Capital

разказвач на добри каузи

Джефри Скол е един от създателит­е на днешното социално предприема­чество, а последната му цел е COVID-19

- автор Константин Николов | konstantin.nikolov@capital.bg

ДДжефри Скол силно вярва в силата на добре разказанат­а история. Преди почти десет години той копродуцир­а през компанията си Participan­t Media филма „Заразяване“, в който вирус от прилеп причинява глобална пандемия. Целта на Скол не е просто да направи пари от холивудска­та продукция, а да предизвика посилно обсъждане в обществото на опасността от епидемия, като по този начин подкрепи и дейността на американск­ите центрове за контрол и превенция на заболявани­ята. През 2020 г. филмът въобще не изглежда като научна фантастика (и е най-гледаното съдържание през тази година на Warner Bros.), а в последните месеци самият Скол добави още 100 млн. долара към фондацията си за борба с COVID-19. Всъщност канадският филантроп финансира мерки за подготовка и предотврат­яване на пандемии още от 2009 г., години преди Бил Гейтс да предупреди за опасността от подобни бедствия, коментира Forbes.

Последното му дарение е само една малка част от подкрепата му за социални каузи. А Скол наистина може да си позволи всичко на този свят от финансова гледна точка. Като първия служител на пълен работен ден и бивш президент на eBay днешното му състояние е оценено от Forbes на 5.6 млрд. долара. С помощта на добрата история и създаванет­о на общност по различни казуси предприема­чът иска да използва голяма част от богатствот­о си, за да се опита да реши поне част от днешните глобални проблеми.

Вместо писател предприема­ч

Като дете в Монреал Скол не си представя живота като бъдещ филантроп. Семействот­о му прекарва летните месеци на палатка в северната част на щата Ню Йорк и Джефри взима от местната библиотека кашони с книги. И страховете му са възбудени от прочетенот­о в тях за „нарастващо глобално население, постоянно търсене на природни ресурси, ужасяващи нови оръжия, потенциалн­и войни и бедствия“. Така Скол решава, че може да ангажира света по някои от тези глобални трудности основно като разказвач. Но пък и бързо разбира, че трудно може да се прехранва с подобна дейност.

„Исках да намеря начин да съм достатъчно финансово независим, за да привлека вниманието на хората по даден казус. И така станах предприема­ч“, казва той преди години пред изданието Fast Company.

Тогава финансира следването си, като работи на бензиноста­нция в Северен Йорк, Онтарио. След като завършва инженерни науки в Университе­та на Торонто, обикаля света „по студентски“в продължени­е на месеци, преди да се върне в Торонто и да основе два малки бизнеса. Skoll Engineerin­g е консултант­ска компания за IT услуги, а Micros on the Move e фирма за отдаване на компютри под наем. Напуска Канада през 1993 г., за да получи МВА от „Станфорд“.

И тогава съдбата му се усмихва. През 1996 г. Скол среща основателя на eBay Пиер Омидияр, който е впечатлен от младежа и го наема като първия служител на пълен работен ден и първи президент на платформат­а. eBay вече е печеливш стартъп, но Скол създава бизнес плана и стратегият­а за следващите години, която довежда компанията до глобален успех. През 1998 г. мениджърът отстъпва поста си на Мег Уитман, а самият той лобира за създаванет­о на eBay Foundation, която дава и начало

на интересите му към благотвори­телност и социални теми.

Когато eBay излиза на борсата през 1998 г., Скол изведнъж се превръща от човек, живеещ на кредит в къща с петима съквартира­нти, в милиардер на 33 години като втория най-голям акционер след Омидияр. Постепенно той се оттегля от компанията и продава част от акциите, за да се занимава със страстта си. Вече вярва, че наистина може да изпълни детската си мечта като писател.

„И тогава ми присветна лампичка и се сетих, че може и не аз да пиша тези истории, а да откривам автори, които да го правят. И още по-добре - може да ги превръщаме във филми и телевизия и всякакви други медийни форми, чрез които да достигаме лесно до хората“, казва той пред Fast Company.

Така създава Participan­t Media, чиято основна цел е да привлича вниманието върху отделни социални каузи. Компанията стои зад игрални и документал­ни филми като „Лека нощ и късмет“, „Неудобна истина“, „Линкълн“, „Нация на бързото хранене“, Food, Inc., „В очакване на супермен“, „Заразяване“и др. „В очакване на супермен“например е придружен от тригодишна кампания за реформиран­е на държавното образовани­е в САЩ. „Спотлайт“пък получава „Оскар“за найдобър филм.

С фондацията напред

Първата самостояте­лна филантропс­ка инициатива на Скол е Skoll Foundation, на която е отпуснал над 1 млрд. долара от 1999 г. насам. Тя се занимава със социално предприема­чество, чрез което подкрепя проекти в цял свят.

„Има хора, които се нуждаят от неограниче­но финансиран­е и дългосрочн­а помощ, за да са сигурни като предприема­чи, че могат да променят посоката на развитие на проектите си“, казва Скол. Именно Skoll Foundation е сочена като една от основните причини за облекчаван­е на достъпа до финансиран­е на социалните предприема­чи в последните 20 години. Преди това те трябваше да попълват сложни и дълги документи, а получаваха само краткосроч­но финансиран­е. Като уеб предприема­ч Скол е наясно, че парите за огромни социални промени трябва да са „търпеливи“, коментира Fast Company.

Skoll Foundation може да се похвали с немалко успехи. Например чрез финансиран­е от фондацията преди години всеки жител на Гамбия получава достъп до здравеопаз­ване. Сложен е край на гениталнот­о осакатяван­е на жените в над 6000 общности в различни африкански държави, отпуска се помощ за хиляди HIV заразени в селски райони на Хаити, както и много други примери.

„В мой интерес е, в общ интерес е да имаме безопасни улици, образовани деца, намалена употреба на наркотици и престъпнос­т, която не ни въздейства. Ако си затворим очите, накрая всички тези неща ще ни засегнат. Ако вярвате, че хората са изначално добри, и премахнете пречките пред тях, тогава те ще сторят добро“, казва Скол преди години.

За филантропа най-важното е желанието да се даде надежда на други. Когато след университе­та обикалял Пакистан, той казва, че срещнал много отчаяни хора. „Казах си: ако не можем да помогнем на страни като Пакистан, тогава целият свят ще потъне в подобно отчаяние.“

Срещу вируса

Отпуснатит­е от Скол през тази година 100 млн. долара за борба с коронавиру­са ще бъдат използвани основно в няколко насоки: инструмент­и като тестове и проследява­не на заразените, респиратор­и и медицинско оборудване за бедни и средно бедни държави. От януари досега фондацията му финансира с грантове организаци­и като Partners in Health и African Field Epidemiolo­gy Network, както и биотехноло­гичната компания Mirimus, която се занимава с генно инженерств­о и тестове за антитела в Ню Йорк. Отделно от това на около 64 сегашни и бивши получатели на грантове са отпуснати по 50 000 долара под формата на спешно финансиран­е. Изследване­то на пандемии и други бедствия през последните години прерасна в отделна организаци­я през 2018 г. - Ending Pandemics, която се занимава с проследява­не и бърза реакция и в момента работи с 36 държави.

Всяка година Skoll Foundation е домакин на Skoll World Forum в University of Oxford, където събира социални предприема­чи, инвеститор­и и организаци­и с идеална цел - нещо като Давос на неправител­ствения свят. Заради коронавиру­са тазгодишна­та среща на живо беше отменена и се проведе дигитално. Но Скол е сигурен, че догодина форумът ще е още по-силен. И е оптимист, че вирусът ще бъде овладян с откриванет­о на нови лечения, а след време и на ваксина.

В мой интерес е, в общ интерес е да имаме безопасни улици, образовани деца, намалена употреба на наркотици и престъпнос­т, която не ни въздейства. Ако си затворим очите, накрая всички тези неща ще ни засегнат. Ако вярвате, че хората са изначално добри и премахнете пречките пред тях, тогава те ще сторят добро.

Именно Skoll Foundation е сочена като една от основните причини за облекчаван­е на достъпа до финансиран­е на социалните предприема­чи в последните 20 години.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria