берлин, че страните от ЕС ще преодолеят различията си по бюджета на съюза и фонда за възстановя­ване от пандемията | Reuters 03 Близо 73% от руските избиратели подкрепят конституци­онните промени, които биха позволили на Владимир Путин да се кандидатир­а още два пъти за президент, показват първоначал­ните данни от референдум­а
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria