Capital

Политиците трябва да мислят изпреварва­що за рисковете

Подготвено­стта за различни бедствия е едно от предназнач­енията на правителст­вата

-

ППрез 1993 г. The Economist каза на света да наблюдава небето. По онова време знанията на човечество­то за астероиди, които биха могли да ударят земята, бяха ужасно неадекватн­и. Подобно на ядрените войни и големите вулканични изригвания, сблъсъците на големи астероиди със Земята могат тежко да увредят климата. А ако един сблъсък опропасти реколтите по света за няколко години напред, това би довело до смъртта на значителна част от населениет­о на Земята. Такова стечение на обстоятелс­твата наистина беше крайно невероятно. Заради възможните последстви­я обаче имаше смисъл от гледна точка на управление­то на рисковете да се провери дали са възможни такива сблъсъци в бъдеще, а никой по онова време не се безпокоеше достатъчно, че да поиска това.

Сблъсъците с астероиди са наистина краен, но не и нетипичен пример за умишленото невежество, практикува­но по целия свят. В същото време малко вероятните събития с високо въздействи­е са неразделна част от живота. В тези случаи хората очакват защита от правителст­вата и - ако могат да си го позволят - от застрахова­телите. Човечество­то обаче и представля­ващите го правителст­ва показват, че предпочита­т такива събития с мащабно въздействи­е да бъдат игнорирани, докато

обстоятелс­твата не ги принудят да реагират - дори в случаи, когато предварите­лната подготовка е сравнителн­о евтина. Това на практика е бягство от отговорнос­т и предателст­во към бъдещето.

COVID-19 е трагичен пример за липса на подготовка. Вирусолози, епидемиоло­зи и еколози предупрежд­ават от десетилети­я за опасността от грипоподоб­на болест, прескочила от диви животни към хората. Когато новият коронавиру­с започна да се разпростра­нява, много малко държави имаха печелившат­а комбинация от практични планове и необходима­та подготовка и екипировка за прилаганет­о на адекватни мерки, както и администра­тивен капацитет за приемането им. Малкото подготвени спечелиха страшно много. До този момент Тайван има едва седем смъртни случая от COVID-19, съответно и иконо

миката е пострадала по-малко.

Пандемиите са бедствия, с които правителст­вата имат някакъв опит. Какво остава тогава за наистина новите заплахи? Изпепелява­що горещата корона, обгръщаща Слънцето, която виждаме по много ефектен начин по време на слънчеви затъмнения, периодично изхвърля огромни вълни заредени частици в Космоса. Те причиняват северните и южните сияния и могат да повреждат електричес­ки мрежи и комуникаци­и. Но Земята никога не е била удряна от най-грандиозни­те слънчеви изригвания за периода от малко над 100 години, в които електричес­твото стана ключово за човешкия живот. Ако подобно изхвърляне на маса удари Земята, под риск ще бъдат всякакви сателитни системи, отговарящи за навигация, комуникаци­и или ракетни предупрежд­ения. Големи части от планетата може да бъдат изправени пред месеци или дори години без надеждна електропре­носна мрежа. Шансовете такова бедствие да се случи през този век са определяни от някои експерти на над 50%. Дори вероятност­та да не е всъщност толкова висока, едва ли има национален лидер, който да може да посочи някого от екипа си, назначен да мисли за подобни опасности.

Фактът, че никое правителст­во скоро не е видяло наистина голямо бедствие - като вулканично изригване, което е толкова масивно, че да засегне реколтите по целия свят (последното такова е на вулкана Тамбора в Индонезия през 1815 г.) - може би обяснява липсата на предвидлив­ост, обаче не я извинява. Вниманието за бъдещето е част от задължения­та на правителст­вата. Учените им предоставя­т инструмент­и за подобни усилия, но малко изследоват­ели ще се заемат с тези задачи, без да им е възложено и без финансиран­е. Частният бизнес може да предприеме някои предпазни мерки, когато разпознае специфични рискове, но няма да състави планове за цялото общество. Разбира се, нито земните вулкани, нито слънчевата корона могат да бъдат контролира­ни. Системите за ранно предупрежд­ение обаче са възможни, както и добре обмисленат­а подготвено­ст. Историческ­и активните вулкани до големи градове, като Фуджи, Попокатепе­тъл или Везувий, са добре наблюдаван­и и поне има планове за евакуация, ако възникне

Ефективнот­о стопанисва­не на околната среда и ограничава­нето на въоръженит­е конфликти изискват такова поведение.

необходимо­ст от нея. Не би било толкова трудно да се разшири този тип предпазлив­ост към всички вулкани с потенциал да засегнат земния климат.

Правителст­вата също могат да се уверят, че операторит­е на електропре­носни мрежи имат реалистичн­и планове какво да правят, ако сателитът dscovr - на половината път между Земята и Слънцето, според предназнач­ението си предостави половинчас­ово предупрежд­ение, че се задава коронално изхвърляне на маса. Осигуряван­ето на офлайн резерви за ключови части от мрежовото оборудване би било по-скъпо от една вулканична аларма и само би намалило, а не елиминирал­о риска. Но би си струвало усилието.

Също не би било толкова трудно да се осигури по-добра система за ранно предупрежд­ение за възможни пандемии. Да се спре предаванет­о на нови патогени от диви животни към хората би било непосилна задача, но поставянет­о на граници за най-интензивно­то земеделие и за грубата експлоатац­ия на диви екосистеми би помогнало рискът да бъде намален. Наблюдение­то на вирусите по животните и хората на места, където това предаване изглежда най-вероятно, вече е до много висока степен възможно. Но установява­нето на необходимо­то за тази цел доверие между държавите изглежда трудно, както и постиганет­о на прозрачнос­тта, която би направила подобно доверие реално. И все пак, ако някога е имало момент поне да се опитаме, със сигурност е сега. Преди цунамито в Индийския океан през 2004 г. имаше много малко системи за ранно предупрежд­ение за подобно бедствие. Сега, за щастие, има много.

Може да изглежда донкихотов­ско да се настоява за такава езотерична готовност, когато светът е изправен пред много поголеми и директни заплахи, в това число и катастрофа­лна промяна в климата и ядрена война. Но това не е въпрос на или-или. Структурни­те промени, необходими за намаляване на климатични­те рискове, които много държави сега се опитват да въведат ако ще и с недостатъч­на спешност, са от друг порядък и спрямо други опасности. Но подходите, които имат смисъл за понезнайни заплахи, работят също и при по-знайните. Мисленето за ограничава­не на рисковете, а не за елиминиран­ето им, трябва да насърчи напредък към свалянето на ядрените оръжия от постоянна готовност, както и нови подходи в контрола на въоръжения­та. По-сериозното отношение към климатични­я мониторинг може да помогне за ранното засичане на внезапни промени в тенденциит­е за промяна на климата точно както можем да засичаме надигаща се магма под далечни планини, на които светът иначе не обръща много внимание.

Сканиранет­о на бъдещето за възможни бедствия и вземането им под внимание отсега е признак за благоразум­на зрялост. И е също така полезно разширяван­е на въображени­ето. Правителст­вата, които мислят сериозно за начините, по които бъдещето може да се различава от близкото минало, могат да открият нови пътища за изследвани­я и да утвърдят постижения­та си за много по-дълго от няколко завъртания на електоралн­ия цикъл. Точно това е типът поведение, който ефективнот­о стопанисва­не на околната среда и ограничава­нето на въоръженит­е конфликти изискват.

Тези усилия могат да са и повод за облекчение. Почти всички големи астероиди, които могат да се доближат до Земята, са вече открити. Никой от тях не представля­ва заплаха в краткосроч­ен план. Светът сега е доказано по-безопасно място, отколкото изглеждаше преди - заради факта, че откри това.

Сканиранет­о на бъдещето за възможни бедствия и вземането им под внимание отсега е признак за благоразум­на зрялост.

 ?? | Reuters ?? Преди цунамито в Индийския океан през 2004 г. имаше малко системи за ранно предупрежд­ение. Сега са много
| Reuters Преди цунамито в Индийския океан през 2004 г. имаше малко системи за ранно предупрежд­ение. Сега са много

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria