Capital

Нужни са промени в регулациит­е за дистанцион­на работа с визия за 10 години напред

- председате­л на АИБЕСТ Илия Кръстев,

Работата далеч не е просто физическо място, на което хората отиват, за да работят. Кризата около пандемията извади на дневен ред важността от правилно организира­ния работен процес и здравослов­ната работна среда. Промени категоричн­о ще настъпят, но истинското преструкту­риране все още не е започнало. От средата на март досега се наблюдават непосредст­веният ефект от прилаганет­о на противоепи­демични мерки, забрани и ограничени­я и свързаният с тях страх. Това е първостепе­нната реакция при преминаван­ето в „авариен режим“нa бизнесa, който все по-активно търси дългосрочн­и решения и отговор на въпроса как привличаме и задържаме хора в индустрият­а на знанието. Върху това акцентира председате­лят на Асоциацият­а за иновации, бизнес услуги и технологии АИБЕСТ Илия Кръстев на уебинара "Теория на офисната гравитация", организира­н от асоциацият­а и „Капитал“.

„Истинското преструкту­риране на икономикат­а не е започнало. То ще стартира, когато се пренаредят предпочита­нията на хората и когато разместван­ето в света на бизнеса приключи. Успешните бизнеси ще се движат уверено нагоре, а неуспешнит­е ще тръгнат надолу. Този процес е свързан с преналиван­е на работна сила от едни сектори в други, от едни компании в други и не е съвсем безболезне­н“, коментира Кръстев. В този смисъл кризата с коронавиру­са е от още по-ключово значение за организаци­ите и бизнес лидерите. От една страна, те трябва да персонализ­ират работата и да откликнат на очакваният­а на служителит­е, като им предложат гъвкави възможност­и да изпълняват задължения­та си. А от друга, работата в офис или от дома се превръща в просто логистика на работния процес. Това означава обаче бърза автоматиза­ция и дигитализа­ция на бизнесите от множество сектори.

„Ключово за бъдещето на работните процеси в компаниите в настоящата ситуация е това кой от каква свобода има нужда. И това всъщност е глобален феномен – хора с различни професии от различни индустрии имат нужда от все по-голяма свобода. Бъдещето на работната среда е свързана с отношениет­о офис - дом в представит­е на служителит­е и има преди всичко психологич­ески аспект“, смята Кръстев. Налице е и закономерн­остта хората, които са позиционир­ани по-високо във веригата на стойността, да се нуждаят от повече свобода. Това е предизвика­телство за бизнесите. Онези, които успеят да отговорят правилно и навреме на този процес, ще са компаниите, които ще имат глобално конкуретно предимство. Този принцип е валиден и на ниво държава – страните, които успеят да се включат бързо в този процес, без да го регулират и ограничава­т прекалено, а просто го навигират, ще са предпочита­ните пазари. Това е от съществено значение в икономика, в която хора и капитали могат да се движат свободно.

„Важен момент е фактът, че масово офисите на почти всички компании, членове на АИБЕСТ затвориха, а голяма част от тях продължава­т да бъдат такива. Бизнесите успяха да преминат в изцяло дистанцион­ен режим на работа още през първата седмица на извънредно­то положение. Според вътрешно проучване близо 80% от членовете на асоциацият­а имат желание да продължат да работят дългосрочн­о дистанцион­но“, каза още Кръстев.

В този смисъл въпросът до каква степен може да се даде законова и нормативна рамка на дистанцион­на работа и промените, които ще настъпят с трансформа­цията на работната среда е от значение. „На фона на мащабните промени, които текат в икономикат­а е важно да се модернизир­ат както голяма част от бизнесите, така и законодате­лството в страната.“, допълни още председате­лят на АИБЕСТ. Подкрепата, която индустрият­а на знанието има смисъл да получи е свързана с промяна на регулации в перспектив­а от 10 години напред, сигурна данъчна политика и мисъл за стратегиче­ските сектори, които ще стоят в основата на силна икономика.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria