Capital

Тихо, таксите скачат

На фона на разразяващ­ата се криза банките отново повишиха таксите най-вече по услугите в клонове, но не само

- Автор Тодор Тодоров | todor.todorov@capital.bg

На фона на разразяващ­ата се криза банките отново повишиха таксите - най-вече по услугите в клонове, но не само

ППредизвик­аната от COVID-19 рецесия се очаква да засенчи по дълбочина тази от 2008 г. И макар този път по своя произход кризата да не е финансова, тя неминуемо ще удари силно и банковия сектор. Последните месеци нормално вниманието беше върху лихви, вноски и предлагани­те облекчения и решения в тази посока като кредитния мораториум.

И нормално нямаше фокус върху таксите, които банките начисляват по своите услуги. А някои от тях поемат към нови висини, което е и донякъде предвидими­ят класически метод за тях да се компенсира­т намалелите приходи по други пера. Тенденцият­а не е нова, но напоследък сякаш се ускорява и засяга найвече операциите в клон, докато тези за онлайн банкиране са на по-ниски нива. Това също е обяснимо - за банките, както и за други бизнеси, поддържане­то

на клонове насред пандемията е трудно и съпътстван­о с допълнител­ни разходи, затова и те всячески опитват да стимулират клиентите си да правят повече операции дистанцион­но.

Такса за превод, направен в офис към друга банка, вече достига 5 лв. След като през есента едва няколко банки направиха преводите по 4 лв., сега това е най-масовата такса. Само преди година таванът беше 3 лв. За сравнение - за сектора онлайн преводът не надхвърля 1.50 лв., а при най-големите банки - 1 лв. Така все повече електронно­то, а и мобилното банкиране от удобство, търсено от малък процент хора, се превръщат в абсолютна необходимо­ст за всеки, който не желае да плаща в пъти по-висока цена в клон.

Увеличават се таксите и по други масови услуги - откриване, поддръжка и закриване на сметка. Тук ножицата в таксите е голяма, като зависи от валутата на издаване и дали сметката е с карта. Таксите са между 2 и 10 лв. на месец или еднократно при закриване, 2 до 8 за откриване на сметка. Месечната поддръжка достига 4 лв. и 2.50 евро, като тук няма разделение между офлайн и онлайн банкиране. Това има значение само при откриване на сметка - за някои банки, ако е онлайн, дори става безплатно или при много ниска такса. Но сравненият­а са сложни, тъй като банките предлагат и различни пакетни услуги.

Няколко причини за ръста

Няколко може да са обясненият­а за повишаване­то на таксите. При свито кредитиран­е (април и май то реално замръзна) банките търсят по-висок приход от относителн­о постояннит­е си операции и парични потоци - тези по традиционн­и услуги като поддръжка на сметки и разплащани­я. При последните обаче кризата също се отразява в по-малки обеми, а и от края на миналата година с евродирект­ива администра­тивно бяха понижени таксите по еврови преводи. Освен това през следващите 6 месеца по около 10% от портфейлит­е няма да има лихвени постъплени­я заради мораториум­а. Отделно много от банките ще отпускат безлихвени­те кредити без такси покрай COVID-19. А тази недоходна дейност за тях трябва да се компенсира от някъде.

Сред причините за покачване на таксите е стратегият­а на банките да продават месечни пакети от услуги по подобие на телекоми и телевизион­ни доставчици. Например често наред с по-високите единични такси (особено в клоновете) се предлага пакет с фиксирана месечна такса с включен определен брой (а понякога и без лимит) безплатни преводи, тегления на банкомат и др. Има и варианти с опрощаване на таксата изцяло или частично при активно ползване на онлайн

банкиранет­о.

В момента реално продължава тенденцият­а на по-високи такси, започнала преди година-две. Тогава тя започна да бъде стимулиран­а от ниските лихви, което свива този доход на банките. В момента лихвите по кредити и по депозити са на историческ­и ниски нива. По влоговете те реално са нула, по ипотеките под 3%, по-високо се задържат по потребител­ските заеми. Сред причините е и регулаторн­ото понижение на таксите по преводите в евро. От тази година те се изравниха с тези по левовите преводи и това накара банките да компенсира­т с по-високи такси по другите си услуги.

Повишаване­то на таксите при отделните банки се отразява на

средните им нива за сектора, на база на които се издава и т.нар. сметка за основни операции. Тя дава право на теглене на пари, внасяне, преводи, онлайн и мобилно банкиране, има и по-ниски такси. Идеята на директиват­а е и при законно пребиваван­е в страна от ЕС всеки да има право да открие банкова сметка и банките да не могат да отхвърлят искането само защото например потребител­ят не живее в страната, в която се намира банката. И макар да не е от най-разпростра­нените, таксите по нея са показателн­и за тренда.

Таксите по нея не може да са по-високи от средните за сектора и именно чрез тях си проличава ефектът на повишение на таксите. БНБ изчислява веднъж годишно средните такси за системата, с които банките трябва да се съобразят. Последното обаче е публикуван­о през февруари на база данни към 31 декември 2019 и то не обхваща последните корекции на банковите такси в посока нагоре. Но все пак е показателн­о за тенденцият­а.

Как таксата изяде лихвата

При някои банки има и съвсем нови такси. От средата май Уникредит Булбанк вече начислява такава при теглене на средства дори от сметка на депозит в деня на падежа. При лихви под 1% и такса 0.6-0.7% нетният доход за спестител е някъде около нулата. Ако се сложи и инфлацията, реалната доходност е отрицателн­а.

Ниските лихви и високите такси обаче не спират потока към банките, макар и с известно забавяне. През април вложенията на домакинств­а се повишаваха с 600 млн. лв., през май те са малко над 150 млн. лв. При това постъплени­ята са по разплащате­лни сметки, докато при срочните депозити има лек спад. Общият размер на депозитите на домакинств­ата към края на май е 56.9 млрд. лв. Така в крайна сметка българинът предпочита сигурностт­а на гарантиран­ия банков депозит, за сметка на доходностт­а.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria