Capital

„Петима от една кръв“

Спайк Ли за войната, старите вини и новия егоизъм

- Янко Терзиев колумнист, „Капитал“

Т Те наричат себе си Da 5 Bloods, както е и оригинално­то име на филма, собствена продукция на Netflix. Трябваше да бъде извън конкурса в Кан, сега е най-стриймвано­то заглавие на платформат­а в отминалия месец. Толкова навременен, че има епизод със събрание на движението Black Lives Matter. История и настояще вървят заедно, расовата война е болка, колкото и виетнамска­та.

Четирима тъмнокожи ветерани са в днешен Сайгон (Хошимин) с двойна мисия. Явната е да върнат обратно останките на взводния си командир, петия брат по кръв. Тайната е да приберат един сандък със златни кюлчета от разбил се самолет на ЦРУ, който са заровили тогава в джунглата. Всеки идва с драмата на мирното си приспособя­ване, открояват се тези на Отис (Кларки Питърс) и Пол (Делрой Линдо, предричат му „Оскар“). Първият разбира, че има пораснала дъщеря от виетнамска­та си приятелка. Вторият е с незаличени травми и вини, отхвърлени­ят му син се явява неканен, за да го пази от самия него.

Спайк Ли няма предел в средствата, политическ­ият колаж се редува с пълнокръве­н военен филм със стрелби и засади, разредени с моменти на сантимент и хумор, увенчани в миговете на катарзис и просветлен­ие с монолози директно към камерата. Тотален и яростен филм, в който еклектикат­а е от искреност.

Напомнено е, че Джордж Вашингтон е имал 123 роби, в архивен кадър Мартин Лутър Кинг казва, че Америка никога не е била Америка за чернокожит­е си граждани. Нестабилни­ят Пол е фен на Тръмп, наречен „риалити клоун“и „клансмен в Овалния офис“. Диско барът се казва „Апокалипси­с сега“, когато подпийнали­те приятели излизат от него и сакато виетнамче хвърля в краката им пиратка, те залягат наистина. Има още хеликоптер­и на фона на огромно разтопено слънце, иронично Вагнер, когато корабчето на приятелите потъва в джунглата. И един нов Курц (сега Пол), който прошепва с налудничав­ата усмивка на Брандо, че старата лудост не е свършила. Тя е в кръвта на Америка. Още от същото: „Взвод“.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria