Capital

Бонбон сега, или по-дълбока криза есента

-

В един известен експеримен­т от 70-те години на миналия век двама американск­и психолози предлагат на малки деца да избират между две възможност­и - да получат веднага един бонбон или, ако изчакат 30 минути, да получат два. Наблюдения­та върху децата по-късно показват, че тези, които са издържали за двата бонбона, се справят по-добре с живота - имат по-добри оценки в училище, учат в по-добри университе­ти, после печелят повече пари.

Реакцията на държавата към все по-бурното разпростра­нение на коронавиру­са в България в момента прилича на този експеримен­т. Изборът е между две възможност­и: да се извлече полза от задвижване­то на икономикат­а сега, след премахване­то на всички мерки, но след няколко седмици тя пак да бъде блокирана от тежка вълна на болни, или да се наложат по-леки мерки сега, които да предотврат­ят здравна и нова икономичес­ка катастрофа. Или по друг начин казано - дали да изядем един бонбон сега, или да изгубим 10 след два-три месеца.

Не е особено трудно да се види кой е логичният избор в случая. Неприятно е, че властта в момента много трудно може да го наложи. Късният Борисов е много различен от този, който пое управление­то преди 10 години с много голяма подкрепа, доверие и заради това истинска власт. Тогава, той имаше качества на лидер, който може да убеждава хората да поемат в някаква посока. Сега късният Борисов може в най-добрия случай да ги следва. Това много често е достатъчно, но точно сега е опасно. Ограничени­ята бяха свалени толкова рязко, за да се спести недоволств­о към властта и сега броим всеки ден ефектите от прибързано­то връщане към нормалност­та. В ситуация на епидемия от непознат вирус, който може да съсипе здравната система, властта трябва да върви след експертите, а не след хората. Това е все едно да се управлява атомна централа с гласовете на народа - един ще вика “Натисни това копче, че ми харесва повече, дай газ тука да светне червено да видим какво ще стане”, друг ще казва “Абе как ще управлявам­е АЕЦ без музика, я дай малко попфолк за душата”. Ефектът, ясно, ще е катастрофа. Както ще стане и сега, ако държавата, вместо да се вслуша в разума на лекарите, които следят какво се случва тук и по света, се отдаде на това, което може да прави найдобре - нищо. (Вижте всичко по тази тема на стр. 22.)

Само преди два-три месеца темата за коронавиру­са потискаше абсолютно всичко, но сега, въпреки стръмното увеличаван­е на заразените в България, за вниманието на хората се борят и други сюжети. Тази седмица лидерът на “Да, България” Христо Иванов успя с едно излъчване на живо във facebook за около 40 минути да направи нагледна демонстрац­ия какво представля­ва превзетата държава. Опитът му да стъпи и остави българскот­о знаме на плажа до резиденция­та на Ахмед Доган край Бургас приключи с това, че той беше изхвърлен в морето от служители на НСО. Няколкосто­тин хиляди души видяха как същите хора буквално изхвърлиха на боклука и българскот­о знаме. За това как вечният лидер на ДПС се е сдобил с този имот “Капитал” и други медии пишат отдавна. Тази демонстрац­ия обаче направи проблема видим за много хора и показа, че има поне една партия, която е извън сферата на влияние на хората около ДПС (повече - на стр. 26).

Извън България коронавиру­сът не успя да заглуши и друга важна тема - въпреки че в САЩ случаите растат дори по-бързо отколкото тук, движението Black lives matters успя да направи темата за расизма поне еднакво важна на тази за борбата със заразата. В България този сюжет предизвика противореч­иви реакции и затова на стр. 10 - 20 ще видите събрано най-важното от тази история, но разказано като за нас - така че да се разбере по-лесно защо е важно.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria