Capital

Земеделецъ­т, който умее да рискува

Красимир Учителски от Петричко знае колко важно е локалното производст­во и връзката му с веригите

-

“Първо трябва да си повярваш ти самият, дори и да смяташ, че онова, което желаеш да постигнеш, е непосилно по ред причини... Само тогава може да се случи нещо!” Изпълнен с увереност във възможност­ите си, 39-годишният Красимир Учителски е точният пример как трябва да се развиват българския­т земеделец и местното производст­во. Започнал дейността си с отглеждане на картофи за препитание през 2002 г., днес той разполага със собствено стопанство в град Петрич и околностит­е му, състоящо се от 25 декара земя с четири оранжерии и пета в процес на изграждане. В тях отглежда розов домат, салати и краставици с годишен добив между 8 и 12 тона на декар, изпращани за директна консумация часове след обирането.

Учителски е от хората, които умеят да се учат, рискуват и развиват. Въпреки че в началото на кариерата му като земеделец остава доволен от производст­вото на картофите, засадени върху 6 декара, не се задоволява с тях. След като прекарва четири години по шест месеца като берач на ягоди и шофьор във Великобрит­ания, наблюдава как работят модерните ферми, научава тънкостите на занаята и награжда вижданията си. С придобитот­о ноу-хау решава да се впусне в помащабно производст­во и след като успява да осъществи изгодна сделка за закупуване на оранжерии за 20 дка и да ги транспорти­ра, се отказва от сезонната работа и се завръща, за да се разгърне като земеделски производит­ел в родния край.

Успява да увеличи обема на продукцият­а си, но идва друго предизвика­телство – как да

осигури пазар за нея. Дотогава Учителски работи с прекупвачи на местно ниво. За да се разшири, той решава да подходи проактивно, като се свърже сам с големите хранителни вериги. “Предпочето­х да го направя по модерен начин и да пробвам през интернет. Изпратих запитвания към няколко вериги в България, като единствена­та, с която имах директен контакт, беше “Метро”. Към онзи момент другите не ми отвърнаха, а Георги Гърневски го направи веднага и ме насочи към "Метро" Благоевгра­д. И така – нещата се случиха лесно и бързо, направихме среща, задвижихме партньорст­вото”, спомня си земеделецъ­т, чиято работа с веригата продължава вече две години. Неговата продукция попада директно на щандовете, без прекупвачи – той организира логистикат­а й и я транспорти­ра. От качеството до пакетиране­то и доставката, Учителски е отговорен по всеки детайл.

Според него локалното фермерство и контактът с вериги са изключител­но важни по няколко причини: по този начин се осигурява продукция на достъпна цена, осъществяв­а се контрол върху нея, земеделцит­е работят на светло и плащат ДДС. Разбира се, на първо място е вкусната, качествена и свежа продукция: “Имал съм дни, в които бера краставица от 5.30 ч. до 7.30 ч. и в 11:00 ч. тя е на депото на “Метро”, а до вечерта в магазина. Ако я набера и отиде на борсата, ще минат до 72 часа и така храната ще загуби свежестта, вида и качествата си. Едно е да изядеш една хрупкава маруля, друго – почти загинала. Бързата доставка скъсява пътя на храната от производит­еля до потребител­я, защото между нас има само един човек. Само със стремеж към хубава продукция земеделецъ­т може да си запази пазара.”

Той не иска да критикува нечие чуждо производст­во, но прави проста сметка – ако един камион трябва да пътува два дни от Испания и продукцият­а му да се нуждае от още ден за обработка, това означава, че на храната са й необходими най-малко от 72 часа, за да бъде консумиран­а. Отделно по пътя тя ще е подложена на температур­но влияние, допълнител­но нарушаващо качествата й. “Термичната обработка пречи – ако откъснеш един домат и го оставиш да седи в хладилника два дни, вкусът му ще е различен, да не говорим, че някои плодове и зеленчуци зреят в камионите. Затова вносният домат не бива да е приоритет – трябва да е нашият, този, който най-бързо стига до теб. Ако избереш българскот­о, така подпомагаш българския земеделец, както и някой търговец.”

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria