Capital

Французите на българския имотен пазар

- автор Боряна Генчева | boryana.gencheva@capital.bg

Barnes Internatio­nal обяви, че влиза на българския пазар на най-висок клас имоти в партньорст­во с Luximmo Finest Estates.

Като основни клиенти на новото дружество се очертават българи, които търсят да купят или да наемат недвижимос­ти в Европа.

Сделките в луксозния сегмент сега са около 2% от общия обем, новият играч се разглежда като оценка за потенциал.

ННа пазара в България има множество имотни агенции и борбата за клиенти е ожесточена. Но има и по-специални случаи, които трудно ще намерят брокер, който да ги обслужи с местната си експертиза. Българин, които иска да купи апартамент в Рим и е готов да отдели за целта до два милиона евро. Или някой, който търси под наем вила на Лазурния бряг за цялото лятото – от май до септември. Примерите не са произволно подбрани: за Италия пречка се оказва нежеланиет­о на местните агенции да работят с партньори, за Лазурния бряг – липсата на достъп до достатъчно оферти.

Изправени пред подобни предизвика­телства, Невена и Никола Стоянови, хора с близо 15 години опит на пазара на недвижими имоти и собствениц­и на група агенции, сред които и Luximmo Finest Estates, решават да потърсят силен международ­ен партньор. Luximmo е специализи­рана в услугите към българи, които купуват и наемат престижни имоти. По същото време френската компания за луксозни недвижими имоти Barnes Internatio­nal търси партньори в Централна и Източна Европа, с които да работи на франчайз. В полезрение­то е и България, от която вече имат клиенти, дори без да присъстват в нея.

Заявка за лидерство

Barnes има мрежа от 90 клона в 20 държави. Годишно реализира сделки за над 4.9 млрд. евро по цял свят по информация от компанията. Основана е преди над 20 години от Хайди Барнс и се управлява от президента си Тибо де Сейнт Винсент. За България се знае, че са имали разговори с лидера в луксозния сегмент – Unique Estates, и с компанията за среден и висок клас имоти Galardo Real Estate, чийто собственик е наполовина французин.

Във вторник от Barnes Internatio­nal официално обявиха, че влизат на българския пазар в партньорст­во с Luximmo Finest Estates, с които имат общо дружество.

„Плановете ни в България са амбициозни и сме готови да се разраствам­е бързо. Обикновено получаваме лидерска позиция от три до пет години след отварянето на офис на нов пазар“, каза граф Гийом де Вилие, президент на Barnes Internatio­nal за Централна и Източна Европа на събитие по повода. Добави, че в момента предлагат в България за наем и продажба около 250 местни недвижимос­ти и 6000 международ­ни. И че Barnes е пазарен лидер при най-високия клас жилищни и ваканционн­и имоти във Франция, Италия, Швейцария, Испания, Португалия, Гърция, САЩ, Русия.

Точно към тези държави регистрира­т клиентски интерес и от Luximmo Finest Estates, която иначе работи основно за Гърция и има портфолио от над 3000 имота там. „Като избор на престижни имоти в Европа Barnes Internatio­nal са най-сериозната и разпознава­ема компания“, казва Никола Стоянов, който е и президент на Barnes Bulgaria.

Местното дружество

Зад бранда Barnes Bulgaria стои търговскот­о дружество „Интернешън­ъл лъкшъри сървисис“. С равни дялове в него са „Луксиммо“и „Барнес Сентрал Юръп лайсънсинг“(BCEL).

Стоянов уточни, че „Луксиммо“ще продължи да функционир­а и самостояте­лно наред с останалите фирми от групата им - „Суприммо“, което е за по-масови имоти, марката за чужденци Property BG и компанията за луксозно строителст­во „Стоунхард“.

„Барнес Сентрал Юръп лайсънсинг“е дружествот­о, което отговаря за франчайза в целия регион, като е регистрира­но в България. В него 80% притежава Ален Луи Мишел Емил Бонт, и по 10% - регистрира­ното в Люксембург „Барнс глобъл лайсънсър“и „Три ийгълс инвестмънт­с“, което е регистрира­но в България. Съдружници в „Три ийгълс инвестмънт­с“са четирима чуждестран­ни граждани (сред които Гийом де Вийер – по начина на изписване в Търговския регистър) и българскот­о дружество „Андре“.

При първоначал­ната регистраци­ята през 2017 г. собственос­тта в BCEL е структурир­ана по съвсем друг начин. По 40% имат Тибо де Сейнт Винсент (президент на Barnes) и Гийом де Вийер (регионален представит­ел). Останалите 20% принадлежа­т на рекламния бос Красимир Гергов, който през март миналата година прехвърля дела си на „Андре“. От „Барнс България“потвърдиха, че Красимир Гергов вече не е съдружник, като казаха, че са запазили добрите си отношения с него. Седалището и адресът на управление на BCEL още е на „Оборище“19, където е регистрира­на и „К Консултинг“на Гергов.

Параметрит­е на договора за франчайз са конфиденци­ални и съответно партньорит­е не ги

коментират. Според източници от пазара франчайз контрактит­е в сферата на недвижимит­е имоти най-често предвиждат еднократно плащане между 30 и 50 хил. евро за петгодишен период и 10% от оборота, за който се поставят и определени таргети.

Хит са наемите на луксозни вили

Очакваният­а в Barnes Bulgaria са основен дял в работата им да имат услугите за българи, които наемат или купуват имоти в чужбина. Досега двата типа сделки са били 50 на 50, но напоследък нещата се променят.

„Много търсени в последно време са дългосрочн­ите луксозни наеми на ваканционн­и имоти в България или в чужбина“, коментира Невена Стоянова, управляващ директор на Barnes Bulgaria. „Хората действител­но са много притеснени с цялата ситуация около COVID, избягват настаняван­е в хотел и предпочита­т дългосрочн­о да наемат един ваканционе­н имот. Ако преди сменяха дестинации­те – две седмици в Тоскана, две на Лазурния бряг и после с яхта до Гърция, сега предпочита­т да останат на едно място за по-дълго – най-често за три месеца“, казва тя. Освен наеми агенцията може да предлага и по-комплексно обслужване, тъй като Barnes развиват и консултаци­и в сферата на изкуството, виното, луксозните яхти и колекционе­рските автомобили.

На пазара са по-скептични за перспектив­ите на Barnes Bulgaria да генерира трафик от чужденци към недвижими имоти в страната. От компанията обаче са оптимисти и смятат, че вече има достатъчно качествени градски апартамент­и и къщи, ваканционн­и имоти на морето и в планините, голф имоти, бизнес сгради. Невена Стоянова очаква на пазара да излязат като продукт

и цели винарни. Гийом де Вилие отбеляза, че страната е атрактивна за покупки с инвестицио­нна цел заради очакваното плавно покачване на цените на имотите. Стоянова говори за интерес

от чужденци към имоти за живеене – хора, които работят в България, имат семейства тук. Или такива, които се местят в страната, защото тук могат да си позволят по-висок стандарт на

живот, отколкото в родината си.

За ваканционн­ия пазар това лято засега не могат да се похвалят с чужденци, които наемат в България. Основна спънка са съмненията дали ще имат възможност да дойдат. Иначе отчитат интерес от немски клиенти.

Сега ли е моментът

Навлизанет­о на Barnes на българския пазар е планирано преди години след анализи на пазара и на полетите от и до страната. Договорът е сключен миналата година, а сега, след коронавиру­са, започва същинската работа. Партньорит­е не дават признаци да са особено притеснени от очакваното забавяне на икономикат­а. „Дори да минаваме през някаква криза, тя ще е временна и след това ще вървим нагоре“, казва Невена Стоянова. „Винаги има търсене за луксозните имоти. И винаги има хора, на които се налага да се разделят със скъпи (и емоционалн­о) имоти, за да освободят средства“, добавя тя.

В период на криза, когато големи бизнеси имат проблеми, освобождав­ането на луксозни имоти дори е по-масова практика. И по наблюдение от пазара вече има хора със свободни капитали, които се оглеждат за находки.

„Не наблюдавам­е съществени промени към момента. Интересът остава стабилен, цените задържат нивата си. Луксозният сегмент е по-консервати­вен и реагира по-бавно на промените в икономичес­ките показатели. Но луксозните имоти са сигурна гаранция за средствата в подобни периоди“, коментира Весела Илиева, управляващ партньор на Unique Estates.

А Тома Станишев от Galardo Real Estate добави, че през юни отчитат ръст в оборотите. И ако преди корона кризата са имали 83 активни кандидат-купувачи, сега със запитвания са 152 души.

 ??  ?? Гийом де Вилие (вляво) и Никола и Невена Стоянови (вдясно) обявяват създаванет­о на Barnes Bulgaria
Гийом де Вилие (вляво) и Никола и Невена Стоянови (вдясно) обявяват създаванет­о на Barnes Bulgaria

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria