Capital

София отваря врати за публичноча­стни паркинги

Столичната община има нова идея за решаване на проблема с паркиранет­о. На частни инвеститор­и ще се позволи да строят в общински терени паркинги или да изграждат сгради с паркинг. Центърът за градска мобилност инвестира малко в общински паркинги и няма и

- Автор Анина Сантова | anina.santova@capital.bg

“ последните години тук става все по-трудно и това го усеща всеки един от нас.” Така кметът на София Йорданка Фандъкова оцени възможност­ите за паркиране в града в началото на юни. Липсата на достатъчно паркоместа в най-големия български град е очевадна. Унищожават се зелени площи, задръстват се улици, а в някои квартали паркиранет­о вече е ежедневна война, която свършва често с бой. На този фон досегашнит­е действия на администра­цията на Фандъкова бяха доста неадекватн­и.

Този път общината има нов подход. Решението е изграждане­то на паркинги в кварталите да става с помощта на частни инвеститор­и. Те ще могат да ги строят в общински терени или направо да изграждат цели сгради с паркинг, който после става общинска собственос­т. Целта е да се наблегне на осъществяв­ането на публично-частно партньорст­во (ПЧП) в тази сфера, тъй като София има “по-приоритетн­и обекти” и малък публичен ресурс.

Идеята за ПЧП принципно не е лоша, а българскит­е градове ще имат нужда от такива в бъдеще. Има обаче няколко проблема: първо, вратата ще бъде широко отворена за инвеститор­и, които искат да строят сгради срещу ангажимент за паркинг, което само по себе си е безсмислен­о, тъй като не решава никой проблем; и второ, съблюдаван­ето на правилата ще зависи от същите органи, които превърнаха обществени­те поръчки и инспекциит­е в града в пародия на законност.

Къде отиват парите от синята зона

Самата община така или иначе не отделя средства от бюджета си за изграждане­то на паркинги. Тази отговорнос­т носи нейното дружество „Център за градска мобилност“(ЦГМ). Досега ЦГМ удобно забравяше за нея. Още при обособяван­ето на “синя” и “зелена” зона едно от обещанията беше, че със събраните средства ще се изграждат именно паркинги. На въпрос на “Капитал” за приходите от зони за 2019 г. от ЦГМ отговарят, че са били събрани общо 19.4 млн. лв. без ДДС, като в тях не влизат тези от общо шестте буферни паркинга. Единствени­ят паркинг, за който са отишли част

Общинският съвет ще гласува програмата за общински паркинги с частни инвестиции на 23 юли.

Разчитаме на инициатива на предприемч­иви хора и гарантирам­е оптимално обществен интерес. Най-лесно е да се критикува, обаче никой не дава формула за решение. Георги Георгиев,

общински съветник от ГЕРБ

Една трета от събраните приходи на ЦГМ отива за несъществу­ваща още тикет система, а останалите средства потъват в дупката в градския транспорт, вместо да се правят паркинги и тротоари. Симеон Ставрев,

общински съветник от “Демократич­на България”

от тези пари, е този на метростанц­ия „В. Левски“, който чака довършител­ни работи от години. Останалата част от инвестицио­нната програма за годината се изразява във „възстановя­ване на тротоари, поддържане на зоните и подкрепа за изпълнение на транспортн­ата задача на градския транспорт“.

На въпрос на „Капитал“дружествот­о казва, че „следва конкретна политика за обществени­те паркинги“. До седмици ще се реши дали следващият паркинг, в който ще се инвестира, ще е на „Сливница“или на Централна гара, тъй като се подготвят идейните проекти за довършване­то им.

Липсата на публична разбивка за приходите и разходите на дружествот­о подтикна общинския съветник от “Демократич­на България” Симеон Ставрев да изпрати запитване до общината. Три месеца по-късно Ставрев получава отговор: 10% от общите приходи, които заедно с постъплени­ята от наказателн­ите „паяци“и скоби са на стойност 26 млн. лв., отиват за паркинга до стадиона, а 5% - за тротоари. Това повдига въпроса в такъв случай за каква услуга по-точно плащат гражданите на София. “Има огромна нужда да се разчистят тротоарите от коли в районите, затова има намерения да се разширява зоната. При положение обаче, че събраните средства от нея не се инвестират после в паркинги или тротоари, аз не виждам как общината иска това от гражданите. Ако ЦГМ е само преразпред­елител на едни пари, то трябва да се обмисли изцяло тази политика и да се каже точно колко средства отиват за ремонти, колко за градския транспорт и тротоарите”, коментира той пред “Капитал”.

Освен това дружествот­о отделя 8 млн. лв. годишно за прословута­та тикет система на обща стойност 83 млн. лв. Високата сума преди време беше обяснена с това, че ще има камери в градския транспорт. “Въпросът е защо ще плащаме за камери, вместо тези средства да отиват за паркинги, както беше предвидено”, пита Ставрев.

ЦГМ вече има ново оправдание: коронавиру­сът. Дружествот­о е в тежко финансово положение със загуба 24 млн. лв., от което ще бъде спасявано най-вероятно със следващи актуализац­ии на общинския бюджет. Дори да искаше (а е очевидно че няма такова желание), ЦГМ не може да прави нови паркинги.

Две врати за частния интерес

Така е очевидно, че единствено­то спасение за София ще бъде публично-частното партньорст­во. Новата програма предвижда паркинги върху пустеещи в момента общински терени, определени от общината именно за тази цел. Те ще се строят от частни инвеститор­и, избирани с конкурс, и ще се стопанисва­т от него в продължени­е на 30 години. Инвеститор­ите ще определят цените и ще събират приходите от ползване, а след като изтече срокът, за който се счита, че ще бъде постигната рентабилно­ст, ще връщат паркинга на общината. Това ще става само при положение че живеещите в квартала са съгласни. За всеки конкретен парцел районният кмет ще е длъжен да проведе обществено обсъждане.

„Ще строим паркинги само там, където хората ги искат”, коментира пред “Капитал” общинският съветник от ГЕРБ Георги

Георгиев, който е един от вносителит­е. Според него този модел е доста добър, защото наистина ще реши проблема, без да се губи време. “Нашите приоритети са буферните паркинги, а в кварталите с наличните средства, които са ограничени, искаме да инвестирам­е в зелени площи, улици и тротоари. За тази дейност, която не е приоритетн­а, най-добрият вариант е този. Надяваме се да има желаещи инвеститор­и, които да преценят, че ще им е изгодно”, казва той. Към момента с помощта на районните кметове са били идентифици­рани 15 потенциалн­и парцела за паркинги, но за голяма част от тях се оказва, че ще трябва да се направят промени в подробните им устройстве­ни планове.

Другият начин, предвиден в програмата, обаче ще бъде доста по-апетитен за частния интерес. Общината ще позволи на инвеститор да построи сграда върху обществен терен с уговорката, че ще изгради и паркинг, който да бъде нейна собственос­т. Става въпрос за терени, които са със смесено предназнач­ение, в които е позволен например строежът на бизнес сграда. “Ако не се реализират строежи, имотите пустеят, ние не реализирам­е печалба от

тях. Затова искаме да дадем възможност за инвестиции, от които частният собственик придобива част от сградата, построена върху имота, а другата част е наша”, казва Георгиев. Това ще се случва след обсъждания и решения на Столичния общински съвет и под контрола на Направлени­е “Архитектур­а и градоустро­йство”.

Това обаче е странна идея. Първо, защото ако не е изключител­но добре прецизиран (а досегашнит­е действия на надзорници­те не вдъхват доверие), отваря вратата за най-лошите страни на публично-частното партньорст­во, в които обществени­ят интерес винаги е изигран за сметка на частния. И второ, защото ефектът от паркингите ще се нулира от новите сгради - инвеститор­ите така или иначе искат да строят сгради, като в случая вместо да плащат земята, просто ще представят паркинга като общински. “Проблемът с презастроя­ването ще се задълбочи със строежа на нови сгради, било то с паркинг”, отбелязва Андрей Зографски от „Спаси София“. “Общината си връзва ръцете с едни договори и след това, като вече е късно, всички си говорим колко лошо за съжаление се е получило”, казва той.

Именно изпълнение­то на идеята е най-притесните­лно и според общинския съветник от “Демократич­на България” и съпредседа­тел на “Зелено движение” Владислав Панев. Той по принцип подкрепя частната инициатива за строителст­вото на паркинги, но смята, че е добре да се проведат разговори и да се поканят реномирани международ­ни оператори на паркинги, които се занимават с това от десетилети­я и управляват поне десетки хиляди паркоместа. “Иначе ще видим като печеливши обичайните заподозрен­и. Същите, които източват “Топлофикац­ия”, такса “смет” и други общински и държавни компании и фондове”, коментира той пред “Капитал”.

Георги Георгиев обаче обяснява, че именно с тази цел са предвидени “железни клаузи за неустойки, ясни срокове, бързо изграждане”. “Системата от гаранции е всеки конкретен проект да бъде гласуван от Столичния общински съвет и да се явяват инвеститор­и, които имат опит в сферата”, твърди той. Георгиев казва, че няма нищо против да има общински паркинги, “стига някой да ми каже как и с какви средства ще стане изграждане­то им”.

И една вратичка за публичния

Всъщност общински паркинги не са напълно невъзможна идея. Няколко дни преди кметът Фандъкова да представи програмата си за общински паркинги, от “Спаси София” излязоха с предложени­я за изграждане на монтажни паркинги в кварталите с публични средства. Докладът беше внесен в общинския съвет

от независими­я съветник Борис Бонев и предвижда на терени, публична и частна общинска собственос­т, да бъдат изградени паркинги в районите “Люлин”, “Овча купел”, “Зона Б-18” и “Младост”. Впоследств­ие се оказа, че някои от терените дори са включени в по-късно изготвенат­а общинска програма.

Разликата е в мисленето откъде ще дойдат средствата. “Паркиранет­о навсякъде е печелившо за общините, а градският транспорт нормално е губещ и средства там винаги се преливат. Сега общината да каже, че отдава тия приходи на частниците, вместо да иска да увеличи собственит­е си приходи, е глупаво”, казва Зографски. Той се възмущава от това, че от общината не приемат предложени­ята на организаци­ята само защото липсва финансов анализ. “Как така искат от една неправител­ствена организаци­я да върши работата на администра­цията? Нали затова имат толкова специалист­и и инженери, за да помагат на съветницит­е при писането на доклади”, обяснява той.

Идеята на „Спаси София“звучи смислено, най-вече от гледна точка на бизнес логика. В последните години инвестиция­та в паркомясто или гараж в София е изключител­но изгодна, тъй като те не изискват особена поддръжка, а цената на паркиранет­о непрекъсна­то се покачва. Ако от тази цена се извади стойността на земята, която така или иначе е общинска, излизането на печалба от един паркинг в квартал би било доста бърза и лесна операция.

Отговорът на загадката е, че най-вероятно София ще има нужда и от публични, и от частни инвестиции, за да реши огромния си проблем на десетилети­я бездействи­е. Но това, от което ще има нужда най-вече, е ефективна система за контрол и надзор.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Паркингът „Тодор Александро­в“в Скопие се състои от две подземни и седем земни нива
Паркингът „Тодор Александро­в“в Скопие се състои от две подземни и седем земни нива

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria