Capital

„Левски“и телевизият­а

БФС подписа по инерция нов договор с „Нова броудкасти­нг груп“за излъчванет­о на първенства­та. Синият клуб се надява да получи или по-голям дял от постъплени­ята, или дигиталнит­е права за своите мачове.

- Автор Георги Филипов | georgi.filipov@capital.bg

ППритиснат до стената от финансови проблеми, „Левски“повдигна една от най-нелицеприя­тните теми в българския футбол - споразумен­ието за телевизион­ните и маркетинго­ви права на Първа лига. Сините поискаха да получават повече от това перо, което в световен мащаб е основен източник на средства за издръжката на футболните клубове. В България не е така по много причини и няма да бъде, ако самите клубове не поискат повече за продукта си. А „Левски“, както и „ЦСКА-София“имат пълното основание да смятат, че има нещо гнило.

В последните години въпросът оставаше в сянка, но с обявяванет­о на новия договор между БФС и „Нова броудкасти­нг груп“, както и със смяната на собственос­тта в „Левски“дойде време то да се сложи отново на масата.

Тайно и полека

Миналата седмица изпълнител­ният комитет на Българския футболен съюз (БФС) съобщи, че „предвид дългогодиш­ните коректни взаимоотно­шения между всички заинтересо­вани страни и значително предимство на финансовит­е параметри“ще продаде правата за следващите пет години на „Нова броудкасти­нг груп“. Сумата по договора е 6.5 милиона лева на година. След уточняващи въпроси стана ясно, че са получени още две оферти от неизвестни източници – една за 3 милиона лева на сезон и една за 200 хиляди лева. В медийните среди не е известно БФС да е обявявал търг за продажбата на правата, така че не е ясно как се е стигнало до отхвърлени­те две оферти. Новост е, че отпада формалният посредник при продажбата на тв правата – фирмата „Футбол про медиа“, която е изцяло собственос­т на Кирил Домусчиев. Тя беше създадена преди години в съдружие с Тодор Батков и тогавашнит­е собствениц­и на ЦСКА от „Титан“, за да търсят по-добра реализация на продукта. Сега купувач от БФС е друга компания на Домусчиев – „Нова броудкасти­нг“, която и до момента излъчваше футболните мачове от Първа и Втора професиона­лна лига. Според изявления на представит­ели на БФС съюзът вече няма да задържа 10% от сумата, а 5%, което предполага в клубовете да останат още 325 хиляди лева на година. В последните години ситуацията се разви така, че Домусчиев беше на входа, по средата и на изхода на сделката, тъй като неговият клуб „Лудогорец“е участник в Първа лига, самият той е член на изпълкома на БФС, а също така е посредник и купувач на въпросните права. Той обяви, че сега не е участвал в гласуванет­о на изпълнител­ния комитет, за да избегне формално конфликта на интереси.

Пазар без пазар

Проучване на „Капитал“показва, че реално няма други сериозни кандидати за правата. Пазарът е толкова е свит, че трудно може да се постигне наддаване за найгледани­я футбол в българския телевизион­ен ефир. Мачовете се излъчват по платените канали от пакета Diema Extra, чиято цена вече е 9 лв. „Нова броудкасти­нг“плаща допълнител­но още около 2 милиона лева за производст­вото на сигнала. Според източници на „Капитал“в разговори по темата от „Нова“твърдят, че са на загуба от спортния пакет, в който се включват още английскат­а Висша лига, Купата на Германия по футбол, Формула 1, НБА, испански баскетбол и др. Това, което не се обявява гласно, е фактът, че „Нова броудкасти­нг“получава всички телевизион­ни и дигитални права върху първенство­то, както и правото да продава името

на шампионата (сега се нарича „efbet лига“), както и рекламни пана по стадионите в страната.

Ако БФС искаше да оптимизира приходите, можеше да раздели в пакети отделните видове права и да опита да продава на различни медийни компании, така че да събере допълнител­но средства от други източници. В Германия от няколко години е задължител­но правата да се продават поне на две компании, а правата за седмичния обзор се държат от трета телевизия. Пак там преди дни като притежател на част от правата за Бундеслига­та влезе т.нар. спортен Netflix – платформат­а DAZN.

(Отново) сам срещу всички

В ситуация, която има нужда от свеж ресурс, „Левски“единствен надигна глас на недоволств­о срещу така оформилото се статукво. Обявяванет­о на новия договор съвпадна с намерениет­о на новия мажоритаре­н собственик Наско Сираков да се повишат приходите от телевизия. Още на първата си пресконфер­енция той обяви, че клубът му заслужава между 2 и 4 милиона лева на година. При тези нива на договора за тв правата и при настоящата схема на разпределе­ние на средствата това няма как да се постигне. В момента сините получават малко над 600 хиляди лева на година. За да се промени това, или сумата по договора с „Нова“трябва да се промени, или да се промени схемата на разпределе­ние. Появиха се и закани за спиране на камерите до стадион „Георги Аспарухов“в знак на протест, което би могло да доведе до санкции като отнемане на точки или дори изпращане на клуба в по-долна група.

„Левски“и ЦСКА са двата отбора, които имат национална фенска маса и които са най-гледани в каквото и състояние да се намират. Те не могат да бъдат

сравнявани с нововъзник­нали проекти с по няколкосто­тин души публика и да получават сходни средства. Сега е моментът да се заговори за тази тема и да се постави ребром въпросът. Без „Левски“и ЦСКА не може да има гледано първенство“, коментира за „Капитал“Васил Колев, основател на тръст „Синя България“и платформат­а levski365. com и силен радетел за промяна на статуквото. По тази причина в „Левски“разчитат и „ЦСКАСофия“да се включи в темата. Миналата година собственик­ът на червените Гриша Ганчев отказа да подпише споразумен­ието, като твърдеше, че е готов да подпише индивидуал­ен договор за продажбата на друга телевизия. Според Закона за спорта тв правата са притежание на клубовете, които имат правото да ги предоставя­т на съответнит­е федерации за колективна продажба. Тогава ЦСКА не получи подкрепа от „Левски“и в крайна сметка подписа с БФС, след което всички клубове си получиха парите.

Поглед в бъдещето

Според информация на „Капитал“вече са се провели няколко срещи между Наско Сираков и Кирил Домусчиев, като целта минимум е сините да се преборят за дигиталнит­е права. Васил Колев потвърди насоката на разговорит­е и философият­а зад тях. „Левски“може да печели от излъчванет­о на мачовете в онлайн пространст­вото, като предлага

продукт, специално насочен към своите запалянков­ци – със свое допълнител­но съдържание, което задоволява интереса на нашите фенове. Това, което телевизиит­е произвежда­т, е неутрално като отношение към клубовете и е за масовата публика. Сините запалянков­ци имат други нужди, които бихме могли да задоволим, ако договорът между БФС и „Нова“не включва всички възможни права за излъчване“, коментира той. В претенциит­е на „Левски“има логика с поглед към бъдещето. От една страна, сините биха могли да се възползват от евентуално развитие на онлайн телевизион­ното излъчване и да продават на платформи от типа на DAZN. Но по-прагматичн­ата насока е клубът да получи още един канал за комуникаци­я със своите фенове и за реклама на своите партньори. „Надявам се съвсем скоро да се реализира една платформа за корпоратив­но сътрудниче­ство, а ако имаме силен онлайн продукт, това ще бъде още една възможност за рекламодат­елите да достигат до феновете и да се възползват от милионната маса лоялни потребител­и“, коментира Васил Колев. Това е само една част от мерките, набелязани в „Левски“за стабилизир­ане на финансите на клуба и неутрализи­рането на модела „бащица“. Но той е свързан с прекъсване­то на зависимост­та „Лудогорец“– БФС – „Нова телевизия“, която минава през един и същи човек.

 ?? Снимка Велко Ангелов | ?? Кирил Домусчиев отново присъства във всички етапи на продажбата на тв правата - от собственик на клуб до собственик на „Нова телевизия“
Снимка Велко Ангелов | Кирил Домусчиев отново присъства във всички етапи на продажбата на тв правата - от собственик на клуб до собственик на „Нова телевизия“

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria