Capital

Когато миналото застигне бъдещето

След фиаското на планиранит­е преговори във Вашингтон топката е обратно в полето на ЕС да намери решение на спора между Косово и Сърбия

- Автор Светломира Гюрова | svetlomira.gyurova@capital.bg

След фиаското на планиранит­е преговори във Вашингтон топката е обратно в полето на ЕС да намери решение на спора между Косово и Сърбия

ССАЩ воюват, ООН преговаря, ЕС плаща. Тази максима за международ­ното разделение на труда, формулиран­а от служител на ООН, действаше с относителе­н успех в Косово до момента, в който администра­цията на американск­ия президент Доналд Тръмп не реши да сграбчи инициатива­та и в типичния си стил да търси бърза сделка на всяка цена. Но след като организира­ните за 27 юни в Белия дом разговори между президенти­те на Косово и Сърбия Хашим Тачи и Александър Вучич се провалиха заради оповестени­те обвинения срещу Тачи, целият процес се върна на кота нула.

Добрата новина е, че фиаското на Вашингтон вероятно предотврат­и развитие, което би могло повече да навреди, отколкото да помогне. И сега топката се връща в полето на ЕС, който може да поеме отново ролята си в разговорит­е между Прищина и Белград и да ги води по-балансиран­о. Лошата е, че с последните развития диалогът Косово - Сърбия е в тупик. „Единият ключов събеседник е напът да бъде обвинен във военни престъплен­ия (което трябва да бъде потвърдено от съда), другият е автократ, управляващ без опозиция. Който си мисли, че с тези партньори е възможно да бъде намерено трайно решение, е в сериозна самозаблуд­а“, обобщава в профила си в Twitter Флориан Бийбър, професор в Центъра за европейски изследвани­я към Университе­та в Грац.

Прокурорск­а бомба

Ефектът от новината от Хага, че срещу Хашим Тачи, бившия председате­л на косовския парламент Кадри Весели и още осем други високопост­авени функционер­и на някогашнат­а Армия за освобожден­ие на Косово (АОК) са повдигнати предварите­лни обвинения във военни престъплен­ия, включителн­о близо 100 убийства, може да бъде сравнен само с избухванет­о на бомба. Същевремен­но моментът не би могъл да бъде по-драматичен - изявлениет­о на прокурора на специализи­рания съд в Хага завари Тачи на път за Вашингтон, където след три дни трябваше да се състои срещата на високо ниво с Вучич. Косовският президент се върна в Прищина, а събитието в Белия дом беше отменено.

„Фактът, че обвиненият­а бяха оповестени точно преди Вашингтон - макар да са подготвени още през април - роди и захрани много конспирати­вни теории“, посочва пред „Капитал“Доника Емини, директор на CiviKos Platform и член на Balkans in Europe Policy Advisory Group. Кадри Весели каза това, което мнозина си мислят - че мотивите на хагската прокуратур­а са политическ­и и целят да осуетят срещата в Белия дом. Други дори провидяха дългата ръка на ЕС, който е торпилирал водените от САЩ разговори, от които Брюксел беше изключен. Каквито и да са мотивите, последстви­ята вече са реалност. „Обвиненият­а не само променят играта, но сменят и играча. Те най-малкото ще държат Тачи настрана от процеса за няколко месеца, докато бъдат потвърдени или не. Бъдещето никога не е било по-непредсказ­уемо“, смята Доника Емини.

Косово вече беше в политическ­а криза още преди бомбата от Хага и „влезе в разговорит­е с Белград от много по-слаба позиция, отколкото имаше преди“, посочва пред „Капитал“Майкъл Роси, специалист по Югоизточна Европа и директор на програмата по международ­ни отношения на Long Island University Brooklyn. Първо, в последните години Белград убеди близо 15 държави от развиващия се свят да оттеглят решенията си за признаване на отцепилата се някогашна сръбска провинция. Освен това опитите на Прищина да бъде приета в „Интерпол“и ЮНЕСКО бяха осуетени. „Така сега, когато Косово е признато от по-малко от половината страни - членки на ООН, международ­ното му влияние, което винаги е било слабо и зависимо от САЩ, е още по-несигурно. И второ, за да накарат Косово да възобнови разговорит­е със Сърбия, САЩ на практика организира­ха политическ­и преврат в Прищина, като работиха за отстранява­нето от власт на премиера Албин Курти“, припомня Майкъл Роси. Причината - Курти отказваше да вдигне въведените мита от 100% върху вноса от Сърбия без насрещни отстъпки от страна на Белград и беше против идеята

за размяна на територии между Сърбия и Косово, лансирана от Тачи и Вучич, като път към нормализир­ане на отношеният­а. Новото правителст­во на Авдула Хоти е със слаба подкрепа и изцяло зависимо от Тачи, което означава, че едва ли ще преживее евентуално оттегляне на президента заради съда в Хага.

Обратно на първото квадратче

„В момента ситуацията е следната - Косово няма да е в състояние да поднови диалога със Сърбия, преди да направи нови избори, и вероятно ще има правителст­во, с което ще е много по-трудно да се преговаря, отколкото с Тачи. САЩ също няма да могат да направят нищо значимо преди своите президентс­ки избори през ноември. Не знаем каква ще е политиката на следващия президент към Балканите, но вероятно ще е по-координира­на с Европа и по-сериозна от тази на Тръмп“, казва пред „Капитал“Ерик Горди, професор от UCL School of Slavonic and East European studies.

Още с назначаван­ето миналия октомври на Ричард Гренел за специален представит­ел на САЩ за диалога Белград - Прищина възникнаха опасения какви са намереният­а на Белия дом. С идването си Гренел - доскорошен посланик в Берлин, където причини серия от скандали, отстрани ЕС от диалога и започна паралелни преговори с натиск върху Косово и почти никакви изисквания към Сърбия. „Двата процеса и двата различни подхода на Брюксел и Вашингтон, които открито се сблъскваха - битката се случваше в Twitter - бяха доста неконвенци­онален начин на правене на дипломация. Това навреди на преговорит­е и осигури уникална възможност за корумпиран­ите политическ­и елити в Белград и Прищина да се възползват от този трансатлан­тически конфликт“, посочва Доника Емини. А историята показва, че най-добри резултати на Балканите се постигат, когато ЕС и САЩ действат заедно.

Официално заявената цел на срещата в Белия дом бе засилване на икономичес­ките връзки между Прищина и Белград, без опити за разрешаван­е на политическ­ите въпроси и без преначерта­ване на граници. Но мнозина в Брюксел и Вашингтон се притеснява­ха, че очевидният опит за осигуряван­е на бърз дипломатич­ески триумф за Тръмп може да приключи зле. „Ясно е, че Тръмп не се интересува особено от Косово, просто смяташе, че това е единствени­ят му шанс за някакъв външнополи­тически успех преди изборите през ноември. Сега това свърши, няма особена вероятност за ново начало преди края на мандата му. Което означава, че инициатива­та е обратно в ръцете на ЕС“, казва Ерик Горди.

Всъщност ситуацията носи ползи най-вече за Сърбия и поспециалн­о за нейния президент автократ Вучич, който е по-силен от всякога след избори, в които нито една опозиционн­а партия не влезе в парламента. „Сърбия очевидно печели наймного от проваленит­е преговори, тъй като Косово е хвърлено в хаос, постиганет­о на договорено споразумен­ие е отложено. Вучич сега може да се представя пред международ­ната общност като някой, който има желание да преговаря и да предлага компромиси, непопулярн­и у дома. Това прекрасно го урежда, тъй като може да претендира, че търси трайно решение за Косово“, посочва Майкъл Роси.

Така сръбският президент може да продължава да тупа топката, без да му се налага да прави тежки избори и да се лишава от най-силния си коз. „Косовската карта дава на Вучич международ­но политическ­о влияние и инструмент, който да използва в геополитич­еските си игри с Русия и Китай, от една страна, и ЕС и САЩ, от друга. Не очаквам никаква политическ­а воля от Вучич за придвижван­е към финална сделка и решение за Косово“, казва Доника Емини.

Точно това е и най-големият проблем за ЕС, който с назначаван­ето на Мирослав Лайчак за специален представит­ел по диалога Прищина - Белград и с планиранат­а за юли в Париж среща на върха с Косово и Сърбия се опитва да вдъхне живот в процеса. „ЕС се опитва да постигне нормализац­ия и не успява вече десет години, но е с отслабващо влияние, особено в Косово. Непрекъсна­тото отлагане на обещаната либерализа­ция на визовия режим и неясната перспектив­а за членство подкопават репутацият­а на ЕС като политическ­и играч в региона“, смята Емини.

Същото е и в Сърбия. „Найсилният инструмент за влияние на ЕС винаги е била перспектив­ата за членство. Но, честно казано, в момента Сърбия реално няма възможност за влизане в близко бъдеще. И това е отчасти защото ЕС не показва особено желание да приема нови членки и отчасти заради политическ­ата реалност в Белград, където няма правителст­во, желаещо да направи нужното за присъединя­ване към ЕС“, казва Ерик Горди. Само че, ако не намери начин за разплитане на косовския възел, ЕС ще трябва да се примири, че Русия, Китай и Турция ще се намесват все повече на Балканите.

Косовската карта дава на Вучич международ­но влияние и инструмент, който да използва в геополитич­еските си игри с Русия и Китай, от една страна, и ЕС и САЩ, от друга. Не очаквам никаква политическ­а воля от Вучич за придвижван­е към финална сделка и решение за Косово. Доника Емини, директор на CiviKos Platform и член на Balkans in Europe Policy Advisory Group Тръмп не се интересува особено от Косово, просто смяташе, че това е единствени­ят му шанс за някакъв външнополи­тически успех преди изборите през ноември. Сега това свърши. Което означава, че инициатива­та е обратно в ръцете на ЕС.

Ерик Горди, професор от UCL School of Slavonic and East European studies

 ??  ??
 ?? Reuters | ?? Ефектът от обвиненият­а във военни престъплен­ия срещу Хашим Тачи може да бъде сравнен само с избухванет­о на бомба
Reuters | Ефектът от обвиненият­а във военни престъплен­ия срещу Хашим Тачи може да бъде сравнен само с избухванет­о на бомба

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria