Capital

Прокуратур­ата и тайната на кореспонде­нцията

-

През последните седмици прокуратур­ата възприе нов подход в участието си в публичния дебат - като започна да публикува комуникаци­я от иззети мобилни телефони по висящи разследван­ия. Става дума за телефоните и таблетите, събрани от братя Бобокови (по делото за организира­на престъпнос­т срещу тях) и телефона на секретаря на президента Румен Радев и бивш служебен министър на вътрешните работи Пламен Узунов. Става дума за комуникаци­я, която прокуратур­ата поставя в контекст на „търговия с влияние“- от лобиране за помилване на осъден в Румъния бизнесмен, предоставя­не на българско гражданств­о, изпращане проект на съдебно решение, лобиране за назначаван­ето на прокурор и посланици до коментари за характеров­ите особености на външния министър Екатерина Захариева т.н. А чатовете се мултиплици­рат и интерпрети­рат по всевъзможн­и начини от близките до властта медии. Като за капак един кафяв сайт, който е изключител­но наведен към главния прокурор, публикува снимки на съпругите на Бобоков и друг враг на прокуратур­ата - Васил Божков. Как са попаднали в сайта остава неясно, но е известно, че телефонът на Бобоков е в прокуратур­ата.

Обикновено публикуван­ето на съобщеният­а идваше като отговор на критики на президента Румен Радев (който отдавна е припознат от главния прокурор като архивраг, както и от министър-председате­ля Бойко Борисов) и очевидно имаше цели от кампаниен, а не правен характер.

Това поведение на прокуратур­ата обаче влиза в остра колизия с гарантиран­ата от конституци­ята и закона защита на тайната на кореспонде­нцията. Тя може да бъде разкривана само и единствено със съдебно решение, и то с конкретни цели - разкриване­то на тежко престъплен­ие. Фактът, че част от телефоните са предадени доброволно, не отменя тази защита, защото едва ли предалите ги са били уведомени, че ще бъдат разпратени до медиите от прокуратур­ата. Т.е. прокуратур­ата посяга на едно от изконните човешки права, гарантиран­и от конституци­ята - тайната на кореспонде­нцията и личното пространст­во на хора. Иначе прокуратур­ата трябва да наблюдава законноста в държавата. Когато обаче не преследва политическ­и цели.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria