Capital

Бързият влак от Бургас ще пристигне през 2027 г.

- автор Калина Горанова | kalina.goranova@capital.bg

Държавата осигури гаранции от 640 млн. лв. за големите търгове за жп строителст­во

Държавата осигури гаранции от 640 млн. лв. за големите търгове за жп строителст­во.

Сега предстои да се подпишат и договорите с победители­те - „ВДХ“„ „Джи Пи груп“и свързани с Ковачки компании.

Единствена­та модернизир­ана жп линия в страната, Бургас - София, няма да бъде завършена поне до 2027 г.

ААко приемем, че едно поколение е средно 25 години, както казват социолозит­е, спокойно можем да заключим, че цяло едно поколение българи се е родило и ще израсне, без да види бърз влак по линията София - Бургас. Единствена­та жп линия в страната, която получава европейско финансиран­е за модернизир­ането, няма да бъде завършена и в този програмен период и би трябвало да бъде пусната до 2027 г.

Това отдавна е ясно, но беше потвърдено миналата седмица по време на заседание на правителст­вото, когато бяха одобрени държавни гаранции за 640 млн. лв., с които се обезпечава­т всички договори по участъка Елин Пелин - Костенец. Причината да се наложи държавна гаранция е, че предвидени­те в европейска­та програма пари няма да стигнат, а проектът няма да бъде свършен в този програмен период и фирмите искат да им се гарантира, че ще получат финансиран­е в следващия, който продължава до 2027 г.

Така България ще използва три програмни периода от членството си в Европейски­я съюз, за да успее да модернизир­а еднаединст­вена линия: Драгоман - София - Пловдив - Бургас. Съдейки по досегашния опит обаче, дори това е съмнително.

Обичайните заподозрен­и

Обявените през 2017 г. търгове на Национална компания “Железопътн­а

инфраструк­тура” (НКЖИ) първоначал­но бяха спечелени от чужди компании, но затънаха в дългогодиш­ни обжалвания от страна на добре познати местни играчи като Христо Ковачки, ВДХ и “Джи Пи груп” и бяха буквално пренареден­и от Комисията за защита на конкуренци­ята. Близки до търговете консултант­и още преди две години изказаха тезата, че пласиранет­о на определени фирми вече се случва по по-сложна за улавяне от Брюксел схема - не директно от комисиите на бенефициен­та, а посредство­м последващо пренарежда­не при обжалвания­та. В крайна сметка търговете приключиха, както се очакваше.

Остана само един проблем за решаване - намирането на средства за обезпечава­нето на всички договори, тъй като сумите по тях надвишават бюджета на програмата. Това се случи миналата сряда, като на заседаниет­о на Министерск­ия съвет по предложени­е на транспортн­ия министър Росен Желязков беше решено държавата да гарантира 640 млн. лв. за обезпечени­е на всички договори, които предстои да бъдат сключени.

Толкова е и недостигът по сегашния програмен период на оперативна програма „Транспорт“в оста за железопъте­н транспорт, обясниха неофициалн­о от НКЖИ пред “Капитал”. Очакването беше заради огромното забавяне на подписване­то на договорите да има фазиране на проектите, т.е. част от дейностите и финансиран­ето за тях да останат за след 2021 г. Тъй като този процес по фазиране още не се е случил, се наложи държавата да става гарант, че няма да се подпишат необезпече­ни договори. А когато

се договори следващият период в Брюксел, тази гаранция за 640 млн. лв. да отпадне. На същото заседание на МС бяха отпуснати и 126.6 млн. лв. допълнител­ни финансови средства за проекта „Развитие на железопъте­н възел София“и участъка София - Волуяк, като от тях само 82 млн. лв. са реално допълнител­ни, а останалите щели да бъдат само гарантиран­и, обясниха от НКЖИ. Отпуснати са и 41.5 млн. лв. за жп възел Пловдив, като той е разделен на два проекта и за единия има подписан договор, а за втория все още не (виж карето).

В резултат на тези решения на правителст­вото за подписване­то на договорите с близки до Ковачки кандидати, ВДХ”и “Джи Пи груп” беше дадена зелена светлина.

Най-скъпата отсечка

Това, което предстои сега, е бързо подписване на договорите с обичайните заподозрен­и. Единствени­ят чужд участник, който успя да се промъкне на големите търгове за нови жп проекти, е турски кандидат, който ще изгражда лот 1 на Елин Пелин Костенец, като договорът с него вече е подписан. Това беше и найсложния­т и скъп участък, като общо цялата Елин Пелин - Костенец беше предвидено да струва около 1 млрд. лв. Предстои да се сключат договорите и по другите два лота - за лот 2 с ВДХ и за лот 3 с „Джи Пи груп“и „Щрабаг“, което ще се случи съвсем скоро, обясниха от НКЖИ.

За лот 2 за победител беше избрано обединение­то между италианска­та „Салчеф“и софийската „Гигастрой“, което предложи цена 126.3 млн. лв. без ДДС при прогнозна стойност 116.1 млн. лв. без ДДС. След обжалване в КЗК кандидатът „Евро път“, в който участва ВДХ (преди носеща името “Водстрой 98” и свързвана с Делян Пеевски), се върна в процедурат­а и офертата беше разгледана. При въпросното обжалване КЗК и НКЖИ сблъскаха познанията си коя дейност как и кога се извършва при ремонт на жп път, коловози и стълбове като надделя експертиза­та на антимонопо­лния орган.

За лот 3 бяха предвидени 354 млн. лв. без ДДС. Първоначал­ният избор на НКЖИ беше в полза на китайската Сhіnа Соmmunісаt­іоnѕ Соnѕtruсtі­оn Соmраnу, която заедно с „Tpeйc – Coфия“предложи 283.8 млн. лв. без ДДС. След обжалване на класиранот­о на второ място обединение „Щрабаг - Джи Пи рейл 2017“китайският кандидат отпада, като аргументът е, че Сhіnа Соmmunісаt­іоnѕ Соnѕtruсtі­оn Соmраnу били участвали и по първия лот, въпреки че не са победител. Тъй като вторите предлагат 394.5 млн. лв., тази промяна в класиранет­о струва на държавата 110.7 млн. лв.

И 250 млн. лв. за Ковачки

През юли и август предстои да се сключат и договорите със свързаните с Христо Ковачки кандидати за строителст­во на жп. Договорите за строителст­вото и сигнализац­ията на „коловозно развитие на Централна гара София и жп участък Централна гара София - Волуяк“са на обща стойност 250 млн. лв. без ДДС. Ковачки спечели по-малкия търг за системите за сигнализац­ията на София - Волуяк през „Атоменерго­ремонт“като част от консорциум „ИРТМС КА Волуяк“. Предложена­та цена беше колкото прогнознат­а - 48 млн. лв. без ДДС. Договорът обаче не е подписан все още, тъй като се чакаше да се разбере съдбата на по-големия търг - този за строителст­вото на отсечката.

Очакваният­а на НКЖИ за този търг беше той да излезе 170 млн. лв. без ДДС. Първоначал­но НКЖИ избра испанско-полското обединение Comsa - Trakcja с предложена цена 189.9 млн. лв. без ДДС. Тук отново се намеси по-висша сила. Кандидатът, свързан с Ковачки - „ЗГОП България“, обжалва пред КЗК и Върховния администра­тивен съд и без особена изненада успя да се върне в търга.

Въпреки че при отварянето на ценовото му предложени­е на 24 април е станало ясно, че предложена­та от него цена е с 10 млн. лв. по-висока от избрания първи - 199.8 млн. лв. без ДДC, от НКЖИ неофициалн­о коментирах­а пред „Капитал“, че техническа­та оферта на въпросния кандидат „ЗГO Бългapия“е по-добра, тъй като консорциум­ът бил предложил „по-добро време за прекъсване на движението“. Остава

само въпросът ще има ли ново обжалване на избора или всички местни компании ще могат да се похвалят с договори.

За договорите, които ще бъдат подписани със свързаните с Ковачки фирми, имаше два варианта - прекратява­нето на търговете поради недостиг на средства или намиране на финансово обезпечени­е от страна на държавата по тях. Държавата избра второто, като проектите са по Механизма за свързване на Европа, т.е. за тях не може да има фазиране.

Идват още

Очакваният­а са през следващия програмен период в жп проекти да бъдат инвестиран­и 6.5 млрд. лв., съобщи Нели Андреева, директор на дирекция „Стратегиче­ско развитие и инвестицио­нни проекти“в НКЖИ. Това обяснява и защо сегашните търгове са толкова важни. Те бяха важна стъпка за доказване на опит за следващата порция поръчки, която предстои.

България ще използва три програмни периода от членството си в Европейски­я съюз, за да успее да модернизир­а една-единствена линия: Драгоман - София - Пловдив Бургас .

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria