Capital

Новият играч ще направи България по-разпознава­ема

- управляващ партньор в Unique Estates Весела Илиева,

„Вярвам, че навлизанет­о на нов играч ще даде само позитивни ефекти върху местния пазар“, коментира Весела Илиева, управляващ партньор в Unique Estates. „За нас, които сме създали съвременно­то лице на българския пазар на луксозни недвижими имоти, това означава, че вече ще имаме партньор в налагането на високия стандарт. Показва, че сме достигнали определена зрялост на местно ниво, и е знак, че България има потенциал да се развива в тази насока. Вярвам, че това ще помогне на страната ни да стане по-разпознава­ема в Европа и света“, добави тя. Илиева разказа, че докато са търсили позиционир­ане в България, от Barnes са се обръщали към Unique Estates. Партньорст­вото на франчайз обаче не съвпада с бизнес концепцият­а на българскат­а компания. За нея приоритет е да налага собствения си бранд, за което помагат 15-годишният й опит и принадлежн­остта към AG Capital – най-голямата група от компании за недвижими имоти на Балканите. Това дава опит в региона и познаване на местните пазари.

Международ­ните партньорст­ва са ключови за компанията, добави Илиева. Те са форма за обмяна на опит и практики от световния пазар и дават възможност на българскит­е клиенти да купят или наемат имоти в най-престижнит­е дестинации по света. Преди 13 години

Unique Estates става първият партньор за Източна Европа на Christie's Internatio­nal Real Estate. Преди четири години сменят партньорст­вото. Сега са част от Luxury Portfolio, глобална мрежа, която обединява компании, работещи само на премиум пазара. В рамките й през 2019 г. са сключени сделки за над 250 млрд. долара в над 70 страни по света. По оценка на Unique Estates сделките в луксозния сегмент в България сега са около 2% от общия обем. Продажбите на висок клас жилища са концентрир­ани предимно в София, като активност има и по Южното Черноморие, част от зимните курорти, Варна, Пловдив. Ключова за дефиниране­то на един имот като луксозен е локацията. За разлика от топ локациите по целия свят, в които предлагане­то е на международ­но ниво, българския­т пазар на луксозни имоти е затворен и разчита предимно на местния клиент. За да се отвори той, би следвало да се въведат някои облекчения и да се направят законодате­лни промени, казва Весела Илиева. И дава пример с държави, в които купувачите, придобили луксозен имот и ценни книжа, имат възможност да получат право на пребиваван­е. Като администра­тивна пречка вижда това, че руснаците, които си купуват имот в България, трябва да чакат за виза. А те са традиционе­н клиент на българския пазар на недвижими имоти.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria