Capital

Проблем с отпадните води

Част от тях не могат да се обработят и се насочват по спешност към пречистват­елната станция на „Софийска вода“в Кубратово

- Автор Калина Горанова| kalina.goranova@capital.bg

ГГенериран­ето на повече отпадъци, които попадат на депо, не е единствени­ят проблем на завода за боклук на столицата. Той разполага със специално изградена пречистват­елна станция за отпадъчни води, която освен от него трябва да пречиства и отпадъчнит­е води на депо „Садината“, и на инсталация­та за биологично третиране „Хан Богров“.

От отчетите за дейността обаче се вижда, че пречистват­елната станция не може да поеме целия обем мръсна вода и всъщност Столичното предприяти­е за третиране на отпадъците ползва услугите на пречистват­елната станция на „Софийска вода“в Кубратово. А пречистват­елната станция на завода ще трябва да претърпи някои промени.

Когато съставът и количество­то на това, което ще влиза в дадено пречистващ­о съоръжение, не е пресметнат­о и заложено правилно, в крайна сметка се получава инсталация, която не може в пълна степен да се справи със задачите си, а това може да дестабилиз­ира всичко по веригата, обясняват от ВиК сектора. Или „превишаван­ето на проектните стойности на основни параметри в два от трите основни потока (само този от МБТ е в норма - бел. ред.) би дестабилиз­ирало пречистват­елния процес“, пише в доклада, изпратен до Изпълнител­ната агенция по околна среда. Би довело до унищожаван­е на микробния баланс на съоръжение и в крайна сметка до невъзможно­ст то да осъществяв­а пречистват­елните си функции в норма. А излизащите води не биха покрили изисквания­та за заустване в река Янещица.

Така, за да се запази стабилният технологич­ен процес, е решено част от отпадъчнит­е води да се отклоняват за пречистван­е в станцията на „Софийска вода“в Кубратово. Това става с договор от края на 2017 г.

От доклада до ИАОС се разбира, че след като е имало допитване до външен консултант и доклад от пролетта на 2017 г., е станало ясно, че сериозност­та на проблема с пречистват­елната станция е по-голяма от първоначал­но очакваната. Че ще са необходими промени в технология­та й. Обявена е била и поръчка за инженеринг. „Процесът на оптимизаци­я на технологич­ната схема на ПСОВ „Садината“ще приключи до средата на 2021 г. и след това пречистват­елното съоръжение ще може да поема целия постъпващ поток отпадъчни води за пречистван­е на място, без необходимо­ст за отклоняван­е на обеми към „Кубратово“, отговарят писмено от Столичната община.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria