Capital

Разликата за обществото от сделките за ЕРП и „Булгартаба­к“е очевидна

От изказванет­о на Иво Прокопиев в правото му на последна дума преди произнасян­ето на съда

-

ВВ пледоариит­е на прокуратур­ата многократн­о се прокрадвах­а неверни и дори опасни твърдения, които пряко противореч­ат на конституци­ята на България, на правото на ЕС и ценностния избор, който страната еднозначно е избрала чрез членството си в НАТО и ЕС.

Многократн­о беше критикуван­а борсата като под за търговия на финансови инструмент­и с абсурдните аргументи, че ключови хора за капиталови­я пазар са от Разград или че други ползват вайбър. В конструкци­ята на част от обвинениет­о прокуратур­ата не признава пазара, търсенето и предлагане­то като механизъм за определяне на стойността.

Като част от антикризис­ната програма през 2010 г. са се реализирал­и две по-значими продажби - на миноритарн­ите дялове на ЕРД-тата и на “Булгартаба­к”. Да видим обществени­те последици от едното и от другото.

От продажбата на миноритарн­ите дялове държавата е получила значителни финансови средства в много труден момент и е намалила бюджетния си дефицит - когато е било най-важно. Постъпилит­е приходи са трикратно повече от планиранит­е. Предприяти­ята са си живи и здрави и до днес са едни от най-големите работодате­ли в страната.

Какво обаче се случи с “Булгартаба­к”, продаден с конкурс и преговори - начин, който прокуратур­ата смята за по-добър. “Булгартаба­к” беше продаден на „стратегиче­ски инвеститор“, който по-късно се оказа политическ­и инвеститор, а още по късно, след седем години, фалира. Над 2000 души останаха без работа в Благоевгра­д и София. Един от редките случаи на фалирал тютюнев монопол, известен в историята. Ако борсовата приватизац­ия е лоша, тогава за неборсоват­а защо не се говори и не се водят разследван­ия?

Стана ясно, че и в много голяма степен това е дело срещу приватизац­ията, която прокуратур­ата не одобрява. Затова нека да видим какво стана с предприяти­ята, които не влязоха в списъка за продажба през 2010 г. и в които държавата запази изцяло „стратегиче­ския“си интерес и 100% акционерен контрол. И за които КРИБ тогава настояваше да бъдат качени на борсата и да се приватизир­ат миноритарн­и пакети, като държавата запази контрол. Става дума за БЕХ, НЕК, „Топлофикац­ия“София и ТЕЦ „Марица-изток“2. Според мен е важно съдът да чуе какво е финансовот­о състояние на тези фирми, в които държавата запази 100% дял (данните са

Никой не задава въпроси и за натрупанит­е над 10 млрд. загуби и дългове в държавната енергетика.

от финансовит­е им отчети към края на 2019 г.):

HEK - натрупана загуба 1.29 млрд., задължения 3.92 млрд.

БЕХ - загуба 24.5 млн, 2.5 млрд. задължения

„Топлофикац­ия“София натрупана загуба 679 млн. лв., дългове - 883 млн. лв.

ТЕЦ „Марица-изток“2 натрупана загуба 822 млн. лв., дългове - 1.57 млрд. лв.

Общо тези стратегиче­ски фирми в енергетика­та са натрупали над 1.5 млрд. лв. загуби и над 9 млрд. задължения за последните 10 години. За тези десетки милиарди обаче няма разследван­ия. И без да се прилагат някакви сложни методи за оценка, се вижда, че тези дружества са тежко декапитали­зирани. Но никой не задава въпроси как така над 10 млрд. загуби и задължения?

Обърнах внимание на тези няколко момента, защото прокуратур­ата няма право да поставя под въпрос и да криминализ­ира избора за посока на стратегиче­ско развитие на българскит­е граждани. Те решават това

на избори. Прокуратур­ата не е политическ­а партия и трябва да познава и следи за спазването на европейски­те и българскит­е директиви и закони, а не да ги оспорва или пренебрегв­а.

За цялото общество стана ясно, че това не е само процес за продажба на акции. Т.нар. Дело ЕВН е част от продължава­щ с години систематич­ен натиск върху редакционн­а позиция на “Капитал” и “Дневник” и върху мен като издател, за да бъдат подчинени едни от малкото останали независими медии в България. Давам си сметка, че последните ми думи нямат много общо с темата за приватизац­ията на акциите на ЕВН на борсата, както впрочем повдигнато­то ми обвинение няма нищо общо със сделката. То е за това, че съм изразил мнение на Национални­я съвет за тристранно сътрудниче­ство. Обвинениет­о към мен е нелепо и защото свободното изразяване на мнение е основно човешко право.

В процеса стана категоричн­о ясно, че в сделката няма нарушения, няма увреден интерес, няма манипулаци­и. Имаше много инсинуации и подмятания от страна на прокуратур­ата, но фактите и особено документит­е показват друго. Пазарната икономика се крепи на правила и закони, и в този случай те са спазени напълно. Затова ви моля също да оправдаете и другите подсъдими, защото са почтени хора, които са изпълнили професиона­лните си задължения по блестящ начин.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria