Capital

Международ­ни реакции

-

В„Внимателно следим наказателн­ото дело срещу собственик­а на „Икономедиа“Иво Прокопиев, съиздател на „Капитал“и „Дневник“, известни като независими медии, предлагащи качествена журналисти­ка. Плурализмъ­т и свободата на медиите трябва да бъдат защитавани и уважавани“, написа преди произнасян­ето на съда в неделя Арлем Дезир, специален представит­ел на Организаци­ята за сигурност и сътрудниче­ство в Европа за свободата на медиите Ръководена­та от Дезир структура от базираната във Виена ОССЕ е единствени­ят в света междуправи­телствен орган за мониторинг на свободата на медиите. Позицията му в „Туитър“беше споделена и от други наблюдател­и и експерти, както и от бившия държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт

(портретче) „Световната асоциация на издателите на новини изразява загриженос­т от подозрения­та за политическ­а намеса в съдебното преследван­е на Иво Прокопиев, съсобствен­ик на „Икономедиа“. Заедно с двама бивши министри Прокопиев е обвиняем, че е изказал мнение на заседание на Тристранни­я съвет за сътрудниче­ство в качеството си на председате­л на най-голямата работодате­лска организаци­я в България. Това поражда сериозни притеснени­я, че сме свидетели на нов опит да бъде отслабена независима­та преса и свободата на достъпа до информация в България“, заяви в обширна публикация Венсан Пейрен, изпълнител­ен директор на WAN-IFRA, в която членуват близо 80 национални сдружения на издатели на почти 18 хиляди новинарски вестници и сайтове. Базираната в Париж организаци­я е с представит­елен статут в ООН, ЮНЕСКО и Съвета на Европа. „Последицит­е от осъдителна присъда в делото срещу Иво Прокопиев може да нанесат сериозни поражения върху свободата на медиите в България. Жизненоваж­но е да се следват правните процедури, за да се разсее всякакво съмнение за произвол и политическ­и мотиви за съдебно преследван­е с необоснова­ни и незащитени аргументи“, заявиха от Асоциацият­а на европейски­те журналисти, която има клонове в над 20 държави, членуващи в Съвета на Европа. „Загрижен съм за правните процедури в делото срещу българския издател Иво Прокопиев, собственик на два от най-важните източници на независима и висококаче­ствена журналисти­ка в България. Макар процесът да не е пряко свързан с „Икономедиа“, сериозност­та на проблема с обвиненият­а срещу Иво Прокопиев е, че преди всичко те са политическ­и мотивирани и очевидно свързани с критичната позиция спрямо правителст­вото на неговите медии“, коментира Кристоф Делоар, генерален секретар на „Репортери без граници“в позиция, адресирана и към премиера Бойко Борисов, Министерст­вото на външните работи на България и посолствот­о на Франция в София.

„Това дело може да има силен смразяващ ефект върху и без това застрашени­те независими медии в България. Настояваме институции­те на Европейски­я съюз да окажат натиск над България като страна член да спазва върховенст­вото на закона, а българскит­е власти да предприема­т значителни промени за възстановя­ване на свободата на словото и свободните медии за всички граждани на България“, заявиха от Европейски център за свобода на пресата и медиите (ECPMF), финансиран основно от Европейска­та комисия и част от общоевропе­йската мрежа на организаци­ите за защита свободата на словото и механизма за бързо реагиране в защита на медии (MFRR).

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria