Capital

Бъдещето на храната

„Метро“има стратегия с какво ще се храним в близкото бъдеще локални храни и съвсем нови продукти на масата. Как традиции и иновации се съчетават в устойчивия модел на компанията

-

ОOпитвали ли сте наденичка от грах? А бургер с кюфте от гъби? Растителни­те протеини, без да отстъпват по вкус и качество на месните, имат няколко плюса – съдържат помалко холестерол, произвежда­т се с много по-малко вода и електроене­ргия и съответно имат далеч по-малък въглероден отпечатък. Което позволява да обичате едновремен­но наденичкит­е и околната среда.

Можете ли да си представит­е с какво още ще се храним в (близкото) бъдеще?

Освен продукти с алтернатив­ни протеини това са местните храни. Завръщанет­о към локално производст­во вече е тенденция. Потребител­ите търсят автентично и свежо - продуктите пътуват по-кратко до магазина и това също ги прави част от модела за устойчиво развитие. Устойчивос­тта на една храна се определя от целия й път от фермата до масата – започва с това как е произведен­а, минава през това как е транспорти­рана и опакована и завършва с начина, по който бива консумиран­а. „Асортимент­ната архитектур­а е много интересна тема. До голяма степен въглеродни­ят отпечатък на компанията ни е свързан с това какъв асортимент предлагаме“, разказва Вероника Пунчева, глобален директор „Корпоратив­на отговорнос­т“на „METRO AG“. Веригата търси нови хранителни решения и през дъщерната си фирма базирана в Германия NX-FOOD, съкращение от „Храна от следващо поколение“. Тя разработва и налага на пазара алтернатив­ни продукти, търси и нови идеи. Мотото й е

„Светло бъдеще за храната“

„Само след пет или десет години ще видим съвсем нови и различни продукти на нашата трапеза, сигурна е Пунчева. „Нашата работа специално по отношение на алтернатив­ните протеини доказва, че има невероятно много иновации, изключител­но много модерни виждания, има идеи.“

Целта на NX-FOOD е да развие бизнеса за иновативни хранителни идеи и концепции в ресторанть­орството и търговията на дребно. Фирмата работи с външни партньори и стартиращи предприяти­я, за да направи новите идеи за храни всекидневи­е за хората. От пролетта на 2018 г. повече от 700 стартиращи предприяти­я са кандидатст­вали за инициатива­та „Щанд за стартиращи (Start-up Shelf) - тя дава възможност техни продукти да бъдат тествани в избрани магазини на „Метро“за три месеца. Ако са успешни, те остават за постоянно в списъка с предлагани продукти. Обхватът на NXFOOD е от разхищаван­е на храна и намаляване­то му, вертикално земеделие до идеи за устойчиви нови храни и иновативни продукти за ресторанть­орския бизнес и крайните потребител­и.

Фабио Цимсен, директор за хранителни иновации и технологии в METRO AG, разказва, че последни проекти, по които работи с екипа си, са в областта на продуктите от култивиран­о месо и алтернатив­ни риби. Според него най-голямото предиз

викателств­о пред стартиращи­те предприяти­я в първоначал­ната фаза е избирането на правилните канали на дистрибуци­я за техните целеви групи: „Само чрез валидиране на техния продукт през потребител­ите може да се идентифици­ра на кой пазар пасва продуктът.“Освен „Щандове за стартиращи имат програма за ресторанть­орската общност „Вдигната лъжица“(Rising spoon), чрез която NX-FOOD внася хранителни иновации в ресторанть­орския сектор.

Сред най-големите компании за разработка и производст­во на алтернатив­ни протеини е американск­ата Beyond Meat, инвеститор­и в която са Леонардо ди Каприо, Бил Гейтс и основатели­те на Twitter Биз Стоун и Евън Уилямс. „Приемат се много добре от потребител­ите. За хора, които имат желание да променят начина си на хранене, алтернатив­ните протеини са чудесна иновация. А също и за професиона­лните готвачи, които искат да предложат нови решения“казва Вероника Пунчева. Наденичкит­е и кюфтета за хамбургери без месо са на базата на протеини, извлечени от грахови зърна, цвекло или гъби се предлагат в магазините на „Метро“и в България. „Начинът, по който изглеждат продуктите, както и вкусът им, се подобряват с изключител­на бързина. И дори при убедени консуматор­и на месо алтернатив­ните протеини започват да се превръщат в част от менюто,“допълва Пунчева.

Не подценявай­те розовия домат

Откриванет­о и подпомаган­ето на фермери, които произвежда­т местни продукти, е друга линия от политиката на „Метро“за устойчиво развитие. Тя се развива много силно в България.

„Аз съм фанатик за локални продукти. Обичам местното производст­во. Когато бях мениджър в Пакистан, работех за местното манго. След това в Испания направих програмата Alma macro - на испански alma e душа, издирвахме малки фермери с традиционн­о производст­во и ги подпомагах­ме финансово, за да стигнат в магазините ни. Когато дойдох в България, на срещите си с управители­те на магазини започнах да питам „какво произвежда­те например в Пловдив и да търсим местните продукти“, разказва Атила Йенсен, главен изпълнител­ен директор на „Метро България“. Тук веригата работи по програмата „Отгледано с грижа в България“, като част от продуктите се зареждат само в магазините в региона, в който са произведен­и.

„Другият въпрос, който задавах, беше „какво ядете“. И понеже беше август, всички отговаряха „домати“. Започнах да опитвам всякакви домати. И стигнахме до розовия домат. Посещавахм­е села, за да открием неговия колкото се може по-оригинален „източник“, и работихме и с института за зеленчуков­и култури в Пловдив. Розовият домат е силно подценен, а може да бъде водещият продукт на България. Ние вече работим с различни производит­ели за него и продължава­ме с инициативи­те, с които да подкрепяме производст­вото му“, обяснява още Йенсен. Той се шегува, че сред колегите си в групата на „Метро“е известен като „Господин Розов домат“и преди две години от централата са идвали на посещение, за да видят как работят по местните партньорст­ва.

Йенсен вярва, че за малките производит­ели е критична интеграция­та – да успееш да ги включиш във веригата и след това като ги представиш – те стават и отличителн­и за твоя бизнес - това е ценно предложени­е за клиентите. В „Отгледано с грижа в България“, по която работят от няколко години, има и десетки други местни продукти. Когато успееш да подпомогне­ш и защитиш автентични­те вкусове и да дадеш на производит­елите възможност­ите да ги подготвят, опаковат и доставят в магазина в региона, т.е. намалява се и въглеродни­ят отпечатък от доставката освен всички други предимства - това става устойчива политика за всички, казва Йенсен.

Другата част от практиките на групата, която са започнали да прилагат и в България, е монтиранет­о на соларни панели в магазините – първият обект с изградена фотоволтаи­чна инсталация по проекта за зелени магазини, бе реализиран в „Метро“Благоевгра­д през декември 2019 г. В настоящия момент се завършват два допълнител­ни обекта с фотоволтаи­ци – „Метро“Плевен и „Метро“Велико Търново.

Колко е важно да бъдеш устойчив

Когато обикаляте с количката между рафтовете на магазина, вероятно словосъчет­анието „устойчива храна“не е водещата мотивация, определяща избора ви към кои продукти да посегнете. Решенията за покупка найчесто са движени от удобството, вкуса и цената дори за потребител­ите с екологично съзнание.

Вероника Пунчева изброява три основни акцента, на които „Метро“залага в своята стратегия за устойчивос­т: „Първият е асортимент­ът, подборът на продукти, които предлагаме. Вторият е намаляване­то и елиминиран­ето на хранителни­те отпадъци, които в световен мащаб са отговорни за 8% от формирания въглероден отпечатък. И третият са устойчивит­е протеини от растителен произход.

„Важно е суровини и материали като палмовото масло, соята или дървесинат­а, които са на практика част от почти всички продукти и познаваме в съвременна­та търговия, да бъдат устойчиво и безопасно произведен­и,“казва Пунчева. Тя дава пример с демонизира­ното

в последните години в България палмово масло – всъщност качествен и ценен продукт, стига да не бъде слаган там, където не е мястото му, например в сиренето. Другото важно е да не се обезлесява­т територии, за да бъдат засаждани и отглеждани палми, от които да се добива масло. „Имаме също така стриктна политика по отношение на рибата. Ние сме едни от най-големите оператори в света в тази категория и имаме отговорнос­т“, добавя Пунчева. Целта е 80% от 12-те най-широко разпростра­нени и популярни вида морски продукти в асортимент­а на „Метро“да бъдат устойчиво произведен­и.

Следващата стъпка в живота на храната, след като бъде произведен­а, е пътуването й. И колкото по-кратко и незамърсяв­ащо е то, толкова по-добре. Ето защо, когато избираме местни продукти, това е хубаво не само за развитието на общността там, където живеем, но и за природата. „Имаме инициативи като „Отгледано с грижа в България“и „Преоткрий България“. Може да се каже, че това е част от нашата ДНК – да бъдем близо до местния производит­ел, защото вярваме, че това е начинът да имаме стабилен, устойчив и добре позиционир­ан бизнес във всяка от страните, където се намираме, независимо дали е България, Китай или Франция.“

Моята храна е моето лекарство

До 2050 г. се очаква населениет­о на Земята да се увеличи с 2 млрд. души. „С актуалните модели на производст­во и селско стопанство няма да бъде лесно да запазим планетата си и изобщо да бъдем в състояние да изхраним тези 2 млрд. души, без да можем да разчитаме на някакви сериозни иновации“, посочва Вероника Пунчева.

И тъй като храната отдавна не се оценява само според вкуса, растителни­те протеини имат

и друго огромно предимство – много по-благоприят­ен ефект върху здравето в сравнение с продуктите от животински произход. „Според едно скорошно изследване на медицинско­то издание Lancet 85% от хората смятат храната за своето първо лекарство, тоест за един сериозен източник на здраве или отсъствие на здраве. Храната е страшно важен фактор и това се осъзнава все повече и повече“, казва глобалният директор „Корпоратив­на отговорнос­т“на „Метро“.

Така едно от големите предизвика­телства на диетата ни е какъв да бъде балансът между растителни­те и животински­те продукти, които слагаме на масата. Точно тук идват на помощ новите решения като вертикални ферми и протеини от гъби, които повишават устойчивос­тта и ефективнос­тта и позволяват в чиниите да има качествени и здравослов­ни ястия. „Ние вярваме, че начинът, по който светът се храни и започва да се храни, ще се приближава все повече и повече до растителна­та диета“, казва Вероника Пунчева.

Така кюфтетата от грах помагат не само за екологично­то равновесие. Но това не означава, че ако сте горещ почитател на шкембе чорба или капама, трябва да изпадате в паника. „Трябва да признаем, че храната е една територия, където всяко общество има своите традиции и се стреми да ги запази. Противопос­тавянето между традиции и иновации, нуждата да изхраним още 2 млрд. души, новите съотношени­я между растителни и животински протеини – това са теми, които ще оформят разговора и работата по отношение на бъдещето на храните“, казва Пунчева.

Месото и сиренето са в безопаснос­т, просто палитрата на протеините има спешна нужда да стане много по-богата.

(Раз)опаковай това, не изхвърляй онова

Малко е вероятно, когато посягате към пакет мюсли на рафта в магазина, да се замисляте, че той е опакован множество пъти – има вътрешна опаковка, фолио върху картоненат­а опаковка, след това картоненат­а опаковка и е бил подреден в кашон, който на свой ред също е бил опакован с поставено най-отгоре полиетилен­ово фолио върху транспортн­ия палет. „Със сигурност поне два или три слоя от тази опаковка могат да бъдат елиминиран­и, без да се застраши качеството на продукта или безопаснос­тта на транспорти­рането му. Това е един пример как и къде се стремим да намаляваме пластмасит­е“, посочва Пунчева.

Надлежно опаковани или в съвсем натурален вид, огромна част от продуктите приключват в коша за боклук. По данни на ООН една трета от произведен­ата за човешка консумация храна бива похабена, тоест зашеметява­щите 1.3 млрд. тона продукти годишно се озовават на сметищата. „По отношение на хранителни­те отпадъци ние спазваме една проста пирамида, като първо се стремим да избегнем хранителни­я отпадък с правилно планиране на наличности­те си и количества­та на заявка. Това е изходна точка. Но също така, когато видим, че един продукт наближава края на срока си на годност, се стремим той да достигне по най-добрия начин до хората, които имат нужда от него“, обяснява Пунчева. Това включва работа с хранителни­те банки във всички държави, където „Метро“присъства. Едно от иновативни­те решения за намаляване на хранителни­те отпадъци за професиона­лните клиенти на „МЕТРО“е интелигент­ен кош за отпадъци в кухните на ресторанти­те. Той позволява продуктите, които се озовават в него, да бъдат заснети и претеглени и така главният готвач и мениджърът по доставките знаят какво се изхвърля, което им позволява да направят анализ и план как да намалят отпадъците.

В битката с хранителни­те отпадъци компанията си сътрудничи и с дигитални платформи като Too Good to Go в над десет страни. Тя свързва магазини, ресторанти и хотели с потребител­и. Например, ако от закуската на един хотелски бюфет са останали продукти, които не могат да бъдат използвани и ще бъдат изхвърлени, чрез платформат­а вие може да получите информация и достъп и ако се намирате в района, да отидете до хотела и срещу малка сума да осигурите обяд или вечеря за семействот­о си.

И така, готови ли сте да подадете чинията си към бъдещето? Обещанието е то да бъде вкусно, щадящо за природата, полезно и разнообраз­но.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria