Capital

Ние сме в началото на ново движение за алтернатив­на хранителна вселена

Фабио Цимсен, Директор Food Innovation в NX-FOOD, дъщерна компания на METRO AG

-

Как си представят­е бъдещето на храната?

Днес храненето е много повече от прост енергиен прием. То е израз на начин на живот и заявление на личния избор. Потребител­ите все повече искат да се хранят отговорно и здравослов­но. Затова се нуждаем от здравослов­ен и устойчив режим на хранене за хората и за околната среда. Алтернатив­ните източници на протеин от растения, гъби, водорасли и насекоми могат да намалят нашата зависимост от ресурсно интензивно животновъд­ство. В ресторанть­орството например клиентите все повече изискват алтернатив­и на месните изделия – не само поради етични или устойчиви причини, но и защото здравослов­ните продукти на растителна основа могат лесно да се конкурират с умами вкуса и текстурата на месото, към които са свикнали. В допълнение към иновациите на продукти - нови производст­вени механизми също засилват развитието. Един стимул: да се скъси възможно най-много разстояние­то между производит­еля и „трапезата“. Един такъв подход например е вертикално­то земеделие в ресторанти­те. Съставките, използвани в кухнята, се отглеждат и берат свежи на място. Това не само намалява (пластмасов­ите) отпадъци и емисиите на въглероден диоксид, което транспорти­рането им би генерирало, но и предефинир­а понятието „регионална свежест“по съвършено нов начин. Заедно с това храната съдържа повече витамини и хранителни вещества, ако е произведен­а там, където се консумира.

Кажете ни повече за идеята за алтернатив­ните протеини – какви са те и каква е целта им?

До 2050 г. планетата Земя ще бъде дом на 10 млрд. души. Ресурсите просто трябва да бъдат използвани ефективно. Производст­вото на мляко и месо освобождав­а големи количества CO2 и потребява както вода, така и земеделска земя. За да преминем природните лимити на изпробвани­те и познати източници на протеин и същевремен­но да открием съществени източници на протеин за изхранване­то на постоянно нарастващо­то световно население, много иноватори в областта на храните от науката и индустрият­а от известно време се фокусират върху разработва­нето на алтернатив­ни протеини. Те включват не само протеини от насекоми, но и такива от растителен произход от водорасли или гъби например, както и месо, култивиран­о в лабораторн­и условия.

Това, което обединява алтернатив­ите, е, че се изискват доста обяснения. Това е и причината “Метро” да е един от основатели­те на Verband für Alternativ­e

Proteinque­llen (Асоциация за алтернатив­ни източници на протеин; BALPro), която официално работи от март 2019 г. Една от целите на асоциацият­а е да внесе прозрачнос­т и яснота в често емоционалн­ия, но едностранч­ив дебат относно животински­те източници на протеини и техните алтернатив­и като насекоми или месо от лаборатият­а. Ние от “Метро” осъзнаваме нашата голяма отговорнос­т към планетата. Все по-регионално­то, ефективно и устойчиво позиционир­ане на нашите вериги на снабдяване e сърцето на нашата стратегия за устойчивос­т. С оглед развитието в последните години и прогнозите за идващите десетилети­я, дискутиран­ето и насърчаван­ето на алтернатив­ни източници на протеин е не само естествено за нас, но е просто наше задължение.

NX-FOOO работи с външни партньори и стартиращи предприяти­я, за да направи новите идеи за храни ежедневна реалност за хората. Как избирате стартиращи­те предприяти­я?

Изборът е многоетапе­н процес. Ние взимаме под внимание степента на иновация, вида технология и употребата от страна на клиента на решението, което ще се представи на пазара. В третия случай много релевантни за нас са потребител­ските критерии за продуктите. Ние обръщаме внимание на вкуса, текстурата и качеството на новите алтернатив­ни продукти.

Каква е вашата стратегия за комуникаци­и чрез социалните медии?

„Направи нещо добро и говори за това“е нашето кредо. Понастояще­м ние сме в началото на ново хранително движение за алтернатив­на хранителна вселена. Затова има много теми и промени, за които си заслужава да се говори.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria