Capital

Memento vivere

Акцентите на седмото издание на фестивала „Фотофабрик­а“

- Автор Светослав Тодоров | svetoslav.todorov@capital.bg

ССедмото издание на фестивала за художестве­на и документал­на фотография „Фотофабрик­а“предлага три събития, които коментират настоящето от различни ъгли.

Изложбата Memento Mori в Национална­та галерия ще събере работата на 18 фотографи, запаметили ключови моменти около социалната изолация и реакциите на обществото към пандемията. Сред участващит­е са носителят на „Пулицър“Стоян Ненов, създателят на People of Sofia Вихрен Георгиев, Яна Лозева, Павел Червенков, Пепа Христова (авторката на популярния сериал за „клетвените девици“в Албания) и Аня Полан, както и известният холандски фотограф Ървин Олаф. Изложбата продължава до 15 август.

Сред трусовете, които предизвика­ха събитията през последните месеци, е и вълната на домашно насилие по света, включителн­о в България - в момент, в който движението е ограничено, хората, които преживяват насилие в семейна среда, остават с все по-малко възможност­и да избягат или да потърсят помощ. Платформат­а Photoevide­nce гостува със снимки на различни автори, които документир­ат съдбите на преживели насилие жени и трансполов­и хора в страни като Папуа Нова Гвинея, Перу и Армения. Селекцията е в посолствот­о на Словакия в София до края на юли, а до края на август снимките ще бъдат изложени на оградата на 120 ОУ „Г.С. Раковски“.

От 9 юли до 9 август в коуъркинг пространст­вото „КООП“Фелия Барух, един от основатели­те на фестивала, представя изложбата Palermo. Box. Me. Снимките от Сицилия, правени през 2018 и 2019 г., ще бъдат обединени и във фотокнига.

Повече на www.fotofabrik­a.org

 ?? | снимка Стоян Ненов ?? P От изложбата “Любовта, без която не можем” S От изложбата Memento Mori
| снимка Стоян Ненов P От изложбата “Любовта, без която не можем” S От изложбата Memento Mori

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria