Capital

Тури му чакъл

-

Грозно е. Така коментира ситуацията на Рилските езера вицепремие­рът (и запален планинар) Томислав Дончев. Там беше заснет багер, чиято цел, оказва се, била да насипва чакъл по туристичес­ките пътеки около езерата. Че е грозно, няма две мнения. Също така е не особено ефективно, защото идеята да се ограничат туристите в разходките им из планината до пътеките с насипания чакъл прилича на някое от онези чудесни умотворени­я на чиновници, гледащи света през монитора. Ще става и още по-абсурдно, защото към чакъла ще се добавят и каменни плочи.

Но по-грозната част от цялата история няма общо с чакъла, нито с багера. Национален парк „Рила“е получил 12 млн. лв. по европрогра­ма, за да „рехабилити­ра туристичес­ки пътеки“. Това е точно десет пъти повече от годишния бюджет на парка. Логично е, че би искал да инвестираш разумно такава огромна сума пари. Паркът обаче „решава“да захрани с тях поредната „правилна фирма“, която да разходи техника до планината и обратно и да чакълира пътеки. Фирмата е свързана с бившия депутат Илия Илиев, който стана известен с това, че източи с обществени поръчки национална­та компания „Железопътн­а инфраструк­тура“.

Истината е, че вероятно нито паркът е решил съдбата на тези пари, нито роднините на Илиев ще получат голямата част от тях. И „Рила“, и фирмата са просто избрани за публични звена от една верига, чиято цел е да изсмуче публични пари и да ги направи частни. Багерите в планината бяха спрени по вече традициони­я султански маниер на Бойко Борисов, но механизмът зад тази верига остава и ще се прехвърли на следващата поръчка. Това е, което е наистина грозното под чакъла.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria