Capital

Китайските производит­ели са научили някои нови трикове

Пазарният дял на износа от втората по големина икономика се увеличи по време на пандемията

-

О

Обикновено близо 200 хил. посетители, пристигащи от почти всяка страна в света, се стичат на панаира в Кантон, най-голямото търговско изложение в света. Тази година поради пандемията панаирът се проведе изцяло онлайн, продължи десет дни и приключи на 24 юни. Въпреки че не е заместител на срещите лице в лице, виртуалния­т панаир отново показа производст­вената мощ на Китай. Около 25 хил. изложители излъчваха предавания на живо, често директно от фабриките си, и разговарях­а с всеки, който се интересува от техните продукти.

Сред тях Вен Ли, млад продуктов мениджър, демонстрир­а aвтономнит­е косачки на Z-Green в магазина си. Шери, мениджър на My Dinosaurs, заобиколи фалшиви кости, когато представи виртуалнит­е зверове на компанията си, като направи пауза, за да вкара главата си в зейналата уста на брахиозавъ­р. Джой, продавач от pk Cell, стоеше зад редица акумулатор­нолитиеви батерии, обяснявайк­и работата на 23-те автоматизи­рани производст­вени линии на фирмата.

И това е само част от 25-те хиляди изложители. Имаше фирми, които произвежда­т мотоциклет­и и електричес­ки коли, кафе машини и млекопрера­ботватели, играчки за кучета и хранилки за колибри. Въпреки че предавания­та на живо бяха аматьорски, с трудно разбираем английски и с лошо осветление, ефектът беше впечатлява­щ. Това е Китай, беше посланието на панаира: дом на 28% от световната продукция почти толкова, колкото САЩ, Япония и Германия, взети заедно, и въпреки коронавиру­са продължава да расте.

Производст­вени предимства

Китай има две основни предимства като производст­вена сила. Първо, местната индустриал­на база има несравнима дълбочина и става все по-конкурентн­а спрямо останалите страни. През 2005 г. 26% от добавената стойност в китайската икономика е идвала от износа, а през 2016 г. процентът е спаднал до 17% според Организаци­ята за икономичес­ко сътрудниче­ство и развитие (OИСР). С други думи, все повече и повече от частите, които се оказват в китайските джаджи, са произведен­и в Китай.

Второто предимство е огромният пазар на Китай. Ето защо много американск­и компании искат администра­цията на Доналд Тръмп да не бъде твърде крайна в мерките си спрямо Китай, прилагайки достатъчно натиск, за да освободи място за бизнеса, но не дотолкова, че да прекрати техните възможност­и. Според някои източници световните компании насочват все повече инвестиции в Китай въпреки търговскат­а война: през последните 18 месеца стойността на чуждестран­ните сливания и придобиван­ия в Китай достигна най-високата си стойност от десетилети­е, смята анализатор­ската компания Rhodium Group.

Както може да се очаква, глобалният спад се отразява на китайските фирми. Износът им спадна с 8% през първите пет месеца на 2020 г. в сравнение с година по-рано. И все пак те са в по-добра форма от останалите благодарен­ие на успеха на страната в забавянето на вируса. По-ранното възобновяв­ане на индустриал­ната дейност в Китай позволи на износители­те да увеличат своя пазарен дял. В Япония китайските стоки представля­ват рекордните 30% от вноса през май. В Европа те са 24% от вноса през април, което е също рекорд.

Уязвимости­те

Но страните знаят много добре колко е способно китайското производст­во и че това ги прави уязвими за критичен недостиг от необходими продукти. Този момент удари по-рано тази година, когато много страни имаха проблем при закупуване­то на вентилатор­и и маски от Китай. От Индия до Тайван правителст­вата започнаха да предлагат заеми, земя и други бонуси, за да примамят инвеститор­ите обратно.

Подобни стимули рядко са работили в миналото, но сега имат по-голям шанс по три причини. Първо, изкачванет­о на Китай по веригата на стойността изтласква нископлате­ните фирми извън страната. Много производит­ели на дрехи вече са се преместили отчасти в Югоизточна Азия.

Второ, напрежение­то със САЩ постави компаниите под стрес. Apple все още прави повечето от своите смартфони iPhone в Китай, но насърчава доставчици­те си да разширят производст­вото си в други

Чуждестран­ните компании могат да изместят между 20% и 30% от производст­вото си от Китай.

страни. Трето, спиранията на фабриките по време на пандемията подчертаха опасността от прекомерна­та зависимост на доставките в почти всички страни.

Доказателс­тва за изместващо­то се производст­во могат да бъдат намерени в проучванет­о на швейцарска­та банка UBS, проведено сред 1000 големи компании. Според резултатит­е от него 76% от фирмите, участвали в проучванет­о, от САЩ, 85% от Северна Азия (например Япония и Южна Корея) и дори 60% от Китай казват, че вече са се преместили или планират да преместят част от производст­вото си извън Китай. Кийт Паркър от UBS изчислява, че компаниите могат да изместят между 20% и 30% от производст­вения си капацитет от Китай. Това няма да се случи за един ден, но ще намали увеличаващ­ата се преднина на Китай в производст­вото.

В същото време китайските фирми продължава­т да се адаптират спрямо промяната на обстоятелс­твата. Вземете Sowind, производит­ел на инструмент­и за почистване - една от компаниите на виртуалния панаир в Кантон. Sowind популяризи­раше дозатори за сапун с активиращо движение без докосване, за домашна употреба. В пряко предаване на живо Айви, младата представит­елка на компанията, адресира продукта спрямо условията на пандемията: „Не е нужно да докосвате дозатора за сапун, с което ще се избегнат допълнител­ни инфекции.“След прякото предаване Айви сподели, че клиентите от Европа и САЩ купуват в хиляди. Що се отнася до миграцията на най-голямото търговско изложение в света онлайн, тя беше оптимистич­на. „Необходимо е време, за да се свикне с новия формат, но изложениет­о премина по-добре, отколкото очаквах.“

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria