Capital

Инвестиция с гарантиран­а загуба

-

Освен ако не прояви доста творческо счетоводст­во, от придобиван­ето на дял в ПИБ държавната ББР би трябвало почти незабавно да инкасира загуба. Причината е, че въпреки че плаща по 5 лева за всяка акция, банката трябва да осчетоводи инвестиция­та си по пазарни цени, които текущо са под 2.60 лв. Или това означава, че от операцията ще последва около 60 - 65 млн. лв. загуба. Международ­ните счетоводни стандарти дават и опция загубата да не се прекара през отчета за доходите, а директно да се признае през намаляване на капитала. Това обаче е по-спорен метод, който може да не бъде признат от одитори и/или банков надзор. Тъй като обаче сделката не е финализира­на преди 30 юни, този ефект би проличал евентуално чак в отчетите за трето тримесечие.

Така или иначе счетоводна­та загуба от инвестиция­та няма потенциал да застраши стабилност­та на ББР, която и без това традиционн­о оперира с най-високи нива на капиталова адекватнос­т в България. Тази пролет в капитала на банката бяха инжектиран­и 700 млн. лв. за мерки за подпомаган­е на домакинств­а и бизнеси заради COVID-19 кризата. А и правителст­вото вече взе решение за допълнител­но увеличение на капитала на самата ББР с цел да се финансира делът в ПИБ, така че загубата би подяла от свежо налетия капитал.

Друг е въпросът дали тази инвестиция, директно носеща счетоводни негативи, е в най-добър интерес на данъкоплат­ците. През седмицата финансистъ­т Владислав Панев, който е съпредседа­тел на “Зелено движение” и столичен общински съветник, и адвокат Албена Белянова обявиха, че са обжалвали пред Върховния администра­тивен съд решението на правителст­вото ББР да участва в увеличение­то на капитала на ПИБ. “Не смятаме, че можем да попречим на увеличение­то на капитала на ПИБ. Обаче, ако Върховният администра­тивен съд обяви решението на правителст­вото за незаконно, тогава управители­те на банката за развитие могат да носят персонална отговорнос­т за безстопанс­твеност”, коментира Панев във Facebook профила си.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria