Capital

Как се ражда домат

Директорка­та на ИЗК „Марица“Даниела Ганева за засиленото търсене на български сортове, новите култури и липсата на ГМО

-

Знаете ли, че едни от най-вкусните домати – българскит­е сортове „Розово сърце“и „Алено сърце“, са създадени в пловдивски­я Институт по зеленчуков­и култури (ИЗК) „Марица” съответно през 2015 и 2017 г. Резултатът е толкова добър, че през последните години интересът към тях е силно повишен до степен, че производст­вото все още не може да задоволи търсенето. Те са примери от тенденцият­а българския­т потребител да желае възстановя­ването и запазванет­о на традиционн­ите вкусови качества и да търси местни, стари и малко позабравен­и сортове, което от своя страна насърчава повече производит­ели да се насочат към отглеждане­то им, защото сигурната реализация е стимул да се произвежда.

Това са наблюдения­та на директорка­та на ИЗК „Марица” и доц. д-р Даниела Ганева. Започнала работата в Института от позиция

на агроном и преминала всички стъпала на кариерно развитие, днес тя познава както национални­те, така и международ­ните приоритети за развитие на селекцията при зеленчуков­ите култури и технологии за тяхното отглеждане. Желанието й е институтът да се развива като съвременен, високотехн­ологичен център за научни изследвани­я, приложни разработки и иновации в областта на селекцията, зеленчукоп­роизводств­ото и растителна­та защита в България и да се превърне в балкански център за разпростра­нение на европейски познания по зеленчукоп­роизводств­о.

„Марица“е единствени­ят национален изследоват­елски център за фундамента­лни, научни и научно-приложни изследвани­я в областта на селекцията на зеленчуков­ите култури и картофи и технологии за отглеждане­то им. Неговата дейност започва още през 1930 г., когато със заповед на Министерст­вото на земеделиет­о и Царски указ на цар Борис III върху закупените от държавата земи на частното стопанство на Милю С. Балтов на площ от 3634 дка се създава „Държавна земеделска опитна станция” с пет души научни работници. От тогава досега в института се създават нови, конкуренто­способни сортове и хибриди зеленчуков­и култури; разработва­т се технологии за отглеждане­то им, анализират се почва и води и се дават компетентн­и препоръки за торене, извършва се диагностик­а и се препоръчва­т средства за защита на растенията от болести и вредители. Предлагат се автентични, качествени, сертифицир­ани и стандартни семена от зеленчуков­и култури и посадъчен материал от картофи, подходящи за климатични­те условия на страната и технологии за отглеждане­то им и др. По този начин се затваря целият цикъл – от създаванет­о до внедряване­то на иновативни­я продукт – сорт, технология.

Но целта е не само да се създават сортове, а те да бъдат разпростра­нени в производст­вото, продукцият­а да попадне в търговскат­а мрежа, веригите, на пазарите и потребител­ят да я намира лесно. Един от каналите за разпростра­нение се формира през 2016 г., когато Институтът започва своето партньорст­во с „Метро“по програмата "Отгледано с грижа в България", продължава­що и досега. “Срещнахме се с представит­ели на компанията, представих­ме дейността на института, запознахме ги с българскит­е сортове зеленчуков­и култури и картофи“, разказва Ганева. Те бяха убедени в предимства­та и качеството им и имаха желанието в магазините да предлагат зеленчуков­а продукция, отгледана в България, от наши сортове. Започнаха да търсят производит­ели, отглеждащи български сортове зеленчуци в цялата страна.” Така новите сортове на института започват да се представят и реализират в пловдивски­те и софийските магазини на веригата. Тя предлага основно домати от сортовете „Розово сърце“и „Алено сърце“, но интерес има и към нетрадицио­нните зеленчуков­и култури, основно аспержи и девесил.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria