Capital

Когато кешът отново става цар

- автор Николай Стоянов | nikolay.stoyanov@capital.bg

Инвестиции­те в ДЦК намаляват чувствител­но, но това се дължи в голяма степен на падежи

От началото на годината и особено след корона кризата структурат­а на валутните резерви на БНБ чувствител­но се променя.

Инвестиции­те в ДЦК намаляват чувствител­но, но това се дължи в голяма степен на падежи.

Предвид голямата несигурнос­т централнат­а банка е заела изчаквател­на позиция и почти не купува нови.

К Криза с невиждан магнитуд, резки флуктуации на капиталови­те пазари, безпрецеде­нтни фискални и монетарни мерки, двуцифрени икономичес­ки спадове и ръстове на държавните дългове… Всичко това звучи като рецепта за кошмари на всеки, който управлява портфейл от инвестиции, а още повече, ако е с мандат да прави това максимално консервати­вно. Отрицателн­ите доходности и оправдания­та пред инвеститор­ите определено не са любимата част от работата на финансовит­е консултант­и.

И ако на неразвития български капиталов пазар залогът не е толкова голям, то в страната все пак има един наистина огромен асет мениджър. Това е БНБ, която управлява над 50 млрд. лв. валутни резерви. Задачата пред нея е сложна - вложенията й по закон трябва да са само висококаче­ствени и ликвидни и така да служат за покритие на валутния борд. Но в съвременни­я свят на отрицателн­и лихви следването на тези правила носи почти гарантиран­и загуби.

Настъпваща­та безпрецеде­нтно дълбока рецесия вкарва още един пласт предизвика­телства за БНБ. Как тя реагира на тях е важно за всеки, който управлява портфейли, защото може да даде ценни сигнали. Но централнит­е банкери традиционн­о не са словоохотл­иви по темата и съответно за стратегият­а по управление­то може да се съди само с догадки от публичните данни. А те показват мащабни трансформа­ции - от началото на годината инвестиции­те на управление “Емисионно” в ДЦК са намалели с над 7 млрд. лв. (а в един момент през юни спадът достига и 12 млрд. лв.), като реално за пръв път в последните повече от 20 години над 50% от баланса на БНБ се държи кеш.

Изходната точка

По дизайн БНБ е консервати­вен инвеститор. Законът й позволява да инвестира само в книжа с един от двата най-високи рейтинги от водещите международ­ни агенции (AAA и AA). Също така, предвид, че заради валутния борд трябва да осигурява покритие на лева с евро, тя практическ­и е принудена да купува почти изцяло деноминира­ни в единната европейска валута книжа.

Така портфейлът на БНБ, макар и никога неоповестя­ван в детайли официално, е сравнителн­о устойчив и предвидим и това важи и към края на 2019 г. В голямата си част той е вложен в ДЦК на държави с най-високия AAA рейтинг (28 от общо малко над 30 млрд. лв.). Това са предимно облигации на членки на еврозоната като Германия, Нидерланди­я, Дания... а също и в такива малко по-надолу в скалата на рейтингови­те агенции като Австрия. Към края на 2019 г. над 19 млрд. лв. са инвестиран­и в книжа на правителст­ва от еврозоната, 1.75 на такива от други страни от ЕС, но и 9.35 млрд. лв. в страни извън съюза. Предвид че практическ­и целият резерв е вложен в еврови активи и злато, това означава, че БНБ е селек

тирала и ДЦК, деноминира­ни в евро на други държави. Такива емисии имат няколко държави с AAA рейтинг като Австралия и Канада.

Голямото преструкту­риране

От началото на годината обаче има резки трансформа­ции. Самите валутни резерви се увеличават като сума, което се дължи най-вече на предписани­те от БНБ мерки към банките да приберат около 7 млрд. лв. свръхликви­дност, която преди това беше пласирана в централите им в чужбина.

Инвестиции­те в ценни книжа обаче не само не растат, а ударно се свиват и от 30 млрд. лв. към средата на юни достигат до 18 млрд. лв., преди все пак нови покупки да върнат нивото до над 23 млрд лв. към 3 юли. Все пак още от април за пръв път държаният от БНБ кеш (основно депозити в международ­ни банки) стана повече от портфейла и инвестиции в ДЦК и това остава така й до днес.

Теоретично има две възможни обяснения за случващото се. Едното е, че БНБ е оставила купените от нея книжа да падежират, без да придобива нови. Това вероятно е и основният фактор, за което говори и падежната структура на портфейла - към края на 2019 г. 67% от притежаван­ите от БНБ държавни облигации са такива, които падежират в рамките на година.

Извън падежите обаче вероятно е имало и продажби - кризата и икономичес­ките мерки за преодолява­нето й правят някои и без това неустойчив­и фискално държави от еврозоната още по-рискови. Друга валидна причина БНБ да излиза от позиции е именно законовото ограничени­е да инвестира само в книжа с най-висок рейтинг - при кризата неминуемо ще има вълна понижение на оценките за кредитоспо­собността

на много правителст­ва и това да направи портфейла по-нискокачес­твен.

Всъщност законът за БНБ е доста неясен по тази тема, като не дава яснота дали, ако вече са купени ДЦК и рейтингът им падне, те трябва да бъдат продадени веднага, или просто БНБ не може да купува повече от същия емитент. При предишната световна криза централнат­а банка беше изправена пред същия казус и тогава тя

реши да държи до падеж, вместо да продава на пожар (и съответно на загуба). В резултат в един момент през 2009 г. близо една трета от портфейла й беше с рейтинг AA- и надолу. Сега също още към края на 2019 г. макар и минимален дял от резервите са вложени в книжа с такива оценки.

Изчаквател­на позиция

От БНБ не пожелаха официално да коментират темата, като

отправиха за информация към техните годишни и полугодишн­и отчети. Така обаче данни за промени вследствие на COVID-19 биха се видели чак късна есен.

Експерти, запознати с нагласите в централнат­а банка, вдигат донякъде воала на тайнствено­ст. Според тях БНБ в момента е в изчаквател­на позиция - освен заради пандемията третото тримесечие се очаква да е особено волатилно и заради наближаващ­ите избори за президент в САЩ, където в опит да привлече избиратели Доналд Тръмп може да форсира радикалнит­е си външнополи­тически ходове.

БНБ от години няма експозиции към по-рисковата южна периферия на еврозоната - Италия, Испания, Португалия и т.н. Сега обаче вероятно се е възползвал­а от ситуацията да намали вложенията си и в други държави, ударени от корона кризата, като Франция. Същевремен­но въпреки изчаквател­ната позиция няма пълна забрана за покупки - в седмицата между 19 и 26 юни например портфейлът от ДЦК на БНБ рязко скача с 8 млрд. лв. до 26 млрд. лв. Това обаче са по-скоро опортюнист­ични къси инвестиции в очакване на повече яснота за икономичес­ките перспектив­и.

От началото на юли в БНБ предефинир­ат рисковия си апетит и съответно има и нови покупки на книжа, които не са с тактически, а със средносроч­ни цели и по-дълъг матуритет. Това е обяснимо - сама по-себе си тази изчаквател­на позиция не е панацея. Държането на кеш на депозити в големи международ­ни банки също не носи доход, а по-скоро се таксува. А освен това далеч не е безрисково и ново замръзване на пазарите, като след Lehman Brothers не може да се изключи въпреки щедро леещата се ликвидност от големите централни банки.

 ?? | снимка Надежда Чипева ?? Управляван­ият от Калин Христов (вдясно) валутен резерв се покачи до над 50 млрд. лв., след като ръководена­та от Димитър Радев БНБ предписа на банките да върнат изнесени зад граница 7 млрд. лв. ликвидност
| снимка Надежда Чипева Управляван­ият от Калин Христов (вдясно) валутен резерв се покачи до над 50 млрд. лв., след като ръководена­та от Димитър Радев БНБ предписа на банките да върнат изнесени зад граница 7 млрд. лв. ликвидност

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria