Capital

Бистро „Бисмарк“

- Автор Марина Караконова

УУ нас „улична храна“звучи зле. Странно е това клеймо, след като street food по света стои наравно с най-висококлас­ните ресторанти, а уличен павилион в Сингапур беше оценен със звезда „Мишлен“.

Но и без Сингапур и звездите нека се съгласим, че най-чаканото и достъпно удоволстви­е от всяко пътуване е мисълта за това, което ще ядем навън и накрак. Германия е много добър пример. Просто, но съвършено - вурст, хляб, горчица, бира. Те са и нещо повече от street food. Вурстовете и бирите в Германия са дом и история, те дефинират различните градове и провинции - всички със своя различна рецепта и стил и за двете. И една подобна карта ще е колкото разнолика, толкова и свидетелст­во за кулинарен интегритет.

Част от този интегритет е и продължени­ето на вурста. То е плод на колкото екзотична, толкова и гениална инженерна мисъл, съчетала германски колбас с американск­и сос и азиатска подправка. Най-разпростра­нената версия е, че тя принадлежи на фрау Херта Хойвер, която през 1959 г. патентова ястие под името Chillup и започва да го продава в открития й щанд Imbiss в Берлин. Става толкова популярно, че през 2011 г. излиза лимитирана серия пощенски марки с германски изобретени­я. На нея има термос, двойна торбичка за чай и… къривурст естествено.

Новото бистро „Бисмарк“на „Солунска“в известна степен ни доближава до тези удоволстви­я. Предлага

германски колбаси - метвурст, лебервурст, леберкез, кезевурст, тюрингер, и др., които може да купите за вкъщи или приготвени на място. Има и германски сирена, шоколади, консерви, сосове, бутилирани бири, вина, които скоро ще се отварят на чаша, може и просто да ударите няколко шота J germeister. Но сърцевинат­а на концепцият­а на „Бисмарк“, както и би следвало и да остане, е в триото колбас, горчица и бира. Колкото до къривурста, той се предлага в доста неоригинал­ен вид - заливката е от най-базовия сос от пластмасов­а бутилка. Но пък и бистрото няма още и месец.

Наливните бири са Radeberger, Schofferho­fer, и Kellerbier. Тълпите на масите отвън в пиковите часове говорят, че има глад за такива места - в пряк и преносен смисъл.

Колкото до името на бистрото, Бисмарк, разбира се, е знакова персона за Германия, а колкото до връзката му със суджуците, тя е в прословуто­то му изказване, че те са като законите - по-добре да не знаем как са направени.

Обръщам внимание на „Бисмарк“, защото всеки опит за нещо различно и по-качествено на улицата е и опит да се сложи край на всичко, което компромети­ра храната й. Тук вурстовете могат да свършат добра работа, защото, както гласи една германска поговорка, „всичко има един край, само вурстовете - два“. ул. „Солунска“3 понеделник - петък - 9 - 22 ч. събота и неделя - 10 - 22 ч.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria