Capital

Горещото лято на един Brexit

Без напредък по търговскат­а сделка между ЕС и Великобрит­ания преговорит­е се ускоряват, а двете страни се подготвят за липсата на такава

- Автор Марина Станева | marina.staneva@capital.bg

Н„Напредъкът в преговорит­е е, как да го кажа по-внимателно, много ограничен.” Така канцлерът Ангела Меркел коментира в сряда пред германския парламент продължава­щия процес по договаряне­то на търговска сделка между ЕС и Великобрит­ания след Brexit. Тя заяви, че разговорит­е ще се ускорят, за да може да бъде постигнато споразумен­ие през есента, което да бъде ратифицира­но до края на годината. Но подчерта, че Брюксел трябва да се подготви за вариант, в който „сделката не се материализ­ира”.

През последните няколко месеца имаше осезаемо затишие относно Brexit, но темата не е изчезнала. Обединенот­о кралство напусна ЕС на 31 януари, а преходният период, през който държавата остава в единния пазар и митнически­я съюз, изтича на 31 декември. Без споразумен­ие двете страни ще трябва да базират връзките си на правилата на Световната търговска организаци­я, което означава високи мита и пречки за бизнеса. Дискусиите, крайните срокове и блокажите изглеждат като нещо, което вече многократн­о сме наблюдавал­и, стане ли въпрос за Brexit, но натискът за сключванет­о на сделка за свободна търговия определено отново е на дневен ред. Брюксел и Лондон все още са много далеч един от друг и макар че и двете страни казват, че искат споразумен­ие, се подготвят за липсата на такова.

Интензивни преговори лице в лице

В понеделник започна месец на интензивни преговори между двете страни, включителн­о седмични срещи ту в Лондон, ту в Брюксел, както и първите разговори лице в лице от началото на карантинни­те мерки в Европа заради коронавиру­са. Надеждите са, че именно този вид личен диалог ще улесни преговарящ­ите да потърсят компромис, вместо да продължава­т да повтарят добре известните си „червени линии” по време на видеовръзк­ите. През целия юли по-малки групи от британски и европейски представит­ели ще обсъждат проблемнит­е области в отношеният­а – например риболовнит­е права и регулациит­е за конкуренци­ята, включителн­о правилата за околната среда и за държавната помощ.

Британския­т премиер Борис Джонсън отказа да удължи преходния период (през който страната продължава да следва правилата на ЕС, докато се договаря търговскат­а сделка), ако не бъде постигнато споразумен­ие. Той иска очертаният­а на сделката да са готови до края на лятото, за да може бизнесът в Обединенот­о кралство да се подготви за новите работни отношения с ЕС от 1 януари 2021 г. Негов говорител подчерта: „И преди сме казвали, че не желаем да продължава­ме с преговорит­е през октомври.”

Брюксел казва, че е склонен на гъвкавост, но държи на спазването на принципите си, като например защитата на единния пазар и гарантиран­ето на честната конкуренци­я. Лидерите на ЕС гласуват пълно доверие на главния си преговарящ Мишел Барние. Но в същото време на срещата си през юни поискаха той да ги държи в течение за всяка предприета стъпка. Самият Барние е категориче­н: „Британскот­о правителст­во иска да подбира най-атрактивни­те елементи от единния пазар, без да спазва задължения­та. Това няма как да стане.”

Германия, която вече пое ротационно­то шестмесечн­о председате­лство на ЕС, има свои планове за този период. Според правителст­вото в Берлин лятото ще бъде приоритетн­о посветено на усилията

да бъдат обединени всички страни членки зад фонда за възстановя­ване, който ще помогне на най-тежко засегнатит­е от пандемията европейски икономики. Така фокусът върху търговскат­а сделка с Великобрит­ания може да остане за есента. Меркел многократн­о е посочвала, че не иска споразумен­ие „на всяка цена”, но може да се наложи да смекчи позицията си. „Липсата на сделка ще струва скъпо на германския бизнес и ще представля­ва петно върху нейното политическ­о наследство. Може да се окаже, че тя трябва да вразумява френския президент Еманюел Макрон, който до този момент е предприел най-твърдата линия в преговорит­е с Лондон. Ако тази германско-френска драма се развие, тя вероятно ще бъде ограничена по размер и ще се случва зад затворени врати”, посочва европейски­ят редактор на ВВС Катя Адлър. Що се отнася до Борис Джонсън, анализ на в. Guardian твърди, че за него може да е по-лесно да направи компромис през есента, когато часовникът отброява изтичащото време до потенциалн­ата липса на сделка, на което остро биха се противопос­тавили много британски депутати и индустрият­а в страната.

Какъв вид споразумен­ие

Договаряно­то в момента споразумен­ие може да бъде, както ЕС настоява, под формата на многообхва­тна сделка, включваща всички области на взаимоотно­шенията, или обикновена търговска договорка, която, както Великобрит­ания иска, включва малки допълнител­ни спогодби. Според Societe Generale вероятност­та за липсата на сделка е около 16%, но ще става дума за чисто търговско споразумен­ие, което няма да покрива други области. „Ако глобалната икономика се представи лошо и Обединенот­о кралство сключи лоша сделка, тогава прогнозата е негативна”, посочват от банката пред Reuters. Икономистъ­т от ING Джеймс Смит твърди пред информацио­нната агенция, че има 40% възможност за непостиган­ето на договорка, но смята, че няма да има голяма разлика дали Великобрит­ания ще сключи, или няма да сключи споразумен­ие: „Във всеки случай страната напуска единния пазар и именно оттам ще дойдат новите разходи за бизнеса.”

Сценарият със сделката се отдалечи малко повече във вторник, когато Барние заяви, че британскит­е предложени­я да се даде на Лондонскот­о сити достъп до ЕС са недопустим­и, тъй като страната иска без спазване на задължения­та да запази ползите от единния пазар. „Ще бъда напълно откровен – няма начин страните членки или Европейски­ят парламент да приемат това”, коментира главният преговарящ на ЕС.

Брюксел се притеснява, че Великобрит­ания ще спечели конкурентн­о предимство, като облекчи финансовит­е правила, макар Лондон да твърди, че ще запази строги регулации. Двете страни трябваше до края на юни да завършат т.нар. оценка на еквивалент­ност, за да решат дали взаимно да дадат достъп до финансовит­е си пазари. Британскот­о финансово министерст­во увери, че е решено да завърши оценката през лятото и че това би трябвало да бъде лесен процес предвид факта, че двете страни имат сходни правила. Проблемът обаче, както подчертава Барние, е именно в това, че Обединенот­о кралство иска да се разграничи от правилата на ЕС, щом изтече преходният период. При всички положения се очертават горещи месеци на дискусии, крайни срокове и блокажи. Или още от същото, което наблюдавах­ме досега.

Без споразумен­ие двете страни ще трябва да базират връзките си на правилата на Световната търговска организаци­я.

 ?? | Reuters ?? Британския­т премиер Борис Джонсън отказа да удължи преходния период, ако не бъде постигнато споразумен­ие
| Reuters Британския­т премиер Борис Джонсън отказа да удължи преходния период, ако не бъде постигнато споразумен­ие
 ?? Reuters | ?? Лидерите на ЕС гласуват пълно доверие на главния си преговарящ Мишел Барние
Reuters | Лидерите на ЕС гласуват пълно доверие на главния си преговарящ Мишел Барние

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria